Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kansızlığı önlemenin yolları ve beslenme

Kansızlığı önlemenin yolları ve beslenme
0
148

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Türkiye’de demir yetersizliği anemisi görülme sıklığının artan bir şekilde arttığını gösteren Uzman Beslenme Uzmanı Şefika Okumuş Selçuk, “Kansızlık özellikle çocuklarda, hamile ve emzikli kadınlarda sıklıkla ortaya çıkıyor dedi Bilirkişi Beslenme Uzmanı Şefika Aydınlatılmış Selçuk kansızlığı önlemek için içten beslenmenin kayda değer olduğunu açıklama ederek, “Çocuklarda demir eksikliğine alt oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatır, akıl gelişimini olumsuz etkiler ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır böylece anemide çare fazla önemli Anemi tedavisinde dürüst seçilmiş bir besin modelinin de önemi büyüktürDemir kaynaklı besinlerin yanı sıra, her öğünde bol yeşillik seçim edilmeli, demir kaynağı ıspanak yumurta ile pişirilmeli, kalsiyumdan zengin besinler ara öğünde tüketilmeli Diye konuştu Uzman Diyetisyen Şefika Açık Fikirli Selçuk, demir eksikliğine yan anemi tedavisinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıraladı; Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, Yumurta, Üzüm ve pekmez, Kuru baklagiller, Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler, Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı ), Fındık, fıstık ve susam, Baklagilleri etle pişirin, yumurtayı portakal suyu ile tüketin! Demir emilimini artırmanın kayda değer bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmek Her öğünde bol limoni yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karmakarışık bir salata, demir emilimi artırmaktadır Yumurta tüketilirken yanında taze bunalmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlamaktadır Yumurta haşlama yerine kimi vakit Menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur Ispanak yanında yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanına mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limoni salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha pozitif emilir Ayrıca bu besinler kıyma, parça et veya tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır Kahvaltılarda 1 2 tatlı kaşığı dek pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur Yemeklerle çay ve kahve tüketmeyin Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir Özellikle çayda bulunan fitat ve tanenlerin demir emilimini azaltmamaları için, çayı açık ve limon sıkarak içmekte fayda vardır “  id Gad300250
 
858,505Konular
982,979Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt