Hindistan ve Guneydoğu Asya ulkelerinde yetişen kakule Zencefilgiller familyasından bir bitkidir Şifalı ozelliğinin yanında yemeklerde ve tatlılarda aroma katması icin de tercih edilen kakule herkesin mutfağında bulunması gereken bir baharattır Dunyada safran ve vanilyadan sonra gelen en pahalı bitki olarak kabul edilir 34 metreye kadar uzayabilir ve genelde bataklık ormanları sevmektedir
Kakule, dunya uzerinde yalnızca belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitki olduğu icin oldukca ozeldir Hindistan civarlarında yetişir ve diğer ulkelere ihrac edilir Yetiştirme oranı cok az olduğu icin fiyatı da oldukca pahalıdır 50 gram kadar kakule, yaklaşık olarak 910 TL civarındadır Bu şifalı bitkinin faydaları da oldukca fazladır Kakule bitkisi ulkemizde yetişmemektedir
Goji Berry Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Fakat buyuk baharatcı ve aktarlarda bulmak mumkundur Toz halinde olan şekliyle satın alınması tavsiye edilmez Cunku oğutulen bitki zamanla kokusunu ve aromasını kaybeder Bu yuzden kabuklu halde bulunmakta olan meyvesini alarak, kullanacağınız zaman meyvenin etli kısmını acıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotundan gecirerek kullanmanız en uygun yontemdir Bu bitkiyi, yemeklerinizde veya cay ve kahve olarak tuketebilirsiniz
Kakule Nedir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b72c32Kakule, son zamanların en cok konuşulan bitkiler arasında yer alır Ozellikle belirli yerlerde yetiştirilmesi, onu ozel kılmaktadır Kakule, Zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir Sıcak ve ılıman bolgeleri sevmekte olup, buyuk yaprakları olan, 34 metreye kadar uzayabilen ve bataklık ormanlarında yetişen uzun yıllık bir bitkidir Meyveleri ise 12 mm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya calan yeşil renktedir
Baharat olarak kullanılan kısmı tohumlarıdır Tohumları, 34 mm capında, yuvarlak, koyu kırmızı renkte ve yeşil bir kılıf icindedir Bu tohumlar baharat olarak kullanıldığı icin cay, kahve ve yemeklerinize oldukca guzel bir koku kazandırır Kozmetik sanayinde de kullanımı gorulur Kakule yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması icin guneşte bekletilir
Arap ulkelerinde, Hindistan’da, Ortadoğu’da yıllardır kullanılan bu şifalı bitki artık ulkemizde de adını duyurmaya başlamıştır Bununla birlikte, ceşitli hastalıklara şifa bulmak icin, yemekler, kahve ve caylara aroma ve tat vermek icin kullanılıyor Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları ozellikle balık ve baklagil yemeklerinizde kullanabilirsiniz Ayrıca, sutlu tatlılar, muhallebiler ve hoşaflar icinde kakule tohumları kullanılabilir
Kakule bitkisiyle caylar hazırlayabilirsiniz Her bardak cay icin bir kahve kaşığı kakuleyi demliğe koyarak uzerine kaynar su ilave edilir 510 dk demlendikten sonra suzulerek tuketilir Kakule bitkisinin hazırlanmış ozel caylarını da tuketmeniz mumkundur Bunlar; Gokcek safra cayı, Gokcek mide asidi yetersizliğine karşı cay, Gokcek şişkinlik cayı, Gokcek sindirim ve şişkinlik cayıdır
Kakule Nasıl Kullanılır? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b7fbbeUlkemize yurt dışından ithal edilerek ulaşan kakule genellikle cayı ve kahvesi yapılarak tuketilmektedir Son yıllarda cafelerde artık kakuleli kahveleri de gormeye başladık Eğer şimdiye kadar denemediyseniz ilk fırsatta denemenizi oneririz Ayrıca evde kendiniz de cok rahat bir şekilde yapabilirsiniz
Kakule kahvesi yapmak aslında ozel bir tarif gerektirmiyor Her gun severek ictiğimiz Turk kahvesinin icine oğutulmuş veya iri tane halindeki cekirdeklerini atarak harika bir aroma oluşmasını sağlayabilirsiniz Bu tur hazırlama şeklini kahve makinelerinde değil de ocakta, cezvede pişirerek yapmanızı oneririz Ozellikle kısık ateşte, bakır cezvede yaptığınız zaman, kakulenin aromasının ve kokusunun cok daha iyi yayılmasını sağlayabilirsiniz Miktarına gelince bir fincan kahve icin bir cay kaşığından biraz daha az kakule tozu yeterli olacaktır
En cok tercih edilen ve fayda sağlanan bir diğer kullanım şekli ise cayıdır Kakule cayı icin; 1 bardak kaynar suya, taze cekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur 1015 dakika demlendikten sonra elde edilen cay gunde uc kez bir bardak icilir Eğer gaz sorunu ve iştah acmak icin kullanacaksanız yemeklerden yarım saat once tuketilmelidir
