Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İnsan Kaynakları Organizasyonu

İnsan Kaynakları Organizasyonu
0
215

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Bilhassa ufak işletmelerde, insan kaynakları departmanı bulunmadığı için, insan kaynakları yönetimini diğer yöneticiler üstlenirler İşletme büyüdükçe insan kaynakları idare fonksiyonları ağırlaşarak yöneticilerin diğer manâlı işlerine engel olur Bu halde, insan kaynakları departmanı kurma gereksinimi duyulur İnsan kaynakları yönetimi etkinliği için, uzmanlık gereklidir İnsan kaynakları uzmanlarından insan kaynakları departmanı kurularak, diğer bölüm yöneticilerine kolaylık sağlanır ve insan kaynakları yönetiminin etkinliği arttırılır
İnsan kaynakları departmanının amacı, insan kaynakları idare fonksiyonlarını yürüterek öteki departmanlara bu konuda yardım etmektir İnsan kaynakları departmanının görevleri:
1 İşletme hedeflerine uygun insan kaynakları politikaları düzenleyerek yönetime arzetmek,
2 Düzenlenen politikalara yerinde program ve incelemeler gerçekleştirmek,
3 Program ve çalışmaların kontrol ve değerlendirmesi,
4 İnsan kaynakları yeniliklerini peşine düşüp takip ederek, gerektiğinde kullanmak,
5 İnsan kaynaklarına ilişkin rutin işler yürüterek, diğer yöneticilere kolaylık temin etmek
İnsan kaynakları departmanının rol gerçekleştirmesi için diğer departmanlarla eşit seviyede ve üst yönetime en yakın konumda yapılanmalıdır İnsan kaynakları departmanı işletme politika ve planlarının belirlenmesinde diğer departmanlarla eşit yetki ve sorumluluk sahibidir
İşletme büyüdükçe, insan kaynakları yönetim fonksiyonlarının herkes için öbür alt departman hazırlamak gerekir Ihtiyaç duyulma öncesinde alt departman kurmak gereksiz maliyetlere yol açar Yeterince gerekli atama ortaya çıkmadıkça daha alçak bölüm kurulmamalıdır Daha Aşağı bölüm kurarken evvela, fonksiyonlara, fonksiyonların aşırılık ve tartı derecelerine bakılır
Modern anlamda bir insan kaynakları idare başkanının taşıması gereken nitelikler:
*İşletmecilik eğitimi almak,
*İşletmenin öteki fonksiyonlarını anlayışlı olmak,
*Çalışma kanunlarını bilmek,
*Kolay iletişim kurabilmek,
*Tanıdık Olmayan dil bilmek
İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Yetki Kullanımı
Yetki bütün yönetici konumlarının kilit noktasıdır Başkalarını yönlendirme ve uyumlaştırmadır
1Komuta Yetkisi: Uygulayıcı yetkidir Hiyerarşide yukarıdan aşağıda gider Kullananın yaptırım yetkisi vardır Astları yön belirleme, gerektiğinde bahşetme ve cezalandırma yetkisi vardır
2Kurmay Yetki: Uzmanlık yetkisidir Diğer yönetim fonksiyonlarına yardım ve danışmanlık yetkisidir Kullananın yaptırım hakkı yoktur Uzmanlık alanında diğer yöneticilere gösterme ve önerilerde bulunur İnsan kaynakları yöneticileri, diğer yöneticilere insan kaynakları ile ilgili hizmetlerinde bu yetkiyi kullanırlar
3Fonksiyonel Yetki: Bilirkişi yöneticiye, uzmanlık alanında yaptırım yetkisi verir Oysa yaptırım yetkisi bir görevle sınırlıdır Geçici ya da sürekli meşhur yetki olabilir Yaptırım hakkını işletmenin öteki bölümlerinde kullanır
İnsan Kaynakları Yönetiminde Öteki Yöneticiler
İnsan kaynakları yönetiminin rol, faaliyet ve saygınlığı diğer yöneticilere büyük ölçüde bağlıdır İnsan kaynakları sorumluluğu mutlaka öteki yöneticilerle paylaşılmalıdır
Üst idare, insan kaynakları yönetimine yeterince ağırlık vermezse, insan kaynakları yönetimi başarısız olur Üstteki yönetim, insan kaynakları yönetiminin verimliliği, meslek hayatı kalitesi ve personel motivasyonu çabalarını mutlaka desteklemelidir
İnsan kaynakları politikalarının uygulayıcıları, diğer yöneticilerdir İnsan kaynakları sorunlarına kalıcı çözüm için insan kaynakları yöneticisi, diğer yöneticilerle iletişim kurmalı ve işbirlikleri yapmalıdır Karşılıklı güven ve işbirliği gerçekleşmeksizin, insan kaynakları yönetimi etkili işleyemez
Kaynakça:
Anadolu Üniversitesi – Genel İşletme – Haziran 2008