Meslek Dünyasının Kolay Kuralları Iş Dünyasının Basit Kuralları Acıtan şeyler ders verirBenjamin Franklin Melih ARAT Iş dünyasında kolay bir takım kuralları kullanmak, böylece çok sorunu en başından çözer Bu kuralları kullanmak için keza bir bütçeye ya da zamana gereklilik yoktur Ancak bu kuralları kullanmak dolambaçlı olarak tahmin edebileceğinizin üzerinde süre ve bütçe kazandırır Iş dünyasında ilişki gerektirmeyen bir iş sınıflaması az kalsın yoktur Meslek yerindeki egzersiz arkadaşlarınızla, müşterilerinizle, tedarikçilerinizle, bayilerinizle veya diğer birey ve kurumlarla ilişki içerisindesiniz Ancak bir takım kolay kuralların ihlali ilişkileri bozabilir Bazı basit kurallara uymaksa ilişkileri ve işbirliğini güçlendirebilir Aşağı belirteceğim kurallar daima da beklenen sonuçları doğurmayacaktır Unutmayın kuralların amaçlara hizmet etmediği durumlarda laf konusu olabilir O zaman aşağıdaki kurallara da uymayarak başka özel kurallar geliştirilmelidir Laf Verdiyseniz Yapın, Yapamadıysanız Açıklayın Güven duygusunu geliştiren olgu, bahşedilen sözlerin tutulmasıdır Yerine getirilen her laf bir yatırımdır Ama her zaman verdiğiniz sözleri tutamayabilirsiniz Böyle durumlarda söz verdiğiniz birey ve kuruma açık yüreklilikle açıklama yapmak gerekir Söz verdiğiniz halde sözünüzü tutmuyorsanız ve açıklamıyorsanız da, güven yaratmak bir tarafa kendi imajınızı yıkım etmeye başlarsınız Durum fazla kötü olabilir, açıklamak yiğitlik isteyebilir, fakat uygun bir izah etme böylece çok durumda hiçbir açıklama yapmamaktan iyidir En azından sebebini açıklamasınız bile sözünüzü tutamadığınızı veya taahhüdünüzü yerine getiremediğinizi bildirin Toplantı Yapıyorsanız, Buluşma Yapın Toplantı yapıyorsanız, bir vakit belirleyin ve bu zaman içinde başkalarının araya girmesine izin vermeyin Çünkü toplantıda birisinin araya girmesine müsade veriyorsanız, telefonla veya şahsen araya giren kişiye daha pozitif önem verdiğinizi düşündürür fakat, bu buluşma yaptığınız kişiye saygısızlıktır Eğer fazla önemli bir telefon bekliyorsanız ya da birisini araya alacaksanız, bunu toplantıya başlamadan önce toplantı yaptığınız kişiye belirtin Araya aldığınız görüşmeyi de kısa tutun Evet ve Hayır Demesini Bilin Ahali size bir soru sorduğunda, soruya net bir yanıt verin Bu bir kuruluş olabilir, bu bir tedarikçi, satıcı ya da alıcı olabilir veya bir meslek arkadaşınız olabilir, insanlar sizden bir yanıt bekliyorsa onları bekletmeyin ve cevapları verin Eğer yanıt veremeyecek durumdaysanız sebebini açıklayın ve ne süre cevap vereceğinizi belirtin Hayır çağırmak gereken durumlarda hayırdeyin Geciktirilmiş bir hayır, zamanında verilen hayırcevabından kötüdür İnsanların zamanlarını çalmayın Cevabınız negatif ise bırakın herkes kendi yoluna gitsin Eğer cevabınız olumluysa da, işlerin bir an önce başlayabilmesi için cevabınızı geciktirmeyin Teşekkür Etmesini Bilin Herkes para için çalışsa da, millet insandır ve insanca girişim beklerler Kim yapmış olursa olsun, besbelli standart dışı bir galibiyet varsa teşekkür edin Besbelli süren standart bir başarı da varsa, hiç olmazsa bu standardın altına düşülmediği için de teşekkür edin Teşekkür ederken özenli olun, birisine teşekkür ederken, teşekkür etmeyi unuttuğunuz birisini gücendirebilirsiniz Övmesini ve Yermesini Bilin Kişileri değil, yapılanları övün Besbelli başarılı bir meslek varsa kim yaptı diye sormayın, öyle fazla işte insanların ortak katkısı vardır, bazıları öne çıktığı için yalnızca onları övecek olursanız, az da olsa katkısı olan insanlar alınacaklardır Hem yapılan işin övülmesi ve yüceltilmesi, bu nesil işlerin çoğaltılmasına yol açarken, insanları övmek onları kibirlendirmeye yarar Kibir ise, işbirliğinin en büyük düşmanlarındandır Eleştireceğiniz şey de, kişiler değil, yapılanlar olsun Yapılanlar gelişir, lakin kişiler değişmez Bir kişiye aptal dediğinizde bunu sonsuza kadar üzerinde taşıyacaktır Lakin yaptığını anında ya da bir zaman sonradan değiştirebilir Eleştiriyi de muhtemel olduğunca karikatürize ederek yapın Yapılan işin yanlışlığını gülünç bir şekilde taklit ederek göstermek, eleştiriyi hafifletir Eylemleri ve yapılanları da eleştirseniz, çok eksik birey aracısız eleştirileri dinleyebilecek kadar gelişmiştir Kendinize Yapılmasını İstemediğiniz Şeyi Başkasına Yapmayın Çuvaldızı kendine, iğneyi başkasına batır derler Bu atasözünü yabana atmayın Aslında meslek dünyasındaki öyle çok sorunu başından