Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kalp sağlığı için beslenme

Kalp sağlığı için beslenme

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Kalp sağlığı için besin
Yürek sağlığı için beslenmeye dikkat!

Gıda kisinin maddi, zihinsel ve hissi durumunun saglikliligi için hayati siklet tasiyan bir öğe Ne yazik ama yanlis besin aliskanliklari ülkemizde ve bütün dünyada insan sagligini olumsuz yönde etkiliyor Bundan 150 yil önce hiç bilinmeyen kalp hastaliklari günümüzde gerek ülkemiz gerekse tüm dünyada, kadinlarda ve erkeklerde birinci ölüm sebebi

Kalp hastaliklari için risk olusturan 3 manâlı duruma saglikli bir gıda aliskanligi olumlu katki sagliyor:
Yüksek kolesterol
Yüksek kan basinci (hipertansiyon)
Pozitif kilosismanlik




YÜKSEK KOLESTEROL
Balmumu güya bir madde olan kan dolasimindaki kolesterolün %75 ’i karacigerde üretim edilirken %25 ’i aldigimiz gidalardan emilir Gidalarla aldigimiz yagin miktari ve türü kan kolesterol düzeyine manâlı ölçüde etki eder Yüksek kolesterolün yürek hastaligi riskini arttirdigi uzun süredir bilinmektedir Dolasimdaki pozitif kolesterol kalbi besleyen damarlarin iç yüzeylerinde plak bayağı bahşedilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolasimini engelleyebilmektedir
“Eksik yagli, az kolesterollü beslen önerisini böylece duymayanimiz kalmamistir Ancak artmis kalp hastaligiyla iliskili olan sanildigi gibi tüketilen yagin miktarindan ziyade yagin türüdür

Yapilmasi gerekenler:
1 Günlük kalorinin azami %30 ’unu yaglardan almamiz,
2 Almakta oldugumuz “kötü yaglari “iyi yaglarla degistirmemizdir

Doymus ve trans yaglarin tüketimi “fena kolesterol olarak aşina LDLkolesterol düzeyini, dolayisiyla kalp hastaligi riskini arttirmaktadir Bu herif yaglarin alinan toplam kalorinin %10 ’unu asmamasi gerekmektedir LDLkolesterolü yüksek olan ya da yürek hastasi olanlarda bu oran %7 ’nin altina, kolesterol alimi günde 200mg ’in altina inmelidir Margarin, kirmizi et, yumurta sarisi, bütün yagli süt ve ürünleri, kizarmis gidalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu nesil “fena yaglarin baslica kaynaklaridir

Doymamis yaglar ise LDLkolesterol düzeyini düsürürken “iyi kolesterol olarak adlandirilan HDLkolesterolü arttirmaktadirlar Zeytinyagi, findik yagi, misirözü yagi, balik, ceviz, soya fasulyesi bu “iyi yaglarin kaynaklaridir ve jurnal kalorinin en fazla %30 ’u olmasi gereken yag tüketiminde bunlara agirlik verilmelidir

Gidalardaki yaglar
Yagin tipi: Teklidoymamis
Kaynagi: Zeytin, zeytinyagi, findik, ceviz, yer fistigi, badem, avokado
Oda sicakligindaki hali: Sivi
Kolesterol düzeylerine etkisi: LDL ’i düsürür HDL ’i arttirir

Yagin tipi: Çokludoymamis
Kaynagi: Misir, ayçiçegi, soya fasulyesi, balik
Oda sicakligindaki hali: Sivi
Kolesterol düzeylerine etkisi: LDL ’i düsürür HDL ’i arttirir

Yagin tipi: Doymus
Kaynagi: Süt, peynir, dondurma, kirmizi et, çikolata, hindistancevizi
Oda sicakligindaki hali: Kesin
Kolesterol düzeylerine etkisi: LDL ve HDL ’i arttirir

Yagin tipi: Trans
Kaynagi: Margarinler, kizarmis patates, kismen hidrojenlenmis nebati yaglar, fastfood, ticari unlu mamullerin çogu
Oda sicakligindaki hali: Kesin veya yarikesin
Kolesterol düzeylerine etkisi: LDL ’i arttirir

