iltasyazilim
FD Üye
Suadiye Tıp Merkezi Gıda ve Perhiz Uzmanı Canan Öcal Kuzum yaşam uzatan 6 süper gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha dinç bir hayat sürdürebileceğini söylüyor
Kuzum ’a göre bu gıdalar düşük yağ oranına sahip yoğurt,somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,domates,D vitamini kaynağı besinler, çilek, böğürtlen gibi meyveler
Kadınlar için 6 süper yiyecek önerisi ve bunların faydaları
Düşük yağlı yoğurt
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kere tüketilen eksik yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda düşünceler var Hem uzmanlar yoğurtta bulunan yardımcı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor Barsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor Keza kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor
Yağlı balıklar
Haftada iki üç kere yenebilecek bu balıklarda en faydalı öğe Omega3 yağ asitleridir Somon, sardalye vb gibi balık çeşitleri, hücreli zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar
Fasulye
Kadınların haftada en düşük üç dört kere yemelerinde büyük fayda olan fasulye protein ve lif açısından da son derece varlıklı bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor Ayrıca kadınlık hormonlarının dengelenmiş ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor Milletlerarası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bazı araştırmalar bulunduğunu duyuruyor
Domates (öteki kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı üzüm, kan portakalı)
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç beş defa tüketmeleri tavsiye ediliyor Enerjik bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni çalışmalar var
D vitamini ile destek edilmiş eksik yağlı süt ya da portakal suyu
Kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere yardımsever olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı sebebiyle kemik kırılmalarına değin negatif sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra diyabet, multiple sclerosis (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor Kaliforniya Üniversitesi ’nde yapılan çalışmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu
Çilek ve böğürtlen
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve gözenekli olan onarıcı olduğu aşina antokyan maddesini içerirler Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan manâlı antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit açısından fazla zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşısında korunmasına da katkıda bulunuyorlar *
Kuzum ’a göre bu gıdalar düşük yağ oranına sahip yoğurt,somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,domates,D vitamini kaynağı besinler, çilek, böğürtlen gibi meyveler
Kadınlar için 6 süper yiyecek önerisi ve bunların faydaları
Düşük yağlı yoğurt
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kere tüketilen eksik yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda düşünceler var Hem uzmanlar yoğurtta bulunan yardımcı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor Barsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor Keza kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor
Yağlı balıklar
Haftada iki üç kere yenebilecek bu balıklarda en faydalı öğe Omega3 yağ asitleridir Somon, sardalye vb gibi balık çeşitleri, hücreli zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar
Fasulye
Kadınların haftada en düşük üç dört kere yemelerinde büyük fayda olan fasulye protein ve lif açısından da son derece varlıklı bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor Ayrıca kadınlık hormonlarının dengelenmiş ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor Milletlerarası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bazı araştırmalar bulunduğunu duyuruyor
Domates (öteki kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı üzüm, kan portakalı)
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç beş defa tüketmeleri tavsiye ediliyor Enerjik bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni çalışmalar var
D vitamini ile destek edilmiş eksik yağlı süt ya da portakal suyu
Kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere yardımsever olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı sebebiyle kemik kırılmalarına değin negatif sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra diyabet, multiple sclerosis (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor Kaliforniya Üniversitesi ’nde yapılan çalışmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu
Çilek ve böğürtlen
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve gözenekli olan onarıcı olduğu aşina antokyan maddesini içerirler Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan manâlı antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit açısından fazla zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşısında korunmasına da katkıda bulunuyorlar *