Yüksek orantıda magnezyum içeren kakao, binlerce yıldır alternatif tıpta ilaç olarak kullanılıyor. Güçlü bir antioksidan özelliği olan saf kakao hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Yapılan araştırmalarda hafızayı güçlendiren besinlerden biri olduğu ispatlandı. Pekala Kakaonun yararları nelerdir? Kakao hangi illetlere düzgün gelir? Haberin detayında tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Bilim literatüründe Theobroma cacao olarak bilinen kakao, ebegümecigiler ailesine aittir. Çikolatanın ham hususudur. Çoklukla tropik iklime sahip Güney Amerika, Garp Afrika ve Garp Hint üzere noktalarda yetişir. Ağaçta bir kavunun içinde tohumlar vardır. O tohumlar görünür süreçlerden geçirilerek çikolata elde edilir. Yağı çıkartılarak da malûm ilaç firmalarında kullanılır. Tarihi haberlere nazaran Mayalılar tarafından keşfedilen kakao ağaçları çok verimli topraklardan yetiştiğinden tam bir vitamin ve mineral deposudur. Tıpkı hengamda Aztekler kakaoyu diyaneti ritüellerinde kullanırken İspanyollar sütle karıştırarak tatlı elde ettiler. Günümüzde de ayan süreçlerden geçirilip yeme haline getirilen kakao çoğunlukta tatlı kolunun ham hususu oldu. Yerküre çapında 70 bin kilometrekarede ekilir. Üretimin neredeyse yüzde 40'ı Fildişi Sahilinde yapılır. Kakao tohumları mayalandıktan sonra kullanılır. Zira çok keskin acı bir tadı vardır. Taneler kavrulur un haline getirilir. Yağı çıkartıldıktan sonra kakao tozu oluşur. Yağı alınmamış kakao tozundan ise çikolata elde edilir.
KAKAONUN YARARLARI NELERDİR?
- Flavonodi hususu bakımından varlıklı olan kakao, bu sayede vücuttaki hücrelerin yenilenmesini destekler. Kan damarlarının elestikityetini artırarak tıkanmalarını ya da büzülmelerini handikaplar. Tıpkı vakitte kan seviyesini de stabil tuttuğu için yüksek tansiyon ve kalp illetlerinin yaşanma riskini azaltır.
- Yapılan araştırmalarda siyah çayın saf hali üzere kakaonun da saf hali kanser marazlarının yaşanmasının önüne makbul. Eksperler bu yüzden çikolatada tüketiminde de kimselerin bitter çikolata tüketmelerini tavsiye eder. Başkaca vücuttaki zararlı radikal virüsleri atar.
- Öğrenme ve hafıza için dimağ ve dimağa giden hudut hücrelerinin sağlıklı çalışması gerekir. Bu fonksiyonun denetimi için hudut hücreleri flavonodi unsuruna muhtaçlık duyar. Unsur ne kadar çokça ise dimağ o kadar sağlıklı ve süratli çalışır.
- Kanda bizatihi bulunan kolesterol vücut sıhhati için gereklidir. Ama kolesterolün bed olanı yani kandaki yağ orantısını artıranın çokça olması önemli sıhhat dertlerine yol açar. Kakao hipoglisemik sayesinde makûs kolesterol seviyesini azaltır.
- Bir gayrı araştırmada kakaonun ruhsal illetlerden biri olan depresyon ve gerilimi azaltığı ortaya çıkarılmıştır. Vücuttaki memnunluk hormonunu artıran hususa ek takviye yapan kakao güçlü bir doğal antidepresan tesiri gösterir.
- Çağdaş hayatta sıklıkla artan kronik yorgunluk içinde kakao tavsiye edilir. Lakin işlenmiş ve çikolata halinde getireni yarar vermez. Tekrar bitter yani saf kakaodan halde edilen çikolata önerilir. Anandamid ve feniletilamin üzere hususların beyindeki salınımını hızlandırır.
- Metabolizma ve bağırsakların daha tertipli çalışmasını sağlar. Mahsusen diyet yapmak isteyenler için ülkü bir besindir. Bunun yanı sıra kabızlık üzere sindirim meselelerinin yaşanmasını önler. Yapılan araştırmalarda içerdiği lifin bağırsak florasını koruduğu tespit edilmiştir.
- Vücudun ek takviye olarak muhtaçlık duyduğu magnezyum bakımından güçlü olan kakao, adet devrindeki ağrıları, kalp çarpıntısını, idrar yollarda yaşanan enfeksiyon üzere önemli marazların önüne makbul.
- Cilt sıhhatinde olumlu tesir gösteren birinci üç besin içinde mahal alır. Cildin erken yaşlanmasını kırışmasını önler. Ayrıyeten cildin en çok gereksinimi olan suyu sağlar.
KAKAONUN ZARARI VAR MIDIR?
Kakao yüksek orantıda kafein içerir. Bu yüzden çokça tüketildiğinden sinirlilik, anksiyete, migren ağrısı, ölçüsüz idrar, uykusuzluk ve yüksek nabız üzere sıhhat meselelerine neden olur. Başkaca gebe ve emziren anaların tüketmeden bilirkişilerine başvurmaları gerekir. kanamayı pıhtılaştırması her ne kadar yararlıysa da ölçüsüz pıhtılaştırma tıkanmaya yol açabilir. Tıpkı hengamda kan seviyesini çok etkilediğinden ameliyata giren bireylerin tüketmesi münâsib bulunmaz. Kronik ilaç kullanan şahısların tüketmeden hekimlerine başvurmasında yarar var.