Kanser riskini azaltan antioksidanlar:
1. A vitamini ve Karotenoidler
2. B Vitaminleri
3. C Vitamini
4. E Vitamini
5. D Vitamini
Kaynakları:
1. Yeşil sarı meyveler, karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kayısı, bal kabağı, domates, protakal, greyfurt
2. Tahıl eserleri, bulgur, maya, karaciğer, et, yumurta, süt ve eserleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler
3. Taze zerzevat ve meyveler (Kuşburnu, maydanoz, tere, roka, karnabahar, turunçgil, portakal, greyfurt, mandalina, limon, gayrı yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek, patates)
4. Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı, sebzeler, fındık, fıstık, ceviz üzere kuru baklagiller, et, süt, yumurta
5. Balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, tertipli güneşle temas
Yararları:
1. Teneffüs ve yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kolerektal kanser riskini azaltır. Reaktif tipleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltırlar.
2. Kâfi seviyede alımı vücudun savunma sistemlerini uygun çalıştırır. Böylelikle mikropları etkisiz hale getirir. Başkaca yeni oluşmuş kanser hücrelerinin çabuk tahriş olmasını sağlar.
3. Teneffüs, yemek borusu, mide, kolektara kanserleri önler. Vücuda giren kimyasal kanserojeni etkisiz hale getirir.
4. Toksik unsurların tesirini azaltır. Yağların oksidasyonunu ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler. Kanser oluşum riskini azaltır.
5. Kemik kanseri riskini azaltır. Yağların oksidasyonları ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler.
Zararları:
1. Ziyade alımı, yağda eriyen vitaminlerden olduğu için vücutta toksik tesir yapar.
2. Ziyade alımı kanser oluşumunu önlemez.
3. Olağanda çokça alımı, suda eridiği için idrarla atılacağından fonksiyonel değildir.
4. Yağda eriyen tüm vitaminler üzere ziyadesi zararlıdır.
Teklifler:
1. Sigara içen erkeklerde ek A vitamini verilmesi akciğer kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
2. Özü alınmamış tahıllardan yapılan tahıllar (Kepek, çavdar, yulaf, bulgur) önerilir.
3. Sigara içenler günlük C vitamini gereksiniminden daha fazlasını alırlarsa kanser riski azalır.
4. Toksik unsurlara ziyade teması olanlar, sigara içenler gereksiniminden ziyade E Vitamini alabilirler.
Günlük beslenme ile D vitamini gereksinimi karşılanmaz. Ehliyetli kalsiyum alımı ile sistemli güneşlenme önerilir. Derinin çok ve bir seferde güneşte yanması, D vitamini tesirinin kaybolmasına ve deri kanseri riskinin artmasına neden olur.
1. A vitamini ve Karotenoidler
2. B Vitaminleri
3. C Vitamini
4. E Vitamini
5. D Vitamini
Kaynakları:
1. Yeşil sarı meyveler, karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kayısı, bal kabağı, domates, protakal, greyfurt
2. Tahıl eserleri, bulgur, maya, karaciğer, et, yumurta, süt ve eserleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler
3. Taze zerzevat ve meyveler (Kuşburnu, maydanoz, tere, roka, karnabahar, turunçgil, portakal, greyfurt, mandalina, limon, gayrı yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek, patates)
4. Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı, sebzeler, fındık, fıstık, ceviz üzere kuru baklagiller, et, süt, yumurta
5. Balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, tertipli güneşle temas
Yararları:
1. Teneffüs ve yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kolerektal kanser riskini azaltır. Reaktif tipleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltırlar.
2. Kâfi seviyede alımı vücudun savunma sistemlerini uygun çalıştırır. Böylelikle mikropları etkisiz hale getirir. Başkaca yeni oluşmuş kanser hücrelerinin çabuk tahriş olmasını sağlar.
3. Teneffüs, yemek borusu, mide, kolektara kanserleri önler. Vücuda giren kimyasal kanserojeni etkisiz hale getirir.
4. Toksik unsurların tesirini azaltır. Yağların oksidasyonunu ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler. Kanser oluşum riskini azaltır.
5. Kemik kanseri riskini azaltır. Yağların oksidasyonları ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler.
Zararları:
1. Ziyade alımı, yağda eriyen vitaminlerden olduğu için vücutta toksik tesir yapar.
2. Ziyade alımı kanser oluşumunu önlemez.
3. Olağanda çokça alımı, suda eridiği için idrarla atılacağından fonksiyonel değildir.
4. Yağda eriyen tüm vitaminler üzere ziyadesi zararlıdır.
Teklifler:
1. Sigara içen erkeklerde ek A vitamini verilmesi akciğer kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
2. Özü alınmamış tahıllardan yapılan tahıllar (Kepek, çavdar, yulaf, bulgur) önerilir.
3. Sigara içenler günlük C vitamini gereksiniminden daha fazlasını alırlarsa kanser riski azalır.
4. Toksik unsurlara ziyade teması olanlar, sigara içenler gereksiniminden ziyade E Vitamini alabilirler.
Günlük beslenme ile D vitamini gereksinimi karşılanmaz. Ehliyetli kalsiyum alımı ile sistemli güneşlenme önerilir. Derinin çok ve bir seferde güneşte yanması, D vitamini tesirinin kaybolmasına ve deri kanseri riskinin artmasına neden olur.