Birinci olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un bir çok noktasında görülen zehirlenme hadiselerinin sayısı Vilayet Sıhhat Müdürlüğü'nün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Fakat zehirlenme şikayeti ile hastanelere baş vuranların sayısı artmaya devam ediyor.
HASTA YAKINLARI YAŞANANLARI ANLATTI
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ahmet Gül'ün oğlu Sami Gül, iş yerinde pişirilen ıspanağı yiyen 8 kişinin zehirlendiğini belirterek, "Çok net bilgi sahibi olmamakla birlikte, 3-4 saat önceydi. Telefon alıyoruz kardeşimden, babam ve öbür kardeşim, 4 kardeşiz biz aslında. Zehirlendiklerini, hastaneye geldiklerini söylediler. Ispanak yemişler diye biliyoruz. Ispanağın yanında bir zerzevat yada ot varmış. İsmini da tam söylem edemiyorum. Marketten alışveriş yapıyorlar. Ispanak alıyorlar. Getiriyorlar, bir kaç saat sonra pişiriyorlar. 8 kişi yiyorlar. Çapa'da da var şu anda. Sarıgazi diye duydum. Bir kaç hastanede var. Lakin birinci gittikleri yer Haseki Hastanesi. Oradan farklı hastanelere göndermişler. İşyerinden 8 kişi, ıspanak zehirlenmesi yaşıyor. Buradakiler, birisi babam birisi kardeşim. Biraz evvel kardeşimle konuştum. Olağan değil ancak olağana hakikat gidiyor. Babamın durumu önemli zannediyorum. Zira kırmızı bölge dedikleri bir yer var. Ağır bakım herhalde dereceleri var. Şu an müşahede altında kendinde değil" dedi.
44 KİŞİ HASTANELİK OLDU
Esenyurt'ta bir marketten aldıkları ıspanağı yedikten sonra zehirlendiği tez edilen 1'i çocuk 44 kişi etraf hastanelere kaldırıldı.
Argümana nazaran, Esenyurt'ta dün 1'i çocuk 25 kişi yemek yedikten sonra rahatsızlanarak etraf hastanelere kaldırıldı. 4 kişi Esenyurt Devlet Hastanesi'ne, biri çocuk 5 kişi Yasal Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 15 kişi de Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 44 kişi hastanedeki tedavilerinin akabinde taburcu edilirken, 9 yaşındaki erkek çocuk ise ailenin isteği üzerine özel bir hastaneye sevk edildi.
YEMEKTEN ZEHİRLENDİKLERİ TESPİT EDİLDİ
Rahatsızlanan vatandaşlara birinci müdahale acil servislerde yapılırken, hastalar ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlandıklarını belirtti. Yapılan tetkiklerde şahısların yemekten zehirlendikleri tespit edildi.
Zehirlenmenin tazeliğini uzun müddet muhafazası için çeşitli kimyasal süreçler gören ıspanaktan olduğu ileri sürüldü. Argümanlar üzerine polis takımları, zehirlenen vatandaşların satın aldıkları ıspanakların bulunduğu marketi tespit etmek için çalışma başlattı.
AĞIR BAKIM DERNEĞİ UYARDI
Yaşanan zehirlenme hadiseleri sonrası bir ihtar da Ağır Bakım Derneği'nden geldi.Dernekten yapılan açıklama şöyle; "Tarlalarda üretilen ispanaklara sıkılan böcek öldürücü ilaçların yol açtığı organofosfat zehirlenme nedeniyle başta İstanbul'da olmak üzere pek çok vilayette zehirlenme olaylarında artışın nedeni olarak gösterilmiş. Hiç olmazsa 10-15 gün kadar ıspanak yemeği yenmemesi tavsiye edilmiş".
ÇANAKKALE'DE DE EMSAL HADİSELER
Çanakkale'de misyon yağan doktorların yaptığı açıklamada, emsal şikayetlerle birçok hastanın acil servise başvurduğunu belirtti. İstanbul'daki hastane çalışanlaırnı da mevzu hakkında uyarıldığı açıklamada, "Hastaların ortak bir toksine maruz kalma ihtimalleri yüksek. Bu yüzden İstanbul içinde çalışan arkadaşları bu usul hadiseler açısından uyarmak istiyoruz" tabiri kullanıldı.
SIHHAT MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA
İstanbul Sıhhat Müdürlüğü, zehirlenme hadiseleri ile açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, medyada yer alan 'İstanbul'da yemek yiyen çok sayıda kişi zehirlendi' başlıklı haberlere ait kamuoyunun yanlışsız bilgilendirilmesi için açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.
Açıklamada tabirlere yer verildi: "1-3 Kasım tarihleri ortasında İstanbul geneli sıhhat tesislerimize besin zehirlenmesi (ıspanak ve ıspanağa benzeri bitkiler) sebebiyle 44 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunların 25'i taburcu olmuştur. Geriye kalan 19'unun ise takibi ve tedavisi acil müşahede servislerinde devam etmektedir. Şu ana kadar hastanelerimize toplam başvuran hastalarımızın hayati tehlikesi bulunmadığı üzere ilgili süreç, İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürlüğü, İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Valiliğimizce yakından takip edilmektedir."
İKİ FABRİKADA DA ZEHİRLENME OLAYI
Esenyurt'ta iki hafta evvel iki başka fabrikada çalışan yaklaşık 80 personel, ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Akçaburgaz'da bulunan bir fabrikada çalışan yaklaşık 50 personel yemekhanede makarna, ıspanak, yoğurt ve ekler yedikten sonra rahatsızlanmıştı. Personeller zehirlenmeye kuşkusuyla hastanelere başvurmuştu.
Yeniden birebir bölgede öteki bir fabrikada çalışan yaklaşık 30 personel de mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye başvurmuştu. İki fabrikanın yemek şirketinin de birebir olduğu belirtilmişti.