Kalbura Bastı Tatlısı Tanımı İçin Gereçler
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 buçuk çay kaşığı karbonat
- Karbonatı etkinleştirmek için 4 damla limon suyu
- 1 paket vanilya
- 3 buçuk su bardağı un
- İri modüllü ceviz
- 125 gram oda ısısında tereyağı
- 2 su bardağı şeker
- 2 buçuk su bardağı su
- 3 damla limon suyu
Kalbura Bastı Tatlısı Tanımı Yapılışı
- Öncelikle şerbeti hazırlayalım, şerbet soğuk tatlı sıcak olmalı.
- Şeker ve suyu bir tencereye alalım, kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika orta ateşte kaynasın, son 2 dakika kala limon suyunu sıkalım.
- Hamuru için sıvı yağ, süt, tereyağı, irmik, karbonatlı limon karışımı, yoğurt ve vanilyayı güzelce karıştıralım.
- Azar azar un ek edelim, yaklaşık 3 buçuk su bardağı un gerekiyor.
- Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı, hamur sert olursa, şerbeti içine almaz.
- Ceviz büyüklüğünde toplar yapalım, nihale, rende ya da, kalbur üzerinde avuç içiyle açalım, ceviz koyalım.
- Mekik formunda kapatalım, tepsiye dizelim 180 derece fırında kızarana dek pişirelim.
- Sıcak tatlımıza soğuk şerbeti dökelim, 2 saat dinlendirelim. Yarım saat sonunda tatlıları aykırı çevirelim.
- Üst tarafları da şerbete bulansın.