Halk arasında kan yapıcı olarak bilinen dut hem insan sıhhatine yararı var hem de ipek böceklerinin yetişmesi için gerekli bir ağaç çeşididir. Evet kara dutun yararları nelerdir? Kara dutu kaynatıp içerseniz ne olur? Kendine has kokusu ve tadı olan kara dut güçlü bir antioksidandır. Sizler için herkesin tüketmesi gereken kara dut hakkında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.
Kara dut içerdiği yüksek lif sayesinde kalp illetlerinden kansere, göz sıhhatinden yüksek kolesterole kadar birçok illete yeterli gelen doğal şifa kaynağıdır. Mütehassıslar bir çay bardağı kara dut tüketerek yararlarından yararlanabileceğini vurguluyor. Ağır olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yetişebilen dut ağaçları yeşil, sarı ve kara üzere çeşitleri bulunmaktadır. Vitamin ve mineral deposu olan dut, birtakım yörelerde yemek olarak tüketilen dut bizim devletimizde pekmez, reçel ve kek, kurabiye prodüksiyonlarında kullanılır. İpek böceklerinin yetişme sahaları olan dut ağaçları, ipek endüstrisi için himaye altına alındı. Protein açısından varlıklı olan dut birebir zamanda kalsiyum, demir, folat, tiamin, nisain, A, E, C ve K vitaminleri bulunmaktadır.
KARA DUTUN YARARLARI NELERDİR?
- Dut içerdiği demir sayesinde kanda azalmış olan al kan hücrelerinin sayısını artırır. Organların oksijenlenmesini artırarak metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Zeaksantin unsuru gözün retina kısmında oluşabilecek oksidatif gerilime karşı hami tesiri vardır. Bu unsur tabiatta en çok dutta bulunur.
- A ve C vitaminleri antioksidanları sayesinde vücutta bulunan kan hücrelerine karşı vücudun direncini artırmasının yanı sıra kan hücrelerine karşı da vücudu korur.
- Kemik sıhhati için kıymetli olan fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından da epey zengindir. Günde iki su bardağı dut suyu tüketmek hasra uğramış kemikleri onarır ve sıhhatini korur.
- Münhasıran kahvaltılarda tüketildiğinde gün uzunluğu bağışıklık sistemin sıhhatini koruyarak güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminde enzimlenemeyen zararlı mikroorganizmaların sayısını azaltmaya yardımcı olur.
- Vücut sindirimi hızlandırmak için life gereksinim duyar. Günde bir çay bardağı tüketilen dut lif gereksiniminin yüzde 10'unu karşılar. Bu sayede bağırsakları hareketlendirerek kabız ve gazın neden olduğu şişkinliği azaltır.
- Yapılan araştırmalarda dutun yanı sıra yapraklarının da epey yararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Dut ve yapraklarını karıştırarak yapılan çay; kronik illetlerin neden olduğu ağrılara karşı direnci artırmasının yanı sıra enfeksiyonlara karşı da hami tesiri vardır.
- Posalı yiyecekler bağırsaklarda tam olarak emilmediklerinden vücudun bed kolesterol orantısını azaltır. Dutta içerdiği yüksek lif sayesinde makûs kolesterolü düşürerek kalp sıhhatini korur.
- Dut birebir devirde içerdiği A vitamini sayesinde cildin deforme olmuş meydanlarını korur.
KARA DUTU KAYNATIP İÇERSENİZ NE OLUR?
Dutun kaynatılma süreci çoklukla pekmez prodüksiyonu aşamasında yapılır. Vücudun protein orantısını artırmak için ülkü bir besin olan dut, münhasıran sporcuların tüketilmesi tavsiye edilir. Günde bir bardak tertipli tüketilmesi istenen dut sindirim sisteminin gayrı besinlerde deforme olmasını önler. Başkaca soğuk algınlığında enfeksiyon kapan boğazların temizlenmesini sağlar. Beğenilmeyen kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığının önüne makbul. Hudut hücrelerini yenileyerek hem dimağ sıhhatini hem de ruhsal illetlere yeterli gelir. Unutkanlık, kemik erimesi ve yaşlanma üzere ileri yaşlarda görülen sıhhat sıkıntılarını önler.