Doğal ve katkısız gıdalar, kansere aleyhinde hemen hemen kalkan görevi görüyor Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz Dyt Merve Yüksek, kanserden korunma ve mücadelede beslenmenin gücü hakkında data verdi id Gad300250Fazla et tüketimi kanser riskini artırıyorYüksek miktarda hayvansal protein alımı kansere yol açmakta, mide ve kolorektal kanser riskini artırmaktadır Bunun yerine alternatif protein kaynakları olan balık, tavuk ve eksik yağlı süt ürünleri tercih edilmelidir Etin fazla yüksek sıcaklıkta ızgara üstünde, aleve çok yakın tu¬tularak pişirilmesi esnasında kanserojen maddeler oluşabilir Bu yüzden haşlama, fırında ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri seçim edilmelidir Nitrit, nitrat gibi katkı maddesi maddeleri içeren sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerden uzakta durulmalıdırEt yemekleri C vitamini eşliğinde tüketilmeliEt yemekleri ile birlikte C vitamininden varlıklı besinlerin tüketilmesi demir emilimi için önemlidir C vitamini azami taze sebze ve meyvelerde bulunur En çok C vitamini içeren besinler; kuşburnu, çilek, ahududu, brokoli, frenk lahanası, maydanoz, tere, roka, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domatestir C vitamini vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir Eti sebze yemekleri içinde göstermek da oldukça dinç bir tercih olacaktırKanserden korunmanın kilit noktası renkli sebzeler ve meyvelerGünde minimum 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir Ispanak, karalahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarıturuncu; kırmızılahana, patlıcan gibi mavimor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler ve meyvelerle beslenilmelidir Tamamlanmış tahıl ürünleri yerine bütün buğday, çavdar, yulaf seçim edilmelidir Bol posalı ve renkli beslenmek kansere karşısında koruyucu beslenmenin kilit noktalarındandırAşırı şişman kişilerin kanser riski zayıflara kadar daha yüksekŞeker ve yağ tüketimine uyarı edilmelidir Besinlerle alınan enerjinin, gereksinimin üstünde olması, vücutta yağ biriktirerek şişmanlığa niçin olmaktadır Şişman bireylerde kansere yakalanma riski, olması gereken ağırlığa sahip bireylere göre daha yüksek oranda görülmektedir Aşırı kilolar ilk önce meme kanseri olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile fazla yakın ilişkilidirHer gün minimum 30 dakika çalışma yapanlarFiziksel aktivitenin sağlıklı hayat üzerinde yaşamsal önemi vardır Günlük alıştırma ile hem vücut ağırlığı kontrolü sağlanmakta ayrıca de kanser riski bariz olarak azalmaktadır Her gün ahenkli olarak en az 30 dakika alıştırma yapanlarda; meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülmektedirE vitamini toksik maddelerle; B vitamini stresle savaşıyorSigara, Içki ve stres kansere yol açan etmenler arasındadır E vitamininden zengin besinler kuvvetli birer antioksidandır ve bazı toksik maddelerin etkilerini azaltır E vitamini, ilk önce bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü darılma¬mış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller almak üzere değişik yiyeceklerde bulunur Stresi azaltmak için de B vitamini ve omega3 açısından varlıklı besinler tüketilmelidir Her gün bütün tahıl ürünlerinin sofrada yer alması ve haftada birkaç kez balık yenilmesine itina gösterilmelidirKanser tedavisinde etkili gıdalarKanserden korunmak için vitamin ve mineral içeriği yüksek doğal gıdalar tercih edilmelidir Kırmızı pancar, havuç, kırmızıbiber, kırmızılahana ve ısırgan gibi zengin mineral yapısına sahip gıdaların kanser tedavisinde etkilidir A vitaminden varlıklı yeşilsarı sebzeler ve meyveler, kanserojen maddelerin etkisini azaltır Çinkonun en zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir Tatmin Edici düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini artırır ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur En çok su ürünlerinde ve kepeği ayrılmamış tahıl mahsul¬lerinde bulunan selenyumun yeterli miktarda tüketimi önemlidir İyot eksikliği tiroit bezinde kanser oluşturma riskini artırabilir İyotun en iyi kaynağı iyotlu tuzdur Kemik ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltan kalsiyumun en iyi kaynağı süt, yoğurt, peynir, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir Ayrıca brokoli, zencefil, zerdeçal ve üzüm çekirdeğinin de kansere karşısında koruyucu tahsis gördüğü bilimsel çalışmalarda gösterilmiştirKanserden korunmak için sofranızda mutlaka bulunması gereken besinlerBezelye, pırasa, taze fasulye, ıspanak, karnabahar, brokoli, kırmızılahana, karalahana, yeşillahana, pazı, turp, dereotu, soğan, sarımsak, domates, biber, ısırgan otu, keten tohumu, kimyon, soya filizi, karadut, kızılcık, kayısı, kiraz, vişne, ananas, kırmızıkara üzüm, mandalina, portakal, limon, greyfurt, avokado, mürdüm eriği, kuş üzümü, kuş konmaz ve şalgam