Zencefil Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Mide bulantısı icin; kaynattığınız nanenin icine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ekleyerek tuketin Mide bulantınız gececektir Yine mideye faydası olacak şekilde kakule kahvesi yapıp tuketebilirsiniz İştahsızlık icin; kaynatılmış kakule icine esmer şeker veya bal ilave ederek tukenirseniz iştahsızlık sorununuz cozulebilir Bunlardan başka tatlı ve pastalarınızda da bu baharatı hem toz hem de tane halinde kullanabilirsiniz
Kakulenin Faydaları Nelerdir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b92978
Yuzyıllardır Hindistan ve Arap ulkelerinde şifa amaclı kullanılan kakulenin faydaları saymakla bitmiyor Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan kakule başta kanser hucrelerini yok etmek olmak uzere vucudumuz icin bircok yarar ihtiva ediyor Doğru ve ideal olcude kullanıldığı surece, tıbbi ilaclara gerek kalmadan soz konusu sağlık sorununuzu cozebilirsiniz Kakulenin en bilinen yararlarından bazıları şu şekilde;
Dizanteriyi tedavi edici ozelliği bulunur Bir sindirim sistemi hastalığı olan dizanteri daha cok bebeklerde ve cocuklarda olmak uzere, sağlıksız koşulların hakim olduğu bolgelerde gorulmektedir İnsan dışkısı ile bulaşan ve cok ciddi bir hastalık olan dizanteri şiddetli ishal ile seyreder Kakule boylesi onemli bir hastalık icin de tedavi edici olmaktadır Cağımızın hastalığı olan kanser hucreleriyle savaşır Hem bu hucrelerin oluşumunu onlemede hem de var olan kanser hucrelerinin kuculmesinde onemli bir goreve sahiptir Aynı zamanda zararlı maddelerin karaciğerde birikmesini onler İdrar sokturucu ozelliği oldukca fazla olup, bobrekleri temizler Sindirim sisteminin duzenli calışması icin mucizevi bir bitkidir Hazmı kolaylaştırır, bağırsakların duzenli calışmasını sağlar Mideyi calıştırır ve gaz sorununu azaltır Mide gazı sebebiyle oluşan kalp rahatsızlıklarını onler Bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler Reflu, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir Bildiğiniz gibi saydığımız bu iki hastlık da en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır Ozellikle reflu; toplumda her beş kişiden birinde gorulmektedir Basit bir sorunmuş gibi gorunse de kişinin yaşam kalitesini duşuren, surekli uykudan uyandıran ve huzursuz eden bir hastalıktır Bu nedenle kakuleyi gunluk diyetinizde kullandığınızda refluden kaynaklanan şikayetleri de buyuk oranda azaltabilirsiniz Mide bozukluğu sonucu ortaya cıkan migren rahatsızlığına iyi gelir Akciğerler icin antiseptiktir Bronşite cok faydalı olup, boğazı yumuşatıcı ozelliği vardır Kakule dovulerek toz haline getirildikten sonra burna cekilirse nezleye iyi gelir Aynı zamanda grip, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir Ağız kokusunu gecirmekte yararlıdır Ağız kokusu topluluk icinde calışan kişiler icin en onemli sorunlardan biridir Surekli konuşmak zorunda olduğunuz birinin ağzının kokması gercekten de cekilmez bir durumdur Hatta sırf ağız kokusu nedeniyle evliliğini sonlandıran insanların olduğunu bilmekteyiz Kakule bu soruna da cozum sunan harika bir bitki olarak onemini bir kat daha artırmaktadır Bu bitkinin sakızlarını veya kapsullerini ciğneyerek, hem yapıdan kaynaklanan hem de alkol, sarımsak gibi kotu kokan yiyeceklerden sonra oluşan kokuların yok olmasını sağlayabilirsiniz İştah acıcı ozelliği vardır Tatlı ve pastalarınızın uzerine serperek, iştahsız olan cocuklarınızın daha fazla yemek yemesini sağlayabilirsiniz Kakuleyi tek başına veya normal kahvenizin icine karıştırarak tuketebilirsiniz Kahve olarak icildiğinde afrodizyak etkisi olduğu ortaya cıkan kakule, eski zamanlarda cinsel isteği artırmak amacıyla kullanılmıştır Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712ba0f4bKakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur Belirlenen dozlarda ve doktor kontrolunde kullanıldığı surece guvenilir bir bitki olarak kabul edilir Yalnızca hamile ve emziren bayanların kullanması sakıncalıdır Bunlardan başka midesinde ulser olan kişiler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır Yine oniki parmak bağırsağında herhangi bir yara veya ulser olan kişiler de kullanmadan once dikkatli olmalı, mumkunse doktoruna danışmalıdır
