Çinkonun bitki, hayvan ve mikroorganizma dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan, vücudumuzda fazla pozitif enzimin yapısında bulunan elzem bir mineral olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Şefika Aydınlatılmış Selçuk, “Çinko vücudumuzun karbonhidratları, protein ve yağları kullanmasında etkili bir rol oynamaktadır Özellikle protein katlanmasına tezgâhtar olarak biyoloji ile ilgili etkin moleküllerin oluşumunu sağlamaktadır dedi id Gad300250Çinko eksikliğinin negatif sonuçlarıBilirkişi Diyetisyen Şefika Kültürlü Selçuk, çinko eksikliğinin olumsuz sonuçlarını şöyle sıraladı; “Ağır çoğaltma geriliği, İmmün fonksiyon bozukluğu, Diyare, Alopesi, Bere iyileşmesinde gecikme, Lezzet duyusunda azalma, İştahsızlık, Göz ve deri bulguları, Davranış değişiklikleri ve Cinsel olgunlaşmada duraksamaHafif düzeyde çinko eksikliklerinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen ve birçok sağlık durumu sorununu beraberinde getiren bir tablo olduğunu kaydeden Bilirkişi Diyetisyen Şefika Kültürlü Selçuk, “Bu durumda yapılan çinko desteği maddesel, nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştiren yaşamı korkutma eden enfeksiyonların sıklığını azaltmaktadırAğır çinko eksikliği tablosu; diyette yetersiz alımdan çok, kalıtımsal bozukluk, ağır yanıklar ve uzamış diyare gibi artmış çinko kaybı durumlarında gelişmektedirUzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, çinko eksikliği açısından riskli grupları ise şöyle anlattı; Süt çocukalrı ve çocuklar, Adölesanlar, Gebe ve emzikli kadınlar, tek başına parenteral beslenen hastalar, Malnütrisyonu olan diyaresi olanlar, Orak hücresel anemisi olanlar ve Vejeteryanlar “Çinko gereksinimi ne kadar?Uzman Diyetisyen Şefika Okumuş Selçuk, sonradan şunları söyledi; İnek sütünün çinko miktarı anne sütüne oranla daha yüksek olmasına rağmen; bunun %32’si kazeine ve %63’ü kalsiyum fosfata bağlı olduğu için anne sütüne oranla emilimi daha eksik olmaktadır Anne sütünün emilimi ayrıca inek sütünde keza de inek sütünden hazırlanan formülalardan daha yüksek olmaktadır Soya bazlı formülalarda ise en az düzeyde emilim vardır 01 yaş bebeklerin çinko gereksinmesi 2 ile 3 mg aralarında değişmektedirRDA yetişkinlerdeki günlük gereksinmeyi kadınlarda jurnal 12mg erkeklerde ise 15 mg olarak belirlemiştir Bu durum gebelikte 15 mg emziklilikte 19 mg olarak belirlenmiştirEn iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir Vücudun çinkodan yararlanması bilhassa çinko emilimini kolaylaştıran sistin ve metiyonin amino asitlerinden varlıklı et, deniz ürünleri ve yumurtada artmaktadırOrta düzey kaynakları; fındık, fıstık gibi kuruyemişler ve kurubaklagiller çinkodan zengin bitkisel kaynaklardırTahıl ve bitkisel proteinlerdeki yüksek fitat içeriğini çinkonun emilimini olumsuz yönde etkilemektedirGünlük sıradan 15 mg çinko alımı için; 3 yumurta büyüklüğünde köfte veya 6 yumurta büyüklüğünde tavuk eti, 1 kase yoğurt veya cacık, 2 karper dek peynir, 1 su bardağı süt, 50 gram badem veya fıstık, 3 ince dilim ekmek yeterli çimko alımını sağlayabilmektedir^