iltasyazilim
FD Üye
Bazı yemeklerden daha sonra çoğu kişinin üzerine bir rehavet çöker ve uyuklamaya başlar Bu durum bilhassa Ramazan'da iftar sonrası ortaya çıkar
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof Dr Yavuz Baykal iftar sonrası yorgunluğuna karşısında hangi önlemlerin alınması hakkında tanımlama yaptı
Yemek Yemek sonrası neden uyku gelir?
Gün içerisinde cisim ısısı iki kere düşer Bunlardan biri sabaha karşı 0300 suları, diğeri ise öğleden sonra 14001500 saatleri arasıdır İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu uyuşukluk dönemi, gerçekte vücudun uykuya en yatkın olduğu saat dilimi olup, bu saat aralıkları uykunun en nitelikli olduğu zamandır Öteki bir niçin ise ağır yiyeceklerin yenildiği öğün sonrası karbonhidratlı besinlerin insüline seri yanıt vermesi sonucu gelişen kan şekeri azlığıdır Yeteri kadar enerji alamayan beyin çalışmasını yavaşlatarak en idareli şartlarda ödev yapmaya çalışır süt asiti de yemek sonrası uyku halinin manâlı bir nedenidir laktik asit, karoser yorulduğunda oksijensiz solunum sonucu kaslarda üretilen bir mahsul olup vücuda takâtsizlik verir ve bu durum kişilerde uykuya eğilim oluşturabilir Bazı durumlarda da yemek yemek sonrası vücutta metabolik alkaloz gelişir Mide içerisindeki besinlerin sindirilmesi için asit ortama gereklilik vardır Mide bu asit ortamı sağlayabilmek için kandan hidrojen iyonlarını alır Bu durum kanda hidrojen iyonlarının azalmasına neden olarak kanı bazik ortama doğru kaydırır Kanda oluşan bu alkaloz etraf ise uyku eğilimine neden olabilir
İftar sonrasındaki uyku halinin nedeni
Uzun süren açlık sonrası, yiyeceklerle beyne seri glikoz ulaşmasını karşılayan şekerli yiyecekler alındığında, ani yükselen kan şekerine karşılık salınan insülin hemencecik kan şekerinde düşmeye neden olur İşte yemek sonrası kişilerde ortaya çıkan rehavetin nedeni, bu nesil biyokimyasal olaylardır
Sahurda akıcı ve protein alınmalı
İftar ve sahurda mide, fazla miktarda yiyeceklerle doldurulmamalı Sahur yemeğinde, gün boyu gereksinim duyulacak akışkan ve protein gereksinimi ön planda olmalı, karbonhidratlar uyku ve hissizlik verdiği, düşünsel fonksiyonları engellediği için, sınırlı veya az miktarda tüketilmeli Millet, güç kaynağı olarak organik maddeleri kullanırlar Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır Yaklaşık, 1 gr karbonhidrat ve 1 gr proteinden 4 kalori sağlanırken, yağlardan 9 kalori elde edilir
Karbonhidratlar; en çok tüketilen besin kategorisidir Gelişmiş ülkelerde günlük enerjinin ortalama yüzde ellisi karbonhidratlardan gelirken, gelişmekte olan ülkelerde oran yüzde yetmişi aşabiliyor Kanda dolaşan yakacak, glikozdur Beyin gibi bir takım organlar, başka bir yakıtı anında kullanmazlar Arzu esnasında beyin; diğer organlara dışarı giden glikozun çoğunu durdurarak kendine alır ve sistemini korur Bu durum, öncelik hakkı gibi düşünülmemeli Proteinler de gerekli enerjinin yalnızca yüzde on beşini sağladıklarından, başlıca kalori kaynağı biçiminde düşünülmezler Çünkü sindirilmeleri ve yakılmaları sırasında harcanan enerji, verdiklerinin yüzde otuzuna kadar ulaşabilir Esasında proteinler, gözenekli olan ve dokuların yapı taşları edinmek üzere devir alırlar bununla birlikte, enzim ve hormonların yapımı için de gereklidirler En yoğun enerjiyi ise yağlar sağlar
Bunlara uyarı!