Kakule, dunya uzerinde yalnızca belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitki olduğu icin oldukca ozeldir Hindistan civarlarında yetişir ve diğer ulkelere ihrac edilir Yetiştirme oranı cok az olduğu icin fiyatı da oldukca pahalıdır 50 gram kadar kakule, yaklaşık olarak 910 TL civarındadır Bu şifalı bitkinin faydaları da oldukca fazladır Kakule bitkisi ulkemizde yetişmemektedir
Goji Berry Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Fakat buyuk baharatcı ve aktarlarda bulmak mumkundur Toz halinde olan şekliyle satın alınması tavsiye edilmez Cunku oğutulen bitki zamanla kokusunu ve aromasını kaybeder Bu yuzden kabuklu halde bulunmakta olan meyvesini alarak, kullanacağınız zaman meyvenin etli kısmını acıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotundan gecirerek kullanmanız en uygun yontemdir Bu bitkiyi, yemeklerinizde veya cay ve kahve olarak tuketebilirsiniz
Kakule Nedir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b72c32Kakule, son zamanların en cok konuşulan bitkiler arasında yer alır Ozellikle belirli yerlerde yetiştirilmesi, onu ozel kılmaktadır Kakule, Zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir Sıcak ve ılıman bolgeleri sevmekte olup, buyuk yaprakları olan, 34 metreye kadar uzayabilen ve bataklık ormanlarında yetişen uzun yıllık bir bitkidir Meyveleri ise 12 mm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya calan yeşil renktedir
Baharat olarak kullanılan kısmı tohumlarıdır Tohumları, 34 mm capında, yuvarlak, koyu kırmızı renkte ve yeşil bir kılıf icindedir Bu tohumlar baharat olarak kullanıldığı icin cay, kahve ve yemeklerinize oldukca guzel bir koku kazandırır Kozmetik sanayinde de kullanımı gorulur Kakule yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması icin guneşte bekletilir
Arap ulkelerinde, Hindistan’da, Ortadoğu’da yıllardır kullanılan bu şifalı bitki artık ulkemizde de adını duyurmaya başlamıştır Bununla birlikte, ceşitli hastalıklara şifa bulmak icin, yemekler, kahve ve caylara aroma ve tat vermek icin kullanılıyor Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları ozellikle balık ve baklagil yemeklerinizde kullanabilirsiniz Ayrıca, sutlu tatlılar, muhallebiler ve hoşaflar icinde kakule tohumları kullanılabilir
Kakule bitkisiyle caylar hazırlayabilirsiniz Her bardak cay icin bir kahve kaşığı kakuleyi demliğe koyarak uzerine kaynar su ilave edilir 510 dk demlendikten sonra suzulerek tuketilir Kakule bitkisinin hazırlanmış ozel caylarını da tuketmeniz mumkundur Bunlar; Gokcek safra cayı, Gokcek mide asidi yetersizliğine karşı cay, Gokcek şişkinlik cayı, Gokcek sindirim ve şişkinlik cayıdır
Kakule Nasıl Kullanılır? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b7fbbeUlkemize yurt dışından ithal edilerek ulaşan kakule genellikle cayı ve kahvesi yapılarak tuketilmektedir Son yıllarda cafelerde artık kakuleli kahveleri de gormeye başladık Eğer şimdiye kadar denemediyseniz ilk fırsatta denemenizi oneririz Ayrıca evde kendiniz de cok rahat bir şekilde yapabilirsiniz
Kakule kahvesi yapmak aslında ozel bir tarif gerektirmiyor Her gun severek ictiğimiz Turk kahvesinin icine oğutulmuş veya iri tane halindeki cekirdeklerini atarak harika bir aroma oluşmasını sağlayabilirsiniz Bu tur hazırlama şeklini kahve makinelerinde değil de ocakta, cezvede pişirerek yapmanızı oneririz Ozellikle kısık ateşte, bakır cezvede yaptığınız zaman, kakulenin aromasının ve kokusunun cok daha iyi yayılmasını sağlayabilirsiniz Miktarına gelince bir fincan kahve icin bir cay kaşığından biraz daha az kakule tozu yeterli olacaktır
En cok tercih edilen ve fayda sağlanan bir diğer kullanım şekli ise cayıdır Kakule cayı icin; 1 bardak kaynar suya, taze cekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur 1015 dakika demlendikten sonra elde edilen cay gunde uc kez bir bardak icilir Eğer gaz sorunu ve iştah acmak icin kullanacaksanız yemeklerden yarım saat once tuketilmelidir
