
Çayırlarda orman altlarında bulunan ısırgan otu, ciltle temas esnasında önemli tahrişe neden olur. Bu yüzden uzak durulur. Lakin alternatif tıpta ısırgan otu, vücudu bağımsız radikallerden arındıran güçlü bir bitkidir. İlaç prodüksiyonlarında da kullanılan ısırgan otu, hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Pekala Isırgan otunun yararları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır? İşte soruların karşılığı...
Ilmî literatürde "Urtica dioica" olarak bilinen ısırgan otu, otsu çok yıllık çiçekli bitki ailesine aittir. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan ısırgan otunun insan sıhhatine birçok yararı vardır. Isırgan otuna çıplak elle dokunulduğunda yakan ve kaşındırır. İlkbahar aylarında yeşermeye başlayan ısırgan otunun yüzeyinde ince dikenler vardır. Bu dikenlerdeki formik asit ve histamin hususları cilt de temas ettiği esnada buradaki hücrelerin mutasyonunu bozarak kaşınma ve dökülmeye neden olur. Isırgan, otunun meyvesi vardır. Fındık imajında olan bu meyvelerden yağ elde edilir. Bu yağ ekseriyetle kozmetik ve sıhhat dalında kullanılır. Cilt yüzeyindeki elastik yapıyı yenileyerek kırışıklığı ve yaşlanmayı geciktirir. Isırgan otunun içeriğinde flavonoit bileşikler, mineral unsurlar, lutein ve karotenoit bileşikler diüretik tesir göstererek zayıflamaya yardımcı olur. Eski topluluklarda yalnızca klasik tıpta değil birebir hengamda azık, çay ve dokumanın hammaddesi olarak da kullanılır.

ISIRGAN OTUNUN YARARLARI NELERDİR?
- Vücudun sağlıklı işleyişini olumsuz etkileyen toksinleri bir saat içerinde vücuttan atar. Tıpkı devranda bağırsak florasını dengeleyerek sindirimi kolaylaştırır.
- Çözücü ve yakıcı unsur içeren bu ot, mesane ve böbreklerdeki taş kum oluşumunu önleyerek önemli yaşamsal rahatsızlıkları önler. Tıpkı devirde idrar yolu enfeksiyonunu önler.

- İçerdiği C vitamini ve demir unsuru sayesinde kan hücrelerini istikrarlar. Kan hücrelerini artırarak dolaşımı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra yaralanmalarda hayli tesirli bir ottur. Kan dolaşımı düzenlediğinden damar tıkanıklığını bunun akabindede kalp hastalıklarına yakalanma nispetini azaltır.
- Yapılan araştırmalarda bu otun alerjik marazlara karşı olumlu tesiri olduğu ortaya çıkarıldı. Ekstrakt birleşimleri içeren ot alerjik hücrelerini azaltır. Sıklıkla alerjik reaksiyon yaşayanlar için eksperler bu otun çayından bir bardak içmelerini önerir.

- Alerjik marazların yanı sıra solumun problemlerine da güzel gelir. Münhasıran mevsimsel geçişlerde yaşanan nezle ve grip üzere marazların riskini azaltır.
- Anti inflamatuar özelliği sayesinde kronik kas ağrılarını azaltır ve gut tedavisinde nispeten tesirlidir.
- İçeriğinde bol ölçüde mineral ve kalsiyum içerdiğinden kemiklerdeki dokuları onarır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ya da kemik rahatsızlıkların yaşanma mümkünlüğünü düşürür. Bunun yanı sıra eklem ve kas ağrılarına uygun gelir. Mütehassıslar romatizma ve kireçlenme hastalarına doğal tedavi olarak önerir. Eklem ağrıları için suda kaynatılan ısırgan otu masaj yapılarak ağrının olduğu kesime uygulanır.

- Lohusa periyodundaki hatunların süt orantısını artırır. Tıpkı devranda ana sütünün kalitesini olumlu tesirler. Kullanmadan evvel bir ekspere danışılmalıdır.
- Akne ve sivilce oluşumunu önler. Yüksek antioksidan içerdiğinden ciltteki deforme hücreleri azaltır. Lekelere karşı anti-aging tesiri vardır. Umumiye olarak suyu tonik olarak kullanılır. Bunun yanı sıra saç dökülmesini de önleyen değerli bir besindir. Baş derisindeki hasarlı hücreleri azaltarak kepek oluşumunu önler.

ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kurutulan bir yemek kaşığı ısırgan otunu kaynayan suda 10 dakika bekletin süzdükten sonra tüketiniz ya da kullanınız. Isırgan otu kaynatıldığından vitamin ve mineral bedellerini kaybetmediğinden rahatlıkla tüketilebilir.

ISIRGAN OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?
Adet döngüsünü etkilediğinden gebe bayanların tüketmesi iyi görülmez. Bunun yanı sıra emziren hatunların da tüketmesi sakıncalıdır. Kanın basıncını artırabildiğinden haddinden fazla tüketildiğinde yüksek tansiyona neden olur. Başkaca kan inceltici ilaç kullananlarında uzak durması gerekir. İçerdiği hususlar güçlü olduğundan bir mütehassısa başvurulması daha yararlıdır. Aksi halde yararlı olan özellikleri bile önemli illetlere neden olur.
