imageskalpsagligiicinyumurta5adbbe63f2d82
Anadolu Sağlık Merkezi İc Hastalıkları ve Kardiyoloj Uzmanı Prof Dr Nevrez Koylan, yumurta tuketimi ve kalp sağlığına ilişkin bazı noktalara dikkat cekti Prof Dr Nevrez Koylan, kolesterolu asıl yukseltenin gıdaların icindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker nişasta iceriği olduğunu belirtti Yumurta sarısının yuksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol icerdiğini belirten Prof Dr Koylan, ancak bu kolesterolun, kan kolesterolunu son derece sınırlı olcude etkilediğinin altını cizdi Koylan, Yumurtada kolesterol dışında yuksek miktarda protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek cok mikrobesleyici de bulunuyor Soz konusu mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki eden kolin ile gorme kaybını engelleyici etki gosteren lutein ve sıralanabilir dedi
İc Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof Dr Nevrez Koylan, sağlıklı bireylerin gunde bir yumurta tuketmesinde sakıncası olmadığını ifade etti Şeker hastaları icin ise gunde bir yumurtanın cok hafif de olsa riski artırabileceğine dikkat ceken Prof Dr Koylan, diyabeti olanların veya kalp krizi gecirmiş olanların daha cok yumurta beyazı yemelerini, yumurta sarısını ise haftada uc defadan daha fazla tuketmemelerini onerdi
Ancak yumurtanın zararı olmaması, sucuklu yumurtanın veya uc yumurtalı omletlerin faydalı olduğu sonucunu cıkarmaz diyen Prof Dr Nevrez Koylan, yumurtanın ayrıca kek, pasta ve daha pek cok gıda da kullanıldığını hatırlatarak, tuketimin ona gore ayarlanması gerektiğini vurguladı
Yumurtanın pişirilme şekline de ozellikle dikkat ceken Prof Dr Nevrez Koylan, yumurtanın yağda pişirilmemesini, haşlama ya da suda pişirmenin tercih edilmesi gerektiğinin altını cizerek şoyle devam etti: Sonucta yumurta da dikkatli tuketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesidir Tum gıdalarda soz konusu olduğu şekilde bilincli ve olculu tuketimi en iyisidir
alıntı
Anadolu Sağlık Merkezi İc Hastalıkları ve Kardiyoloj Uzmanı Prof Dr Nevrez Koylan, yumurta tuketimi ve kalp sağlığına ilişkin bazı noktalara dikkat cekti Prof Dr Nevrez Koylan, kolesterolu asıl yukseltenin gıdaların icindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker nişasta iceriği olduğunu belirtti Yumurta sarısının yuksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol icerdiğini belirten Prof Dr Koylan, ancak bu kolesterolun, kan kolesterolunu son derece sınırlı olcude etkilediğinin altını cizdi Koylan, Yumurtada kolesterol dışında yuksek miktarda protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek cok mikrobesleyici de bulunuyor Soz konusu mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki eden kolin ile gorme kaybını engelleyici etki gosteren lutein ve sıralanabilir dedi
İc Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof Dr Nevrez Koylan, sağlıklı bireylerin gunde bir yumurta tuketmesinde sakıncası olmadığını ifade etti Şeker hastaları icin ise gunde bir yumurtanın cok hafif de olsa riski artırabileceğine dikkat ceken Prof Dr Koylan, diyabeti olanların veya kalp krizi gecirmiş olanların daha cok yumurta beyazı yemelerini, yumurta sarısını ise haftada uc defadan daha fazla tuketmemelerini onerdi
Ancak yumurtanın zararı olmaması, sucuklu yumurtanın veya uc yumurtalı omletlerin faydalı olduğu sonucunu cıkarmaz diyen Prof Dr Nevrez Koylan, yumurtanın ayrıca kek, pasta ve daha pek cok gıda da kullanıldığını hatırlatarak, tuketimin ona gore ayarlanması gerektiğini vurguladı
Yumurtanın pişirilme şekline de ozellikle dikkat ceken Prof Dr Nevrez Koylan, yumurtanın yağda pişirilmemesini, haşlama ya da suda pişirmenin tercih edilmesi gerektiğinin altını cizerek şoyle devam etti: Sonucta yumurta da dikkatli tuketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesidir Tum gıdalarda soz konusu olduğu şekilde bilincli ve olculu tuketimi en iyisidir
alıntı