Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İlk Yardım Genel Kuralları

İlk Yardım Genel Kuralları
0
75

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Birincil Destek Kuralları Nelerdir,
Birincil Yardım Kuralları Hakkında veri
Ilk Yardımın Genel Kuralları

Kanama, kırık, bayılma, yanık, haşere sokması ve göze tanıdık olmayan cisim kaçması gibi daima karşılaşabileceğimiz sağlık durumu sorunları ile ilgili bilmeniz gereken ilkyardım kuralları altında verilmiştir;

Kanamalar

Vücudun herhangi bir uygun aşırı kanama varsa bunun bir lahza önce durdurulması yaşamsal önem taşımaktadır
Kanayan yeri ve etrafını dikkatlice temizleyip, kanama odağının neresi olduğunu tamamen anlamaya çalışın
Sargı bezi yada pak bir bezle yaranın üzerini iyice kapatıp, elinizle kanayan yerin üzerine zorlama uygulayın
Kolu yada bacağı yukarı dürüst ve yürek seviyesinin üzerine kaldırarak, kan akışını dindirmeye çalışın
Bunu yaparken kaldırdığınız kol yada bacakta kırık şüphesi olmadığından özellikle belirli olun
Yara yeri üzerine bandaj bezi yada pak bir bezle basarak tampon uygulayın Bunun yarayı iyice örtmesi gerekmektedir Bastırarak yara yeri üstünde dikkatlice basınç uygulayın sonra bandaj bezi ile adamakıllı sarın
Kanamanın halen kesilmediği görülürse, daha kalınca bir tamponu benzer bandaj üzerinden iyice sarın Bunun kanama odağının üstünde ve öyle ya da böyle basınç uygulayacak şekilde olmasına uyarı edin
Eğer buna karşın kanama durmuyorsa, kanayan yerin gerisinde, vücuda yakın olan asıl atardamarın üzerine elinizle baskı uygulayıp, kan akışının azalmasını sağlayın
Belli Başlı atardamara 19 dakikadan çok doğrudan doğruya baskı uygulamayın ve damar üzerine herhangi bir sıkı turnike yada senet bağlamayın
Hastayı bacakları gövdeden yukarı durumda olacak şekilde yatırarak hemen bir afiyet kurumuna gönderin
Minik deri yaralanmaları ve kanamalar
Yara üzerinde pis, kir, toz, toprak varsa öncelikle bunları temizleyin; mümkünse temiz ve bol suyla yıkayın Temiz bir sargı bezi yada bez parçası ile üzerini geçici olarak kapatın Bir süre yara yerinin üzerine elinizle basınç uygula¤¤¤¤¤ kanamayı durdurun sonradan pak bir pamuk parçası ile yaranın üzerini ayrıntılarıyla kurulayıp temizleyin Meydana Çıkan kanların oluşturduğu pıhtılar varsa çekip almayın; bunlar kanamanın durdurulmasını karşılayan oluşumlardır
Yarayı ve etrafını Betadin solüsyonu ile iyice temizleyin Bu yaranın mikrop kapmasını engellemeye yarayacaktır
Varsa bere bandı ile yara yerini bütünüyle kapatın Yara yeri büyükse mikropsuz bir gazlı kumaş ile yara yerini iyice kapatıp, sargı bezi ile sarın
sonra bere iyileşinceye dek düzenli olarak pansuman uygulayın Yarada sizi endişelendiren bir şart varsa derhal doktorunuza başvurun

Kırıklar

Kırık şüphesi olan yerde; ağrı, şişlik, hassaslık, biçimsizlik, fonksiyon bozukluğu, hareket anormalliği (olmaması gereken hareket) görülebilir
Yapılması gerekenler:
defalarca ilk olarak kanama olup olmadığını yoklama edin Eğer kanama varsa öncelikle kanamayı teftiş edin ve yarayı sarın
Kırık olan yerin hareketine izin vermeyin Gördüğünüz herhangi bir şekil bozukluğunu asla düzeltmeye çalışmayın
Kırık yerin hareketine müsade vermeyecek şekilde kol yada bacağı atel ile destekleyin Bunu yaparken tekrar tekrar kırık yerin üzerindeki eklemi de içine alacak şekilde atel uygulaması yapmaya dikkat edin Eklemin hareketine izin verilmemesi kırık yerinin en ince ayrıntısına kadar sabitleştirilmesine olanak sağlayacaktır
Omurga ve boyun kırıkları
Omurga kırıkları, omurilik zedelenmelerine ve felce neden olabileceği için, her zaman çok ciddi ve dikkatlice değerlendirilmelidir
Hastayı sakinleştirip, elbette kımıldamamasını sağlayın Hareket etmesine engel olacak şekilde vücudunun etrafını giysi, palto vb şeylerle destekleyin
Boynunu ve başını hiç oynatmayacak şekilde oldukça dikkatli destekleyin
Hemen acil tıbbi takviye isteyin

