iltasyazilim
FD Üye
Ilk yardimin esas uygulamalari nelerdir anlatalım
ESAS ILK YARDIM
ILK OLARAK BELIRLI BİR YER ARAYIN:
Niyet kendimizin ve hasta ya da yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasıdır Ilk yardıma başlayabileceğimiz güvenli bir yere taşınır Nakliye yapılırken ağırbaşlı davranılmalı, mümkünse sağlam göre tutularak taşınmalıdır
SORULARINIZA YANIT VERİYOR MU?
Sorulan sorulara cevap veriyorsa hastayı ast yatırın Hava yolu, solunum, nabızı gözlemleyin, kanama varmı denetim edin
Yanıt vermiyorsa:
A HAVA YOLUNU AÇIN (AIRWAY):
Ağızdaki tıkanıklığı temizleyin,açın
Hastayı sırt üstü yatırın
Hava yolunu başlamak için alını geriye,çeneyi öne çekin
Çeneyi destekleyin
Profesyonel takviye çağırın
B SOLUNUM (BREATHING):
Hasta soluyorsa yerinde pozisyonda yatırın
Hasta solumuyorsa ağızdan ağıza iki yavaş ve bütün benzi atmış verin Verdiğiniz bitik rahatça gidiyorsa hastanın solunumunun dönüp dönmediğini kontrol edin
Solunum geriye dönmediyse yapay solunuma devam edin
C DOLAŞIM (CIRCULATION):
Nabzı denetleme edin Nabzı atıyorsa solunum desteğine devam edin; kendiliğinden solunum başlarsa uygun pozisyonda yatırın
Nabız atmıyorsa yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz kalp masajı yapın Tek birey iseniz 15 yürek masajı2 benzi atmış; İki kişi iseniz, 5 kalp masajı1 solgun elde etmek üzere profosyonel destek gelinceye kadar masaja devam edin
Her 1 dakikada bir kalp atımının dönüp dönmediğini kontrol edin
Not: Kalp masajı canlı insanlarda kuşkusuz uygulanamaz *
ESAS ILK YARDIM
ILK OLARAK BELIRLI BİR YER ARAYIN:
Niyet kendimizin ve hasta ya da yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasıdır Ilk yardıma başlayabileceğimiz güvenli bir yere taşınır Nakliye yapılırken ağırbaşlı davranılmalı, mümkünse sağlam göre tutularak taşınmalıdır
SORULARINIZA YANIT VERİYOR MU?
Sorulan sorulara cevap veriyorsa hastayı ast yatırın Hava yolu, solunum, nabızı gözlemleyin, kanama varmı denetim edin
Yanıt vermiyorsa:
A HAVA YOLUNU AÇIN (AIRWAY):
Ağızdaki tıkanıklığı temizleyin,açın
Hastayı sırt üstü yatırın
Hava yolunu başlamak için alını geriye,çeneyi öne çekin
Çeneyi destekleyin
Profesyonel takviye çağırın
B SOLUNUM (BREATHING):
Hasta soluyorsa yerinde pozisyonda yatırın
Hasta solumuyorsa ağızdan ağıza iki yavaş ve bütün benzi atmış verin Verdiğiniz bitik rahatça gidiyorsa hastanın solunumunun dönüp dönmediğini kontrol edin
Solunum geriye dönmediyse yapay solunuma devam edin
C DOLAŞIM (CIRCULATION):
Nabzı denetleme edin Nabzı atıyorsa solunum desteğine devam edin; kendiliğinden solunum başlarsa uygun pozisyonda yatırın
Nabız atmıyorsa yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz kalp masajı yapın Tek birey iseniz 15 yürek masajı2 benzi atmış; İki kişi iseniz, 5 kalp masajı1 solgun elde etmek üzere profosyonel destek gelinceye kadar masaja devam edin
Her 1 dakikada bir kalp atımının dönüp dönmediğini kontrol edin
Not: Kalp masajı canlı insanlarda kuşkusuz uygulanamaz *