Kabızlık , Beslenme , Nedenleri ve Tedavisi,
Kabızlık ve Beslenme Kabızlıgın Nedenleri ve Tedavisi,
Kabızlık 3 temel tipe ayrılabilir Birincisi, merkez sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak oluşur ikincisi, dışkılama refleksindeki aksamadan kaynaklanır Ucuncusu ise, Mekanik kabızlıktır Kabızlığa yol acan başlıca nedenler şunlardır:
Yanlış beslenme
egzersiz yapmamak
stres ve depresyon hali
Seyahat
Ateş, uzun suren yatak istirahati, karın ameliyatları
Gebelik
Sakinleştirici ilaclar, Aluminyum mide asidini giderici ilaclar, kalsiyum iceren ilaclar
Alzheimer, Parkinson, omurilik zedelenmesi, felc gibi sinir sistemi hastalıkları
Fazla alkol ve kafeinli iceceklerin kullanımı
Laksatif ilacların uygun olmayan kullanımı
yuruyuş de faydalı
Kabızlığın onune gecmek icin yapılacak en o nemli şey, oğun atlamamak ve yemekleri kucuk lokmalar halinde, yavaş yavaş ciğneyerek yemektir
Bağırsaklar icin gunun en onemli zamanı sabahın ilk saatleri olduğu icin ozellikle kahvaltı atlanmamalıdır Yataktan kalkınca beyin, kalın bağırsağın duvarındaki kaslara uyan mesajı yollayarak kasılma işlemini başlatır
Egzersiz yapmak da cok onemlidir Ozellikle; yuruyuş, Aerobik ve yer hareketleri kalın bağırsağın kasılmalarını kolaylaştırır
Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yurumek veya sabah kahvaltıdan once 15 dakika aerobik ya da yer hareketleri yapmak karın kaslarınızın calışmasını sağlayarak kabızlık probleminin onune gececektir
Bunu biliyor muydunuz
Sinemaki, kabızlığı giderici, mushil etkisi yaratan bir bitkidir Bitki, kalın bağırsaklarda Sıvı ve mineral salgılanmasını artırıcı etki yapar, bunların geri emilimini engeller
Yediklerinizle kabızlığı onleyin
Kuru meyveler hayat kurtarır
Bol su ve bitki c ayı icin
Kepekli urunleri tercih edin
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yiyin
Kok sebzelerden havuc, kereviz ve turp; yapraklı sebzelerden roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve Marul tuketin,
tahıl ve baklagil grubunu ihmal etmeyin
meyve tuketimini artırın
Bağırsakları calıştırıcı ozelliği olduğundan probiyotik yoğurtları tercih edin
Keten tohumu kullanın
fındık, ceviz ve badem tuketin
Kabızlık ve Beslenme Kabızlıgın Nedenleri ve Tedavisi,
Kabızlık 3 temel tipe ayrılabilir Birincisi, merkez sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak oluşur ikincisi, dışkılama refleksindeki aksamadan kaynaklanır Ucuncusu ise, Mekanik kabızlıktır Kabızlığa yol acan başlıca nedenler şunlardır:
Yanlış beslenme
egzersiz yapmamak
stres ve depresyon hali
Seyahat
Ateş, uzun suren yatak istirahati, karın ameliyatları
Gebelik
Sakinleştirici ilaclar, Aluminyum mide asidini giderici ilaclar, kalsiyum iceren ilaclar
Alzheimer, Parkinson, omurilik zedelenmesi, felc gibi sinir sistemi hastalıkları
Fazla alkol ve kafeinli iceceklerin kullanımı
Laksatif ilacların uygun olmayan kullanımı
yuruyuş de faydalı
Kabızlığın onune gecmek icin yapılacak en o nemli şey, oğun atlamamak ve yemekleri kucuk lokmalar halinde, yavaş yavaş ciğneyerek yemektir
Bağırsaklar icin gunun en onemli zamanı sabahın ilk saatleri olduğu icin ozellikle kahvaltı atlanmamalıdır Yataktan kalkınca beyin, kalın bağırsağın duvarındaki kaslara uyan mesajı yollayarak kasılma işlemini başlatır
Egzersiz yapmak da cok onemlidir Ozellikle; yuruyuş, Aerobik ve yer hareketleri kalın bağırsağın kasılmalarını kolaylaştırır
Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yurumek veya sabah kahvaltıdan once 15 dakika aerobik ya da yer hareketleri yapmak karın kaslarınızın calışmasını sağlayarak kabızlık probleminin onune gececektir
Bunu biliyor muydunuz
Sinemaki, kabızlığı giderici, mushil etkisi yaratan bir bitkidir Bitki, kalın bağırsaklarda Sıvı ve mineral salgılanmasını artırıcı etki yapar, bunların geri emilimini engeller
Yediklerinizle kabızlığı onleyin
Kuru meyveler hayat kurtarır
Bol su ve bitki c ayı icin
Kepekli urunleri tercih edin
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yiyin
Kok sebzelerden havuc, kereviz ve turp; yapraklı sebzelerden roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve Marul tuketin,
tahıl ve baklagil grubunu ihmal etmeyin
meyve tuketimini artırın
Bağırsakları calıştırıcı ozelliği olduğundan probiyotik yoğurtları tercih edin
Keten tohumu kullanın
fındık, ceviz ve badem tuketin