
Yararı bakımından çizgi sinemalarına bile bahis olmuş olan ıspanak hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. Kemik yapısını güçlendirmeden konsantreyi artırmaya kadar yararları olan ıspanak birebir devranda cilt sıhhatini da korur. Evet Ispanağın yararları nelerdir? 7 gün boyunca ıspanak tarafsanız ne olur? Tüm soruların karşılığı haberin detayında...
Ispanak karoten-B unsuru açısından varlıklı olan nadide besin kaynaklarındandır. Ayrıyeten içeriğinde bol ölçüde A, C, K ve E vitaminlerini barındırmasının yanı sıra manganez, demir, magnezyum ve bakır üzere hususları de bol ölçüde içermektedir. Eski çağlardan beridir alternatif tıpta şifa bitkilerinden biri olarak da kullanılmıştır. Tiamin ve niasin unsurları vücudumuzda hasara uğramış hücreleri yeniler. Yapılan araştırmalarda eksperler 7 gün boyunca görünür ölçüde ıspanak yemenin vücudumuza birçok yarar sağladığını gözlemlemişlerdir. Asya kıtasında İpek ve Baharat yolu ile tüm yerküreye yayılan ıspanak tabiatta demir bakımından en varlıklı bitkidir. Bitki olmasına karşın yemek ve salatalarda sık sık tüketilir. Ispanak sıhhatin yanı sıra cilde de yararı var. Mahsusen 11. yüzyıldaki hatunlar ıspanaktan elde ettikleri maskelerle cilt bakımı yaparlarmış. Başkaca vücuttaki cilt illetleri içinde sıcak suyun içine atılır o suda yarım saat beklenirmiş. Tıbbı tedavide sıklıkla kullanılan ıspanağı eksperler gebe ve gelişim çağındaki kimselerin tüketmesi gereken kıymetli bir besin olduğunu vurguluyor.

ISPANAĞIN YARARLARI NELERDİR?
- İleri yaşlarda görülme mümkünlüğü yüksek olan kemik erimesini önler. Kemiklerin ve kasların yapısını güçlendirir.
- İçerdiği magnezyum sayesinde metabolizmanın süratle çalışmasını sağlar. Bu sayede diyet yapanlar için ülkü bir besindir.
- Kandaki hücrelerin seviyesini düzenleyerek yüksek tansiyon yahut berbat kolesterol üzere sıhhat dertlerine neden olmasını pürüzler.

- Herkesin bildiği en yaygın yararı kansızlığı önlemesidir. Vücuttaki demir seviyesini dengeleyerek emilimi sağlar. Bu sayede dimağ sıhhatine da destek olur. Hudut hücrelerini güçlendirerek dimağın fonksiyonlarını artırır. Unutkanlık üzere illetleri önler.
- K vitamini yalnızca kemikleri değil birebir vakitte diş minesini de güçlendirerek diş kaybını önler.
- Cilt sıhhati için gerekli olan A,C,E ve K vitaminleri bakımından güçlü olduğundan yaşlanmayı geciktirir.
- Vücutta bulunan hücrelerin yapısını koruduğundan kanser marazlarının yaşanmasını handikaplar.

7 YEDİ GÜN BOYUNCA TARAFSANIZ NE OLUR?
- Ispanak, kalori ve yağ nispeti düşük olduğundan diyet listelerinde mekanını alan bir besindir. Tıpkı devirde içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık probleminin yaşanma riskini azaltır. Gelgelelim mütehassıslar gün içerisinde anlaşılan bir ölçüde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde ziyade tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.

- Flavonoidler unsuru açısından varlıklı olan nadir besin kaynaklarından biri olan ıspanak, yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin vücutta arttırdıkları zararlı toksin orantısını azaltır. Yapılan araştırmalarda ıspanağın cilt ve mide kanserine neden olan zararlı hücrelerin oluşmasını engellediği de ortaya konmuştur.

- Günümüzde bilgisayar, televizyon ve telefonların ışıklarından kaynaklı yaşanan göz rahatsızlıklarına da güzel gelen besinlerden biridir. Mahsusen bozulan retinanın ışığı kırmadan sarı noktaya geçmesi ile oluşan astigmat rahatsızlığının riskini azaltır.

- Süt ve süt eserlerine alerjisi olan insanların protein eksikliğini gidermede alternatif besinlerden biridir. İçerdiği K vitamini kemik sıhhatini korur. Başkaca kas dokularında meydana gelen kollajen eksikliğini de giderir. Bilhassa 7 gün boyunca çiğ tüketildiğinde tesiri daha ziyadedir.

- Vücudun oksijen ve su nispetinin azalmasına bağlı demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliği de bünyenin zayıflamasına neden olur. Tabiatta demir açısından en varlıklı besinlerden biri olan ıspanak bu eksikliği gidermede tesirlidir. Kimi eksperler günde bir tabak tüketilen ıspanağın al etin bölgesine geçtiğini belirtiyor.

ISPANAĞIN ZARARI VAR MI?
Haddinden fazla tüketildiğinde vücuttaki enzimleme nispetini artırarak asitlenmeye neden olur. Bu da ıspanak zehirlenmesine yol açar. Bunun yanı sıra gaz sıkışmasına ve karın şişkinliğine neden olur. Ayrıyeten bağırsakların fonksiyonunu hızlandırarak ishal yapar. Bilirkişiler gut üzere illete sahip olan şahısların denetimle tüketmesini söyler. Böbreklerdeki kalsiyumu artırdığından çok likit kaybına yol açar.
