Ispanak, mevsim zerzevatları içerisinde en yararlı sebzelerin başında geliyor. Fakat son günlerde görülen ıspanak zehirlenmesi vakaları nedeniyle ıspanak tüketmekten korkulduğunun altını çizen okuyucularımız için İç Illetleri ve Nefroloji Mütehassısı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanak zehirlenmelerine ait merak edilen soruları yanıtladı.
Ispanak satın alırken yapraklarının diri olmasına, yapraklarının sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına ve yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Eldiven giyerek akan suda yaprakları tek tek yıkamak, araya karışmış yabancı otları da kesinlikle ayıklamak gerekir.
Sebzeler yetiştirilme sırasında tarım ilaçlarına, koruyuculara, toprakta yaşayan böceklerin yumurtalarına maruz kalabilir. Yağmurla gelen kimyasallar, topraktaki bakteriler taze meyve ve sebzelerin üzerinde yan alabilirler.
Ispanak nasıl yıkanır; sirkeli ve tuzlu suda bekletmek gerekir mi?
Histamin hassaslığı olan şahıslar ıspanak yediğinde
Ispanak satın alırken yapraklarının diri olmasına, yapraklarının sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına ve yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Eldiven giyerek akan suda yaprakları tek tek yıkamak, araya karışmış yabancı otları da kesinlikle ayıklamak gerekir.
Sebzeler yetiştirilme sırasında tarım ilaçlarına, koruyuculara, toprakta yaşayan böceklerin yumurtalarına maruz kalabilir. Yağmurla gelen kimyasallar, topraktaki bakteriler taze meyve ve sebzelerin üzerinde yan alabilirler.
Ispanak nasıl yıkanır; sirkeli ve tuzlu suda bekletmek gerekir mi?
- Satın alınmış olan sebzelerin akan ve duru olduğu bilinen bir suda düzgün bir formda yıkanması yerinde olabilmekle birlikte, sirkeli suda bekletmek sebzedeki kalmış olan bakterilerin temizlenmesi için güzel bir tahlildir.
- Ispanak üzere kökü ile birlikte satın alınabilen sebzelerin kökünden ayrıldıktan sonra yıkanması makul olur.
- Ellerimizden de sebzelere bakteriler geçebileceği için sebzeyi yıkamadan evvel ve sonra ellerin de yıkanması gerekir.
- Pişmiş olan yemek en çokça 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı.
- Hava çok sıcak ise yemek bir saatten çokça dışarıda tutulmamalı. ,
- Pişirilen yemek sonrasında en çokça iki defa ısıtılmalı. Bu manada ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
- Yemekte ekşili yahut berbat bir kokunun olması
- suyunun kıvamını yitirmesi bozulma işaretleridir.
- Ispanak, yapısında mahal alan “histamin” isimli unsura karşı hassasiyeti olan şahıslarda rahatsızlık oluşturabilir.
- Ispanağın yetiştirilme, toplanma, nakliye, saklanma süreçlerinde yapraklarına bulaşmış olabilen bakteriler, parazitler, zararlı otlar yahut kimyasal unsurların tesiri ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.
Histamin hassaslığı olan şahıslar ıspanak yediğinde
- Midede kramp şeklinde ağrı
- Ciltte kaşıntı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı görülebilir.
- Bulantı
- Kusma
- Ateş
- İshal
- Umumî durum bozukluğu
- Kanlı dışkılama
- Şiddetli kusma
- Düşmeyen ateş
- Bilinç değişiklikleri