Kara Kabak Reçeli Tanımı İçin Gereçler
- 1 adet kara kabak
- 5 su bardağı şeker
- 7 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı kemah sızma bal
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 10 adet tane karanfil
- 500 gram sönmemiş kireç
- 3 litre su
Kara Kabak Reçeli Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Kabağı parçalayıp kabukların soyup içlerindeki yumuşak çekirdekli kısmı ayıklayıp küçük baklava dilimi formunda doğrayarak hazırlayalım.
- Kireç kaymağı için sönmemiş kireci akşamdan büyük bir cam kap yahut kavanozun içine koyup üzerine suyu ek edin,kireç suyu görünce patlayarak çözünür, ancak kireç bayatsa patlamaz lakin yeniden de çözünür.
- Kirecin üzerindeki durulmuş suyu farklı bir kaba bulandırmadan kepçe yardımı ile öbür bir kaba alın ve kabakları içine ek edip kabakların suya tam batması için üzerine yük yapacak tabak koyun.
- Kabakları kireç suyunda en az 15 saat beklettin daha az olmasın. Yoksa kabaklar istediğimiz sertlikte olmaz.
- Bu mühlet sonunda kabakları kireç suyundan alın bir kaç defa su ile yıkayın ve tekrar suya koyup on dakika bekletip suyunu süzün.
- Tencereye su ve şekeri ilave edip beş dakika kadar kaynatın, suyunu süzdürdüğümüz kabakları kaynayan şerbetin içine atın,ateşin altını kısın, orta sıra salıyarak karıştırın ki her yeri eşit olarak şerbeti alsın.
- Yaklaşık bir saat boyunca bu halde pişecek kıvam alınca limon tuzu ve tane karanfil ek ederek beş dakika daha kaynatıp dört yemek kaşığı sızma bal ek ederek bir taşım daha kaynatıp ateşin altını kapatalım.
- Kaynar su ile sterilize edilerek hazırlanan kavanozlara boşaltıp soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde koruma edin.