çözecek bir formüldür bu Zam yaparken, bana bu zammı yapsalardı ne hissederdim; ben alıcı olsaydım böyle bir işlemle karşılaşsam ne hissederdim; benim bağırdığım gibi bana böyle bağırsalardı ben ne hissederdim; buluşma yaptığım birey benim gibi tekrar tekrar telefonla konuşsaydı nasıl hissederdim, almayı sabırsızlıkla beklediğim bir cevabı benim gibi bekletselerdi ben ne hissederdim ve yarı soruları sormak pek fazla sıkıcı tutum, karar ve durumun önüne geçecektir Dedikodu Yapmayın, Şahıs ve Kuruluş İsmi Vererek Başkalarını Kötülemeyin Eleştirdiğiniz kişilerin yüzüne söyleyemeyeceğiniz şeyleri başkalarına söylemeyin Birisi hakkında negatif konuşmak gerekecekse ad vermeyin, dokundurma da etmeyin Başkaları hakkında belirtilen bir karara ilişkin referans edinmek gereken durumlar haricinde, millet ve kurumlar hakkında olumsuz manzara bildirmeyin Birisi hakkında negatif gösterme vermeniz icabında de gerçi araştırılmasını önerin Bu kuralların genel kurallar olduğunu bir defa daha belirtirim özel durumlar için özel karar seçenekleri gerekir Gülmece… Sen Danışman Olmalısın! Çoban yol kenarında koyunlarını otlatıyormuş Tam o anda, yanına bir Cherokee Jeep yanaşmış Brioni gömlek, Cerruti ayakkabılar giyen, RayBan gözlüklü ve YSL kravatlı bir şoför altında inmiş ve çobana sormuş : Eğer kaç tane koyunun olduğunu bilirsem bana onlardan bir tanesini verir misin ? Çoban bir adama bir koyunlara bakmış işlenmiş diye cevap vermiş Genç adam arabasına park etmiş, telefonunu bilgisayarına bağlamış, bir NASA sitesine girmiş, GPS'ini kullanarak yeri taramış, bir data base ve logaritma ile doldurulmuş 60 excel tablosu açmış ve 150 sayfalık bir rapor basmış Çobana dönmüş ve iyice 1586 adet koyunun var demiş Çoban dürüst diye cevap vermiş Koyununu alabilirsin Genç adam koyunu almış ve jeep'inin arkasına koymuş Bu sefer çoban genç adama dönmüş ve eğer ben senin işinin ne olduğunu bilirsem koyunumu geri verir misin diye sormuş Adam evet niçin olmasın diye yanıtlamış Çoban sen bir danışmansın demiş Genç adam nasıl oldu da bildin diye sormuş Çoban çok basit diye cevap vermiş Buraya çağrılmadan geldin bu bir ikincisi benim zaten bildiğim bir şeyi bana söylemek için benden koyun aldın Üçüncüsü yaptığım hiçbir şeyden anlamıyorsun çünkü köpeğimi aldın Zekice Reel Bir ÇekirgeÖyküsü Birçok insan yetkisiz düşündüğü yönlerini göstermek istemezEksikliklerini herkesten saklamanın daha büyük bir eksiklik olduğunu anlamaz Aşağıdaki hikayeyi okuduğunuzda bir eksikliğin üstünlüğe nasıl dönüştüğünü göreceksiniz 9 yasındaki bir Japon çocuğun en büyük gerçek dışı günün birinde çok iyi bir judocu olmaktır Lakin şanssız bir trafik kazası sonucu sol kolunu tamamıyla kaybeder Hem çocuk, keza de ailesi yıkılır Ailesi sırf çocuk oyalansın diye, Japonların en ünlü hocalarından birini tutarlar Hoca kolları sıvar, çocuğa tek kolla yapabileceği yegane fırlatma hareketini öğretir Gece gündüz çocukla beraber bu hareketi çalışırlar Bir müddet sonradan çocuk hareketi gayet iyi ve hızlı bir şekilde yapmaya başlar, fakat hocası çocuğa her gün saatler boyu benzer hareketi hemen hemen ezberletir Çocuk bu hareketten sıkılır ve yeni hareketler öğrenmek istedikçe hocası bu hareketi dünyada en seri sen yapana değin çalışmasını ve başka hareket öğretmeyeceğini söyler Bir müddet daha sonra çocuk bu hareketi yıldırım hızıyla yapmaya alışır Bunun üzerine öğretmen çocuğa bundan böyle bir turnuvaya katılma zamanının geldiğini söyler Olacak şey değildir Tek kollu bir judocu tek hareketle turnuvaya katılacak Çocuk itiraz ettikçe hocası Evlat;sen öğrendiğin hareketi yap, gerisini merak etmediye öğütte bulunur 1 tur 2 tur derken çocuk turları gayet dar geçer En nihayet finale kazanç Tek hareket bilgisi ile finale dek gelen çocuğun finaldeki rakibi bölgenin en iyi judocusudur Çocuk dev cüsseli rakibini görünce korkar Hocası yeniden sakindir, evlat sen bu harekette dünyada teksin, kendi oyununu yap yeterder Çocuk rakibine kendi hareketini şimsek hızıyla uygular, rakip kalktıkça aynı hareketi yineler İnanılır gibi değildir, çocuk tek kolla tek hareket tamamen şampiyon olmuştur Çocuk dayanamaz ve hocasına sorar hocam inanamıyorum,ben nasıl şampiyon oldum?der Hocası yine sakin açıklama ile söyle cevaplar, Bu zaferin iki sırrı var oğlum Birincisi judonun en güç hareketlerinden birini çok iyi yapabilmendir İkincisi bu harekete karşı tek bir savunma vardırO da hareketi yapanın sol kolunu yetişmek!