* İftarda fazla yemek tüketilmemeli, mide aniden doldurulmamalı
* Karbonhidrattan fakir, proteinden varlıklı besinler tüketilmeli
* Kişinin yürek hastalığı yoksa yemek sonrası kafeinli içecekler içmemeli Türk kahvesi seçim edilebilir
* Kısa bir yürüyüş yapılmalı *
Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof Dr Yavuz Baykal iftar sonrası yorgunluğuna karşısında hangi önlemlerin alınması hakkında tanımlama yaptı
Yemek Yemek sonrası neden uyku gelir?
Gün içerisinde cisim ısısı iki kere düşer Bunlardan biri sabaha karşı 0300 suları, diğeri ise öğleden sonra 14001500 saatleri arasıdır İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu uyuşukluk dönemi, gerçekte vücudun uykuya en yatkın olduğu saat dilimi olup, bu saat aralıkları uykunun en nitelikli olduğu zamandır Öteki bir niçin ise ağır yiyeceklerin yenildiği öğün sonrası karbonhidratlı besinlerin insüline seri yanıt vermesi sonucu gelişen kan şekeri azlığıdır Yeteri kadar enerji alamayan beyin çalışmasını yavaşlatarak en idareli şartlarda ödev yapmaya çalışır süt asiti de yemek sonrası uyku halinin manâlı bir nedenidir laktik asit, karoser yorulduğunda oksijensiz solunum sonucu kaslarda üretilen bir mahsul olup vücuda takâtsizlik verir ve bu durum kişilerde uykuya eğilim oluşturabilir Bazı durumlarda da yemek yemek sonrası vücutta metabolik alkaloz gelişir Mide içerisindeki besinlerin sindirilmesi için asit ortama gereklilik vardır Mide bu asit ortamı sağlayabilmek için kandan hidrojen iyonlarını alır Bu durum kanda hidrojen iyonlarının azalmasına neden olarak kanı bazik ortama doğru kaydırır Kanda oluşan bu alkaloz etraf ise uyku eğilimine neden olabilir
İftar sonrasındaki uyku halinin nedeni
Uzun süren açlık sonrası, yiyeceklerle beyne seri glikoz ulaşmasını karşılayan şekerli yiyecekler alındığında, ani yükselen kan şekerine karşılık salınan insülin hemencecik kan şekerinde düşmeye neden olur İşte yemek sonrası kişilerde ortaya çıkan rehavetin nedeni, bu nesil biyokimyasal olaylardır
Sahurda akıcı ve protein alınmalı
İftar ve sahurda mide, fazla miktarda yiyeceklerle doldurulmamalı Sahur yemeğinde, gün boyu gereksinim duyulacak akışkan ve protein gereksinimi ön planda olmalı, karbonhidratlar uyku ve hissizlik verdiği, düşünsel fonksiyonları engellediği için, sınırlı veya az miktarda tüketilmeli Millet, güç kaynağı olarak organik maddeleri kullanırlar Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır Yaklaşık, 1 gr karbonhidrat ve 1 gr proteinden 4 kalori sağlanırken, yağlardan 9 kalori elde edilir
Karbonhidratlar; en çok tüketilen besin kategorisidir Gelişmiş ülkelerde günlük enerjinin ortalama yüzde ellisi karbonhidratlardan gelirken, gelişmekte olan ülkelerde oran yüzde yetmişi aşabiliyor Kanda dolaşan yakacak, glikozdur Beyin gibi bir takım organlar, başka bir yakıtı anında kullanmazlar Arzu esnasında beyin; diğer organlara dışarı giden glikozun çoğunu durdurarak kendine alır ve sistemini korur Bu durum, öncelik hakkı gibi düşünülmemeli Proteinler de gerekli enerjinin yalnızca yüzde on beşini sağladıklarından, başlıca kalori kaynağı biçiminde düşünülmezler Çünkü sindirilmeleri ve yakılmaları sırasında harcanan enerji, verdiklerinin yüzde otuzuna kadar ulaşabilir Esasında proteinler, gözenekli olan ve dokuların yapı taşları edinmek üzere devir alırlar bununla birlikte, enzim ve hormonların yapımı için de gereklidirler En yoğun enerjiyi ise yağlar sağlar
Bunlara uyarı!
* İftarda fazla yemek tüketilmemeli, mide aniden doldurulmamalı
* Karbonhidrattan fakir, proteinden varlıklı besinler tüketilmeli
* Kişinin yürek hastalığı yoksa yemek sonrası kafeinli içecekler içmemeli Türk kahvesi seçim edilebilir
* Kısa bir yürüyüş yapılmalı *