Sıradan yağ içeriği %10’dan daha az olan karaciğerde bu ölçünün artmasına karaciğer yağlanması denir.Yağlanan karaciğerde biriken lipitlerin birçok trigliseridlerdir.
NEDENLERİ;
>>>Emilen diyet yağları yahut adipoz dokudan gelen yağların karaciğerde ölçüsüz yağ asidi birikimi oluşturması,
>>>yağ asidi sentezinin artması,
>>>Yağ oksidasyonun azalması,
>>>protein imalatında bozukluk meydana gelmesi,
>>>karbontetraklorür ve tetrasiklin üzere ilaçların uzun vade kullanılması,
>>>ALKOLİZM
ALKOLİZM
Alkolizm;yağ asidi sentezinin suratını ve yağ asitlerinin trigliseridlere çevirilmesi artırır.Yağlı karaciğer,yağ asidi imalatını ve trigliserid oluşumunu hızlandıran alkol metabolizması sırasında artan nikotinamid adenin di nükleotid fosfat(NADPH) ile alakalı olabilir.Alkol, liproteinler halinde trigliserid salgılanmasını da bozduğu için yağ hepatositlerde birikir.
BELİRTİLERİ
Vücut tartısında azalma,diyare,ascid,ayaklarda ödem,kuru cilt,anemi,düşük serum albumini,nadiren sarılık,hafif kademede yüksek transaminazlar,palpe edilebilen yumuşak karaciğer hastalarda görülebilen bulgulardır.Alkole bağlı yağlı karaciğer ve hepatomegali ile tanınabilir.
DİYET TEDAVİSİ
>>>Alkol mutlaka biran evvel bırakılmalıdır.
>>>Çok yağlı yemekler tüketilmemelidir.
>>>Zayıf şahıslar ise ehil kilo kazanımı sağlanmalıdır.>>>Tavuk derisi, sadakat, organ etleri, sucuk, bastırma, sosis, tereyağı, margarin, yağlı al et, kavurmalar, hazır et çorbaları, tatlı cinsleri, hamurları, yüksek kalorili besinler MUTLAKLA TÜKETİLMEMELİDİR.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
(BESLENME VE DİYET UZMANI)
NEDENLERİ;
>>>Emilen diyet yağları yahut adipoz dokudan gelen yağların karaciğerde ölçüsüz yağ asidi birikimi oluşturması,
>>>yağ asidi sentezinin artması,
>>>Yağ oksidasyonun azalması,
>>>protein imalatında bozukluk meydana gelmesi,
>>>karbontetraklorür ve tetrasiklin üzere ilaçların uzun vade kullanılması,
>>>ALKOLİZM
ALKOLİZM
Alkolizm;yağ asidi sentezinin suratını ve yağ asitlerinin trigliseridlere çevirilmesi artırır.Yağlı karaciğer,yağ asidi imalatını ve trigliserid oluşumunu hızlandıran alkol metabolizması sırasında artan nikotinamid adenin di nükleotid fosfat(NADPH) ile alakalı olabilir.Alkol, liproteinler halinde trigliserid salgılanmasını da bozduğu için yağ hepatositlerde birikir.
BELİRTİLERİ
Vücut tartısında azalma,diyare,ascid,ayaklarda ödem,kuru cilt,anemi,düşük serum albumini,nadiren sarılık,hafif kademede yüksek transaminazlar,palpe edilebilen yumuşak karaciğer hastalarda görülebilen bulgulardır.Alkole bağlı yağlı karaciğer ve hepatomegali ile tanınabilir.
DİYET TEDAVİSİ
>>>Alkol mutlaka biran evvel bırakılmalıdır.
>>>Çok yağlı yemekler tüketilmemelidir.
>>>Zayıf şahıslar ise ehil kilo kazanımı sağlanmalıdır.>>>Tavuk derisi, sadakat, organ etleri, sucuk, bastırma, sosis, tereyağı, margarin, yağlı al et, kavurmalar, hazır et çorbaları, tatlı cinsleri, hamurları, yüksek kalorili besinler MUTLAKLA TÜKETİLMEMELİDİR.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
(BESLENME VE DİYET UZMANI)