iltasyazilim
FD Üye
Bir Takım yiyecekleri daha artı yiyerek us, algı yeteneği ve konsantrasyonu artırıp, daha seri düşünebilmek olası İşte beyni çalıştıran besinler
Sınavlara hazırlanan öğrencilerin beyinlerinin daha iyi çalışması için zencefil, kimyon, havuç, ceviz, fındık, fıstık, lahana, karides gibi besinleri almalarını öneriliyor
Beslenme Uzmanı Ferin Batman, yakında olacak olan imtihan günleri öncesinde, ilköğretim ve liselerin son sınıflarında okuyan öğrenciler için “beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olacak yiyecekler hakkında veri verdi
Batman, öğrencilerin sınavlar için son hazırlıklarını yaptıklarını, fakat o kadar çoğunun, “konsantre olamamaktan, öğrendiklerini çabucak unutmaktan, dikkatini veremeyip aynı sayfayı defalarca okuduklarından yakındıklarını söyledi
Vücudun ufak bir bölümünü oluşturan beynin, yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20 ’sini harcadığını, beynin, kanın taşıdığı oksijen ve glikozla beslendiğini kaydeden Ferin Batman, “Incelemeler, belirtilen yiyecekleri daha pozitif yiyerek hafızanızı, algılama yeteneğinizi, dikkatinizi artırıp, daha hızlı düşünebileceğinizi gösteriyor diye konuştu
ODAKLANMA İÇİN CEVİZ, FINDIK
Batman, bir konuya “odaklanma için ceviz, fındık, fıstık, soğan ve karides gibi yiyeceklerin yenmesini önerdi Batman, şunları söyledi:
“Ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekler konferanslarda, konserlerde, uzun araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler Soğan, fazla yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır Karides, beyin besinidir Vücuda manâlı omega 3 yağ asitleri sağlar Uyarı verme süresini daha uzatır
LAHANA STRESSİZ ÖĞRENMEYİ SAĞLAR
Öğrenmenin artırılması için dağıtılmış önerilerde bulunan Batman, şunları kaydetti:
“Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar Stresin getirdiği atıştırma krizlerinde, düşük kalorisi doğru bol bol çiğ olarak yenebilir Limon portakal, C vitamininden dolayı canlandırır, idrak yeteneğini artırır Alıştırma ve imtihan öncesi, limonata ya da portakal suyu için Yaban mersini, beynin kanla daha iyi beslenmesi için, uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir
EZBER İÇİN HAVUÇ
Hafızayı yükseltmek için de havuç, ananas, avokado, zencefil, kimyon gibi yiyecek ve baharatların tüketilmesini isteyen Ferin Batman, bu besinlerin yararlarını şöyle anlattı:
“Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırır, bir şey ezberlerken bir küçük tabak istikrarsız yağlı havuç salatası yiyin Uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine gereksinim vardır Ananas bunu sağlar, ayrıca manâlı bir element olan mangan içerir Avokado, kısa süreli hafıza içindir Pozitif miktarda yağ asidi içerir Çalışırken yarım avokado yeterlidir
YENİ FIKIRLER ÜRETMEK İÇİN ZENCEFİL
Yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini öneren Batman, zencefilin içerdiği maddelerin beynin yeni görüşler üretmesinisağladığını söyledi Batman, “Zencefil alındığı süre kan sulandığı için vücutta daha hür akar, beyin oksijenle beslenir diye konuştu
Kimyonun da içerdiği uçucu yağların tüm sinir sistemini uyardığını söyleyen Ferin Batman, “Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir Dere, bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon eklenerek yapılabilir dedi
MUTLULUK
Ferin Batman, minik bir kase çileğin, stresi gidererek sevinç verdiğini, muzun da “serotonin maddesi içerdiği için sevinç verdiğini kaydetti Batman, kırmızı biberdeki aroma maddelerinin de vücudun sevinç hormonu salgılanmasına neden olduğunu belirterek, ham ve acı olan kırmızı biberin en etkilisi olduğunu bildirdi
SINAV ÖNCESİ STRESE KARŞI
