İstiridye mantarı ekseriyetle vejetaryenler ve veganların vazgeçilmezidir. Epey lezzetli olan istiridye mantarı birçok tarifle sofralara konulmaktadır. Bilhassa son vakitlerde çok daha fazla tercih edilmekte olan bu mantar hakkında bilinmeyen birçok şey vardır. İstiridye mantarı tanımları nelerdir? İstiridye mantarı nasıl pişirilir? İşte tüm ayrıntılar...
Bir mantardan fazla çeşitte yemek yapılabilir. Böreği, sotesi, pilavı hayli lezzetlidir. Zira mantar bu yemeklere çok yakışıyor. Kısa müddette hazırlanması mümkün olan bir yemektir. Bilindiği üzere mantarın zehirli olanları da var ve mantar alırken buna çok dikkat etmek gerekir. Kültür mantarı üzere zehirli olmayan bir mantar türüde istiridye mantarıdır. İstiridye mantarı zehirsiz bir mantardır ve çok ta lezzetli bir mantar çeşididir. İstiridye mantarını kültür mantarı üzere sote formunda yapabiliriz. İstiridye mantarı en çok sote biçiminde hoş bence. Artık size bu sotenin tanımını vereceğiz. Zira çok lezzetli bir yemek ve deneyen herkes tarafından da çok seviliyor. Artık gelelim bu hoş lezzetin tanımına.
- İstiridye mantarlarını bol suda yeterlice yıkayın Ve suyunu salmaması için süzgece alın
- Mantarların çok küçük olmayacak biçimde modüller halinde doğrayın.
- Yağı az koyun Zira mantarlar yağ çekmez Yelken rahatsız olabilirsiniz
- Mantarlar suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Yanında yoğurtla çok lezzetli olur.
İSTİRİDYE MANTARI KAVURMA TANIMI:
GEREÇLER
350 gr istiridye mantarı
2 yemek kaşığı maydanoz
2 çay kaşığı soya sosu
Çeyrek çay kaşığı tuz
2 diş doğranmış sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı şeker
YAPILIŞI
Birinci olarak bir tencereye su koyun ve kaynatın. Mantarları da bu kaynatılan su içerisine ekleyin.
20-25 saniye kadar beklettikten sonra mantarları sudan alın ve süzün.
Yanmayan bir tava ateşte yaklaşık 1 dakika boyunca ısıtın.
Isındıktan sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve tekrar 1 dakika ısıtın.
Sarımsakları da ekleyin ve 1 dakika daha bu halde ısıtılmaya devam edin.
Mantarları da eklenip karıştırın ve şeker ilave edin. Mantarlar kızarana kadar tava birkaç dakika çevirin.
Tuz ve soya sosu da ek edin ve çabucak karıştırın. Mantarlar soya sosunu çekene kadar karıştırmaya devam edin.
Ve istiridye mantar kavurma hazır!
İSTİRİDYE MANTARI SOTE TANIMI:
Vejateryanlar ve veganlar için olmazsa olmaz bir tattır. İstiridye mantar sotenin tadı et sote üzeredir. Bundan ötürü da çok tercih edilir. Çok az ve kolay bulunan gereçler ile süratlice hazırlanabilecek bir tanımdır. Bu tanım içinse şu gereçlere gereksinim duyulur:
MATERYALLER
Yarım kilo yıkanmış istiridye mantar
Bir yemek kaşığı tereyağı
3 diş doğranmış sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Bir yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kekik
YAPILIŞI
Ocağın üstünde bir teflon tavanın içine 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyun.
Kızmış yağın içine mantarları koyup ve kapağını kapatıp suyunu salmasını bekleyin.
Mantarlar kahverengi rengine dönene kadar pişecek. Rengi dönmüş mantarların içine 1 yemek kaşığı tereyağı ek edin ve karıştırmaya devam edin.
Daha sonra tuzu ek edip karıştırmaya devam edin. Bir iki dakika çevirdikten sonra karabiberini ek edin.
Sarımsakları da ek ettikten sonra, kapağı kapatıp 5 dakika ocakta sarımsaklar eriyene kadar pişirin.
Son basamakta kekik, sirke ve limonu ek edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra maydanozları üzerine alıp ocağın altını kapatın.
İSTİRİDYE MANTARI ÇORBASI:
Afiyet olsun...