iltasyazilim
FD Üye
Yorgunluğu gideren besinler
Hangi besinler yorgunluğa iyi kazanç
Yorulunca yiyeceğimiz besinler
Kendinizi durmadan halsiz mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu koşul, eksik dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda dermansızlık kendini gösterir Peki bir takım besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
Balık: Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 23 defa balık yenilmelidir Bahsedilen besin öğelerini taze balıklar ile benzer oranlarda içerdiğinden konserve balıklar da epeyce yararlıdır
Yağlı tohumlar: Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, fakat yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat edilmelidir Günde bir avuç kadar yenilmesi sayısız fayda sağlar
Yeşil yapraklı sebzeler: C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının (ıspanak, roka, pazı, nane, tere) tercih edilmesi önerilmektedir Bu sebzeleri çiğ olarak veya yüksek sıcaklıkta, kısa vakit eksik suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı olur
Yumurta: Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden varlıklı olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “misal protein olarak tanımlanır İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri doğru de fazla besleyici bir besindir Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı tesir de göstermemektedir Yüksek kolesterol, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi sağlık durumu problemleri varsa; ayrı günlerde elde etmek koşulu ile haftada 2 kez tüketilebilir Kişi seviyorsa ve sıhhat problemi bulunmuyorsa her gün bir adet yenilebilir Oysa; kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak tüketilmemelidir
Kurubaklagiller: Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir bununla birlikte içerdiği perhiz lifi (posa) bir uçtan bir uca kan şekerini kontrol altında tutarak ceset direncinin sürekliliğini sağlar bu nedenle haftada 23 defa kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir
Kepekli tahıllar: Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve eksik da olsa demir minerali açısından varlıklı olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; bitmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu durdurmak adına büyük tartı taşır
Süt ve süt ürünleri: Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali taşıyan süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak seçim edilmesi daha dinç olacaktır Işık almayacak şekilde saklanmalarında fayda vardır
Bütün bu beslenme gruplarına ilave olarak elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ayçekirdeği, karaciğer, yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır Düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya muavin olur öte taraftan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir
Özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor veveya diyetisyenlere hastaları, danışanları tarafından “acaba besin desteği, vitamin ya da mineral tabletleri elde etmek gerekir mi? biçiminde sorular yöneltilmektedir Böylesi durumlarda kişinin yeterli ve dengeli beslenmeye daha bir yük vermesi, bilirkişi göre gerekli görülürse bir multivitamin alması yerinde olabilmektedir *
Hangi besinler yorgunluğa iyi kazanç
Yorulunca yiyeceğimiz besinler
Kendinizi durmadan halsiz mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu koşul, eksik dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda dermansızlık kendini gösterir Peki bir takım besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
Balık: Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 23 defa balık yenilmelidir Bahsedilen besin öğelerini taze balıklar ile benzer oranlarda içerdiğinden konserve balıklar da epeyce yararlıdır
Yağlı tohumlar: Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, fakat yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat edilmelidir Günde bir avuç kadar yenilmesi sayısız fayda sağlar
Yeşil yapraklı sebzeler: C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının (ıspanak, roka, pazı, nane, tere) tercih edilmesi önerilmektedir Bu sebzeleri çiğ olarak veya yüksek sıcaklıkta, kısa vakit eksik suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı olur
Yumurta: Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden varlıklı olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “misal protein olarak tanımlanır İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri doğru de fazla besleyici bir besindir Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı tesir de göstermemektedir Yüksek kolesterol, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi sağlık durumu problemleri varsa; ayrı günlerde elde etmek koşulu ile haftada 2 kez tüketilebilir Kişi seviyorsa ve sıhhat problemi bulunmuyorsa her gün bir adet yenilebilir Oysa; kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak tüketilmemelidir
Kurubaklagiller: Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir bununla birlikte içerdiği perhiz lifi (posa) bir uçtan bir uca kan şekerini kontrol altında tutarak ceset direncinin sürekliliğini sağlar bu nedenle haftada 23 defa kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir
Kepekli tahıllar: Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve eksik da olsa demir minerali açısından varlıklı olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; bitmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu durdurmak adına büyük tartı taşır
Süt ve süt ürünleri: Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali taşıyan süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak seçim edilmesi daha dinç olacaktır Işık almayacak şekilde saklanmalarında fayda vardır
Bütün bu beslenme gruplarına ilave olarak elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ayçekirdeği, karaciğer, yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır Düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya muavin olur öte taraftan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir
Özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor veveya diyetisyenlere hastaları, danışanları tarafından “acaba besin desteği, vitamin ya da mineral tabletleri elde etmek gerekir mi? biçiminde sorular yöneltilmektedir Böylesi durumlarda kişinin yeterli ve dengeli beslenmeye daha bir yük vermesi, bilirkişi göre gerekli görülürse bir multivitamin alması yerinde olabilmektedir *