Batman, imtihan öncesi strese aleyhinde da öğrencileri uyararak, “Gerginken yenmek istenen çikolata, hamur işi, tatlı gibi besinler, kola, kahve gibi içecekler fazla miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri bozar Doğru bir gıda, stresli zamanların üstesinden gelmemizde bize tezgâhtar olacaktır diye konuştu
Bunun için yanlış alışkanlıkların değiştirilmesini isteyen Batman,öğrencilere şu beslenme önerisinde bulundu:
Kahvaltı etmeden güne başlamayın Sabahları vücudun ve beynin enerji deposu boştur böylece sinirli ve dikkatsiz olunabilir Okulçocukları ile yapılan bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin daha verimli oldukları ortaya çıkmıştır Kahvaltıda karbonhidrat ile protein dürüst bir karışımdır Mesela, kepek ya da çavdar ekmeği ile peynir ya da yulaf ezmesi ile meyve ya da yoğurt, süt yenebilir
STRESE KARŞI BALIK
Gerginlik, vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı arttırır Önemli antistres maddeleri mineral olarak kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve gündöndü çekirdeği) B vitaminleri grubu aynı zamanda sinir vitaminleri olarak adlandırılır B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur Haftada en düşük 2 kere balık tüketilmelidir
Çikolatayı seyrek, meyveyi sık yiyin arada bir az miktarlarda çikolata yenmesi stresi azaltır lakin fazla yendiğinde kan şekeri önce artar, sonra derhal düşer Sonuçta yorgunluk ve tatlılara karşı istek ortaya çıkar Buna karşılık meyve ya da kepek, çavdar ürünleri organizma göre daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan şekerinin dengesi bozulmaz
Yemekleri minik porsiyonlarda, sık yiyin Pat Diye aşırı miktarda ve yağlı yemekler uykunuzu getirir Enerjinizi uzun zaman korumak ve aynı düzeyde yetişmek için günde asgari 6 öğün ve az miktarlarda yenmelidir
Kahveyi ve kolayı azaltın Sabahları bir iki fincan kahve uyku sersemliğinizi gidermede tezgâhtar olur Fazlası ise kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, dehşet ve endişeye niçin olur Kolalı içeceklerde çokça kafein içerir Alkol ise ertesi sabahtan unutkanlığa neden olur
Sınavlara hazırlanan öğrencilerin beyinlerinin daha iyi çalışması için zencefil, kimyon, havuç, ceviz, fındık, fıstık, lahana, karides gibi besinleri almalarını öneriliyor
Beslenme Uzmanı Ferin Batman, yakında olacak olan imtihan günleri öncesinde, ilköğretim ve liselerin son sınıflarında okuyan öğrenciler için “beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olacak yiyecekler hakkında veri verdi
Batman, öğrencilerin sınavlar için son hazırlıklarını yaptıklarını, fakat o kadar çoğunun, “konsantre olamamaktan, öğrendiklerini çabucak unutmaktan, dikkatini veremeyip aynı sayfayı defalarca okuduklarından yakındıklarını söyledi
Vücudun ufak bir bölümünü oluşturan beynin, yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20 ’sini harcadığını, beynin, kanın taşıdığı oksijen ve glikozla beslendiğini kaydeden Ferin Batman, “Incelemeler, belirtilen yiyecekleri daha pozitif yiyerek hafızanızı, algılama yeteneğinizi, dikkatinizi artırıp, daha hızlı düşünebileceğinizi gösteriyor diye konuştu
ODAKLANMA İÇİN CEVİZ, FINDIK
Batman, bir konuya “odaklanma için ceviz, fındık, fıstık, soğan ve karides gibi yiyeceklerin yenmesini önerdi Batman, şunları söyledi:
“Ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekler konferanslarda, konserlerde, uzun araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler Soğan, fazla yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır Karides, beyin besinidir Vücuda manâlı omega 3 yağ asitleri sağlar Uyarı verme süresini daha uzatır
LAHANA STRESSİZ ÖĞRENMEYİ SAĞLAR
Öğrenmenin artırılması için dağıtılmış önerilerde bulunan Batman, şunları kaydetti:
“Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar Stresin getirdiği atıştırma krizlerinde, düşük kalorisi doğru bol bol çiğ olarak yenebilir Limon portakal, C vitamininden dolayı canlandırır, idrak yeteneğini artırır Alıştırma ve imtihan öncesi, limonata ya da portakal suyu için Yaban mersini, beynin kanla daha iyi beslenmesi için, uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir
EZBER İÇİN HAVUÇ
Hafızayı yükseltmek için de havuç, ananas, avokado, zencefil, kimyon gibi yiyecek ve baharatların tüketilmesini isteyen Ferin Batman, bu besinlerin yararlarını şöyle anlattı:
“Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırır, bir şey ezberlerken bir küçük tabak istikrarsız yağlı havuç salatası yiyin Uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine gereksinim vardır Ananas bunu sağlar, ayrıca manâlı bir element olan mangan içerir Avokado, kısa süreli hafıza içindir Pozitif miktarda yağ asidi içerir Çalışırken yarım avokado yeterlidir
YENİ FIKIRLER ÜRETMEK İÇİN ZENCEFİL
Yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini öneren Batman, zencefilin içerdiği maddelerin beynin yeni görüşler üretmesinisağladığını söyledi Batman, “Zencefil alındığı süre kan sulandığı için vücutta daha hür akar, beyin oksijenle beslenir diye konuştu
Kimyonun da içerdiği uçucu yağların tüm sinir sistemini uyardığını söyleyen Ferin Batman, “Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir Dere, bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon eklenerek yapılabilir dedi
MUTLULUK
Ferin Batman, minik bir kase çileğin, stresi gidererek sevinç verdiğini, muzun da “serotonin maddesi içerdiği için sevinç verdiğini kaydetti Batman, kırmızı biberdeki aroma maddelerinin de vücudun sevinç hormonu salgılanmasına neden olduğunu belirterek, ham ve acı olan kırmızı biberin en etkilisi olduğunu bildirdi
SINAV ÖNCESİ STRESE KARŞI
Batman, imtihan öncesi strese aleyhinde da öğrencileri uyararak, “Gerginken yenmek istenen çikolata, hamur işi, tatlı gibi besinler, kola, kahve gibi içecekler fazla miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri bozar Doğru bir gıda, stresli zamanların üstesinden gelmemizde bize tezgâhtar olacaktır diye konuştu
Bunun için yanlış alışkanlıkların değiştirilmesini isteyen Batman,öğrencilere şu beslenme önerisinde bulundu:
Kahvaltı etmeden güne başlamayın Sabahları vücudun ve beynin enerji deposu boştur böylece sinirli ve dikkatsiz olunabilir Okulçocukları ile yapılan bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin daha verimli oldukları ortaya çıkmıştır Kahvaltıda karbonhidrat ile protein dürüst bir karışımdır Mesela, kepek ya da çavdar ekmeği ile peynir ya da yulaf ezmesi ile meyve ya da yoğurt, süt yenebilir
STRESE KARŞI BALIK
Gerginlik, vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı arttırır Önemli antistres maddeleri mineral olarak kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve gündöndü çekirdeği) B vitaminleri grubu aynı zamanda sinir vitaminleri olarak adlandırılır B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur Haftada en düşük 2 kere balık tüketilmelidir
Çikolatayı seyrek, meyveyi sık yiyin arada bir az miktarlarda çikolata yenmesi stresi azaltır lakin fazla yendiğinde kan şekeri önce artar, sonra derhal düşer Sonuçta yorgunluk ve tatlılara karşı istek ortaya çıkar Buna karşılık meyve ya da kepek, çavdar ürünleri organizma göre daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan şekerinin dengesi bozulmaz
Yemekleri minik porsiyonlarda, sık yiyin Pat Diye aşırı miktarda ve yağlı yemekler uykunuzu getirir Enerjinizi uzun zaman korumak ve aynı düzeyde yetişmek için günde asgari 6 öğün ve az miktarlarda yenmelidir
Kahveyi ve kolayı azaltın Sabahları bir iki fincan kahve uyku sersemliğinizi gidermede tezgâhtar olur Fazlası ise kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, dehşet ve endişeye niçin olur Kolalı içeceklerde çokça kafein içerir Alkol ise ertesi sabahtan unutkanlığa neden olur