YÜKSEK KAN BASINCI (HIPERTANSIYON)
Sik rastlanan bir hastalik olan hipertansiyon yürek hastaligi için önemli bir risktir Ilaçlara ek olarak fazla kilolarin verilmesi, alıştırma ve tuz kisitlamasi tedavinin kayda değer unsurlaridir Bunlara ek olarak son zamanlarda yapilan çalismalar sebze ve meyvelerden zengin, az yagli beslenmenin kan basincinin düsürülmesinde etkili oldugunu göstermistir Bu herif beslenmede potasyum, magnezyum, kalsiyum daha pozitif, sodyum ve zararli yag türleri daha az tüketilmektedir

Hipertansiyon hastalari tuzlu tüketimini günde 6 gramin altina indirmelidir Düsük sodyumluyüksek potasyumlu tuzlar seçim edilebilir Hipertansiyonda bir diger kayda değer konu içki kullaniminin sinirlandirilmasidir Hazla miktarda alkol kan basinci kontrolünü güçlestirmektedir

POZITIF KILOSISMANLIK
Yürek hastaligi riskini arttiran bir baska faktördür ve son 10 yil içerisinde bir toplum sorunu halini almistir

Pozitif kilo:
Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyini arttirir,
“Iyi kolesterol olarak tanıdık HDLkolesterol düzeyini düsürür,
Kan basincini yükseltir,
Diyabeti baslatabilir; bilhassa bu kisilerde yürek krizi riski çok artmaktadir,
Bütün bunlar olmadigi takdirde bile tek basina bir risktir

Pozitif kilonunsismanligin esas sebebi jurnal yasam ve somut hareketlerimizde harcadigimiz kaloriden fazlasini gidalarla almamizdir Ahenkli egzersiz ve saglikli beslenme kilo vermenin baslica yöntemleridir Kilo saptamak durumundaki kisiler asagidaki esas noktalara uyarı etmelidirler:
Kalorinin asiri derecede kisitlandigi açlik rejimlerinden sakinin
Günde 3 ögün ahenkli yemek yemeli, su disinda ögünler arasinda bir sey yememeli, içmemelisiniz
en fazla miktarda sabahleyin kahvaltisinda, asgari miktarda aksam yemeginde yemelisiniz
Gidalari yavas ve uzun süre çignedikten daha sonra yutun
bol miktarda (22,5 litre) su için
Taze ve pismis sebzeleri çokça tüketebilirsiniz
Ayaküstü yenen yagli, arıtılmış karbonhidratli, sekerli gidalardan uzak durun
Süt ve ürünlerinin eksik yagli olanlarini tercih edin
Protein tüketiminde yagli baliklara, derisiz kümes hayvanlarina agirlik verin

YÜREK SAGLIGI IÇIN GIDA ÖNERILERI
Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda fakat saglikli yaglardan olusan dengelenmiş ögünlerle beslenin
Bütün yagli süt ve ürünlerinden ziyade yagi azaltilmis olanlari tercih edin
Haftada dört yumurtadan fazlasini yemeyin LDLkolesterolü yüksek olanlar yumurta sarisi bakimindan daha da dikkatli olmalidirlar
Kirmizi et yerine balik, derisi hariç kümes hayvanlari ve eksik yagli etler tüketin
bol miktarda günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur
Günde minimum 810 kadeh su içmelisiniz
Liften varlıklı tahil, kepek, fasulye, meyve ve sebzelerin ahenkli olarak tüketilmesi çok yararlidir Çözünebilir lifler kan kolesterolünü %15 ’ değin düsürebilmektedir
Içki kullaniyorsaniz jurnal alkol tüketimi kadinlar için bir, erkekler için iki kadehle sinirli olmalidir
Günde 6 gramdan pozitif tuzlu tüketmeyin *
 
858,498Konular
982,055Mesajlar
30,042Kullanıcılar
SarrafffSon üye
Üst Alt