Beslenme İle Kanserden Korunma
Diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolu değerlendirmek ve acıklığa kavuşturmak icin bircok araştırma yapılıyor Hicbir dolaysız nedensonuc ilişkisi kanıtlanmadıysa da, istatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini gostermektedir Amerikan Kanser Derneği ve Ulusal Kanser Enstitusu, insanlarda bazı kanser turlerinin gelişme riskinin azaltılmasına yardımcı olmak icin diyet kuralları hazırladı Genel olarak sağlıklı bir diyet icin genel tavsiyeler icermektedirler:
Normal bir vucut ağırlığını koruyun Başta prostat, pankreas, goğus, yumurtalık, kalınbağırsak, safra kesesi ve rahim kanseri gelmek uzere, insanlarda bazı kanserlerden olme oranı şişmanlıkla bağlantılıdır
Diyetinizde cok fazla doymuş ve doymamış yağdan kacının Bazı calışmaların ortaya koyduğu kanıtlar, diyetteki yağ seviyeleri ile prostat kanseri, kalınbağırsak kanseri ve diğer kanserlerin oluşumu arasında bir ilişki olduğunu duşundurmektedir şu anda, bu tur bağlantıların nedenleri acık değildir
Son raporlar, diyetteki yağ tuketiminin goğus kanseri sıklığıyla ilişkisiz olabileceğini duşundurmektedir Yağ tuketimi icin hicbir kural belirlenmemiştir, ama genel olarak yağ tuketimi duştukce kanser riskinin duştuğu gorulmektedir İhtiyatlı bir yağ tuketimi kuralı, toplam kalori tuketiminizin yuzde 30'udur (Yağı diyetinizden tamamen cıkarmaya calışmayın; bunun ne yararı vardır ne de olanağı)
Lif acısından zengin gıdalar yiyin Gunde 25 ile 33 gram lif tuketimi onerilir Diyet lifi, vucudu ozellikle kalınbağırsak kanseri olmak uzere, bazı kanser bicimlerinden korur gibi gorunmektedir Belirli lif tiplerinin etkileme bicimi acık değildir Bu nedenle, taze meyve, sebze ve az işlenmiş tahıl urunleri gibi ceşitli diyet kaynaklarını her gun yiyin
A vitamini ve C vitamini acısından zengin gıdaları her gun yiyin (Bazı ornekler, A vitamini kaynakları olarak havuc, ıspanak, tatlı patates, şeftali, kayısı, koyu yeşil ve koyu sarı taze sebzeler ve meyveler; C vitamini icin portakal, greyfurt, cilek, yeşil ve kırmızı biberler) A vitamini, ağız boşluğu, boğaz, gırtlak ve akciğer kanserleri dahil olmak uzere, bazı kanserlerin sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir Ayrıca, hayvanlar uzerinde yapılan calışmalar, genel olarak C vitamini olarak bilinen askorbik asitin, nitratlar yendiğinde uretilen bazı kanserojen bileşiklerin oluşumunu onleyebildiğini gostermektedir Ama, bu vitaminleri normal ihtiyacınızdan daha fazla miktarda tuketmeniz gerekmez
Brokoli, lahana, Bruksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, yer lahanası, hardal yaprakları ve İsvicre pazısı gibi sebzeleri duzenli diyetinizin bir parcası haline getirin Araştırmalar bu gıdaların kalınbağırsak, mide ve akciğer kanserlerinin gelişimine karşı koruma sağladıklarını gostermektedir
Tuzlanarak, tutsulenerek ve nitratla işlenmiş gıdalardan az miktarda yiyin Bu gıda grubu sucuk, jambon ve diğerleri gibi tutsulenmiş ve konserve edilmiş etleri icerir Yemek borusu ve mide kanseri sıklığı, bu gıdaları cok miktarda yiyenlerde daha yuksektir
Izgara ya da tutsuleme gibi bazı pişirme yontemleri kansere yol acabilen maddeler uretebilir bu nedenle bu yontemleri az kullanmak gerekir
Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını, yarım kilo ette dortte bir cay kaşığı tuz, pişirilmiş sebze ya da tahıl porsiyonu başına sekizde bir cay kaşığı tuzla sınırlayın Jambon, soya sosu ya da turşu gibi aşırı tuzlu gıdaları almayın ya da seyrek olarak ve az miktarlarda yiyin
Alkol kullanıyorsanız, az kullanın Uzun sureler boyunca cok miktarda alkol icmek, karaciğer kanseri riskini arttırır Alkol tuketimi sigarayla ya da tutun ciğnemeyle birleştiğinde, ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri riskini arttırır Gunde iki ya da daha az bardak tavsiye edilir
Bu makuldur Gunluk diyetinizi cok az değiştirerek bu onerileri uygulayabilirsiniz Ancak, bu onlemlerin kanserden koruma sağlayabileceği kesin değildir
Diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolu değerlendirmek ve acıklığa kavuşturmak icin bircok araştırma yapılıyor Hicbir dolaysız nedensonuc ilişkisi kanıtlanmadıysa da, istatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini gostermektedir Amerikan Kanser Derneği ve Ulusal Kanser Enstitusu, insanlarda bazı kanser turlerinin gelişme riskinin azaltılmasına yardımcı olmak icin diyet kuralları hazırladı Genel olarak sağlıklı bir diyet icin genel tavsiyeler icermektedirler:
Normal bir vucut ağırlığını koruyun Başta prostat, pankreas, goğus, yumurtalık, kalınbağırsak, safra kesesi ve rahim kanseri gelmek uzere, insanlarda bazı kanserlerden olme oranı şişmanlıkla bağlantılıdır
Diyetinizde cok fazla doymuş ve doymamış yağdan kacının Bazı calışmaların ortaya koyduğu kanıtlar, diyetteki yağ seviyeleri ile prostat kanseri, kalınbağırsak kanseri ve diğer kanserlerin oluşumu arasında bir ilişki olduğunu duşundurmektedir şu anda, bu tur bağlantıların nedenleri acık değildir
Son raporlar, diyetteki yağ tuketiminin goğus kanseri sıklığıyla ilişkisiz olabileceğini duşundurmektedir Yağ tuketimi icin hicbir kural belirlenmemiştir, ama genel olarak yağ tuketimi duştukce kanser riskinin duştuğu gorulmektedir İhtiyatlı bir yağ tuketimi kuralı, toplam kalori tuketiminizin yuzde 30'udur (Yağı diyetinizden tamamen cıkarmaya calışmayın; bunun ne yararı vardır ne de olanağı)
Lif acısından zengin gıdalar yiyin Gunde 25 ile 33 gram lif tuketimi onerilir Diyet lifi, vucudu ozellikle kalınbağırsak kanseri olmak uzere, bazı kanser bicimlerinden korur gibi gorunmektedir Belirli lif tiplerinin etkileme bicimi acık değildir Bu nedenle, taze meyve, sebze ve az işlenmiş tahıl urunleri gibi ceşitli diyet kaynaklarını her gun yiyin
A vitamini ve C vitamini acısından zengin gıdaları her gun yiyin (Bazı ornekler, A vitamini kaynakları olarak havuc, ıspanak, tatlı patates, şeftali, kayısı, koyu yeşil ve koyu sarı taze sebzeler ve meyveler; C vitamini icin portakal, greyfurt, cilek, yeşil ve kırmızı biberler) A vitamini, ağız boşluğu, boğaz, gırtlak ve akciğer kanserleri dahil olmak uzere, bazı kanserlerin sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir Ayrıca, hayvanlar uzerinde yapılan calışmalar, genel olarak C vitamini olarak bilinen askorbik asitin, nitratlar yendiğinde uretilen bazı kanserojen bileşiklerin oluşumunu onleyebildiğini gostermektedir Ama, bu vitaminleri normal ihtiyacınızdan daha fazla miktarda tuketmeniz gerekmez
Brokoli, lahana, Bruksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, yer lahanası, hardal yaprakları ve İsvicre pazısı gibi sebzeleri duzenli diyetinizin bir parcası haline getirin Araştırmalar bu gıdaların kalınbağırsak, mide ve akciğer kanserlerinin gelişimine karşı koruma sağladıklarını gostermektedir
Tuzlanarak, tutsulenerek ve nitratla işlenmiş gıdalardan az miktarda yiyin Bu gıda grubu sucuk, jambon ve diğerleri gibi tutsulenmiş ve konserve edilmiş etleri icerir Yemek borusu ve mide kanseri sıklığı, bu gıdaları cok miktarda yiyenlerde daha yuksektir
Izgara ya da tutsuleme gibi bazı pişirme yontemleri kansere yol acabilen maddeler uretebilir bu nedenle bu yontemleri az kullanmak gerekir
Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını, yarım kilo ette dortte bir cay kaşığı tuz, pişirilmiş sebze ya da tahıl porsiyonu başına sekizde bir cay kaşığı tuzla sınırlayın Jambon, soya sosu ya da turşu gibi aşırı tuzlu gıdaları almayın ya da seyrek olarak ve az miktarlarda yiyin
Alkol kullanıyorsanız, az kullanın Uzun sureler boyunca cok miktarda alkol icmek, karaciğer kanseri riskini arttırır Alkol tuketimi sigarayla ya da tutun ciğnemeyle birleştiğinde, ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri riskini arttırır Gunde iki ya da daha az bardak tavsiye edilir
Bu makuldur Gunluk diyetinizi cok az değiştirerek bu onerileri uygulayabilirsiniz Ancak, bu onlemlerin kanserden koruma sağlayabileceği kesin değildir