Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Besin ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, yaz mevsiminin vazgeçilmez serinleticisi olan dondurmanın tat ve kıvamını veren salebin, sıcak sütle karıştırıp kullanıldığı soğuk kış günlerinin de en çok seçim edilen içeceklerinden biri olduğunu belirtti Kolukırık, üstüne tarçın serpiştirilerek ceviz ya da fındıkla süslenerek içilen salebin lezzeti yanına birçok faydası da bulunduğunu söyledi id Gad300250Kabızlığa iyi geliyorSalebin bağırsakların çalışmasını düzenlediğine ve kabızlığı önleyip sindirimi kolaylaştırdığına değinen Kolukırık, “Salep gibi müsilaj (suyla şişen maddeler) gibi her gıda, kabızlığı engeller Salebin üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler ve acıkmayı geciktirir Sütle pişirilerek yapılan salep ise sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yardımsever etkilerini taşır Bu yüzden ara öğün olarak seçim edilebilir dediEvde yapılanı en sağlıklısıSalebin evde yapıldığında daha sağlıklı olduğuna ve grip atmaya tezgâhtar bir etki oluşturduğunu gösteren Uzman Cansu Kolukırık, “Kışın sütle hazırlanarak içilen salep, öksürüğe ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, daha dar atlatılmasına asistan olur Hazır olarak tüketildiğinde enerji içeriği yüksek bir içecek olan salep, toz halinde evde alınıp yapılması ve üstüne tarçın eklenerek içilmesi en sağlıklısıdır dediTarçın eklendiğinde tok tutuyorTarçın eklenerek içilen salebin tok tuttuğunu kaydeden Besin ve Perhiz Uzmanı Cansu Kolukırık, “Salep, orkide bitkilerinin yumrularından elde edilir Bu yumrular mevsimi geldiğinde toplanır ve toz haline getirilir Kendimizi bitkin hissettiğimizde ve şişkinlik olduğunda içilecek bir fincan bol tarçınlı salep, tok tuttuğu gibi şişkinliği alacak ve vücuda enerji depolayacaktır diye konuştu