Bayılmalar

Bayılan bir kişiyi yere sırtüstü uzatıp, bacaklarını yukarı doğru kaldırın ve kuytu nefes almasını sağlayın Solunum hızını ve nabzını kontrol edin
Cevap durumunu değerlendirin Olağandışı bir durum varsa hemencecik tıbbi takviye isteyin
Hasta kendine gelinceye dek kontrolünüzü sürdürün
Hastanın kısa sürede (510dk) kendine gelmesini bekleyin Gelmiyorsa derhal tıbbi yardım isteyin
Hasta kendine gelmeye başladıysa onu sakinleştirerek yavaş yavaş oturma konumuna getirin
Düştüğü sırada herhangi bir yerinin yaralanıp yaralanmadığını kontrol edin
Gıdaiçecek vermeyin

Yanıklar

Yanığın bulunduğu yer ve yanık alanı önemlidir
Yanığın alanı büyüdükçe şok olasılığı artmaktadır Vücut yüzeyinin %15 ’inden fazlasını kapsayan yanıklar ölüm tehlikesi oluşturabilir
Yanık alanı enfeksiyonlar açısından önemli bir risk yaratmaktadır
Çapı 23cm ’den büyük, derinin altına kadar inen yanıklar ve elektrik yanıkları mutlaka hastanede doktor kontrolünde tedavi edilmelidir
Yanık yeri olaydan derhal sonradan pak soğuk bir suyla, mümkünse musluk aşağıda 510 dakika tutulmalıdır
Yanık yerine asla yağ, krem, diş macunu, kolonya, pudra gibi maddeler uygulanmamalıdır
Eğer yanık yerinde üzerinde içi değişken batmış ufak kesecikler (veziküller) oluşmuşsa bunlar elbette ellenmemeli ve patlatılmamalıdır
Yanık nedeniyle parmak ve ellerde şişme oluşabileceğinden yüzük, saat vb gibi maddeler çıkarılmalıdır
Yanık yerinin enfeksiyon açısından önemli bir risk taşıdığı kuşkusuz unutmamalıdır
Yanık alanını ve etrafını Betadin solüsyonu ile temizleyin
Temiz bir sargı beziyle yanık yerinin üstünü iyice kapatın Muhakkak pamuk kullanmayın
Yanık yerini basınç ve sürtünmeden korumak gereklidir bu nedenle yanık yerinin üzerine fazla sıkı sargı uygulamayın
Yanık pansumanı için anında bir sıhhat kurumuna başvurun
Böcek sokmaları
Böceğin soktuğu yer elbette kaşınmamalı, üzerine buz yada soğuk kompres uygulanarak şişliğin oluşması azaltılmaya çalışılmalıdır
Böceğin soktuğu yer ağız boşluğundaysa (dil, boğaz) oluşabilecek şişlik ve reaksiyon boğulma tehlikesi yaratabilir böylece hemen hekime başvurulması yerinde olacaktır

Favori yabancı cisim

Gözün tahriş olduğu durumlarda pak ve bol bir suyla göz en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
Bunu yaparken göze kuşkusuz elle temas edilmemesi ve ovuşturulmaması yerinde olacaktır
Steril bir gazlı kumaş, göz ve çevresini en ince ayrıntısına kadar örtecek şekilde kapatılmalıdır Bunu yaparken uyguladığınız tamponun göze basınç uygulamamasına uyarı edin
Şüphelendiğiniz bir şart yada favori aşırı tahriş varsa, anında doktorunuza başvurun

Seçme Parça *