Zencefil Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Mide bulantısı icin; kaynattığınız nanenin icine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ekleyerek tuketin Mide bulantınız gececektir Yine mideye faydası olacak şekilde kakule kahvesi yapıp tuketebilirsiniz İştahsızlık icin; kaynatılmış kakule icine esmer şeker veya bal ilave ederek tukenirseniz iştahsızlık sorununuz cozulebilir Bunlardan başka tatlı ve pastalarınızda da bu baharatı hem toz hem de tane halinde kullanabilirsiniz
Kakulenin Faydaları Nelerdir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712b92978
Yuzyıllardır Hindistan ve Arap ulkelerinde şifa amaclı kullanılan kakulenin faydaları saymakla bitmiyor Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan kakule başta kanser hucrelerini yok etmek olmak uzere vucudumuz icin bircok yarar ihtiva ediyor Doğru ve ideal olcude kullanıldığı surece, tıbbi ilaclara gerek kalmadan soz konusu sağlık sorununuzu cozebilirsiniz Kakulenin en bilinen yararlarından bazıları şu şekilde;
Dizanteriyi tedavi edici ozelliği bulunur Bir sindirim sistemi hastalığı olan dizanteri daha cok bebeklerde ve cocuklarda olmak uzere, sağlıksız koşulların hakim olduğu bolgelerde gorulmektedir İnsan dışkısı ile bulaşan ve cok ciddi bir hastalık olan dizanteri şiddetli ishal ile seyreder Kakule boylesi onemli bir hastalık icin de tedavi edici olmaktadır Cağımızın hastalığı olan kanser hucreleriyle savaşır Hem bu hucrelerin oluşumunu onlemede hem de var olan kanser hucrelerinin kuculmesinde onemli bir goreve sahiptir Aynı zamanda zararlı maddelerin karaciğerde birikmesini onler İdrar sokturucu ozelliği oldukca fazla olup, bobrekleri temizler Sindirim sisteminin duzenli calışması icin mucizevi bir bitkidir Hazmı kolaylaştırır, bağırsakların duzenli calışmasını sağlar Mideyi calıştırır ve gaz sorununu azaltır Mide gazı sebebiyle oluşan kalp rahatsızlıklarını onler Bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler Reflu, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir Bildiğiniz gibi saydığımız bu iki hastlık da en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır Ozellikle reflu; toplumda her beş kişiden birinde gorulmektedir Basit bir sorunmuş gibi gorunse de kişinin yaşam kalitesini duşuren, surekli uykudan uyandıran ve huzursuz eden bir hastalıktır Bu nedenle kakuleyi gunluk diyetinizde kullandığınızda refluden kaynaklanan şikayetleri de buyuk oranda azaltabilirsiniz Mide bozukluğu sonucu ortaya cıkan migren rahatsızlığına iyi gelir Akciğerler icin antiseptiktir Bronşite cok faydalı olup, boğazı yumuşatıcı ozelliği vardır Kakule dovulerek toz haline getirildikten sonra burna cekilirse nezleye iyi gelir Aynı zamanda grip, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir Ağız kokusunu gecirmekte yararlıdır Ağız kokusu topluluk icinde calışan kişiler icin en onemli sorunlardan biridir Surekli konuşmak zorunda olduğunuz birinin ağzının kokması gercekten de cekilmez bir durumdur Hatta sırf ağız kokusu nedeniyle evliliğini sonlandıran insanların olduğunu bilmekteyiz Kakule bu soruna da cozum sunan harika bir bitki olarak onemini bir kat daha artırmaktadır Bu bitkinin sakızlarını veya kapsullerini ciğneyerek, hem yapıdan kaynaklanan hem de alkol, sarımsak gibi kotu kokan yiyeceklerden sonra oluşan kokuların yok olmasını sağlayabilirsiniz İştah acıcı ozelliği vardır Tatlı ve pastalarınızın uzerine serperek, iştahsız olan cocuklarınızın daha fazla yemek yemesini sağlayabilirsiniz Kakuleyi tek başına veya normal kahvenizin icine karıştırarak tuketebilirsiniz Kahve olarak icildiğinde afrodizyak etkisi olduğu ortaya cıkan kakule, eski zamanlarda cinsel isteği artırmak amacıyla kullanılmıştır Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir? imageskakulenedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5af1712ba0f4bKakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur Belirlenen dozlarda ve doktor kontrolunde kullanıldığı surece guvenilir bir bitki olarak kabul edilir Yalnızca hamile ve emziren bayanların kullanması sakıncalıdır Bunlardan başka midesinde ulser olan kişiler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır Yine oniki parmak bağırsağında herhangi bir yara veya ulser olan kişiler de kullanmadan once dikkatli olmalı, mumkunse doktoruna danışmalıdır