iltasyazilim
FD Üye
Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir
Karadut Pekmezi Nelere İyi Geliyor?Karadutun Faydaları,Karadut Şurubu, Karadut Faydaları
Karadut Pekmezi Ve Faydaları
Karadut, Az olgun meyveleri kırmızı ve koyu kırmızı, çok olgun meyveleri siyahımsı kırmızı olan sulu, asidikEkşi dutlar “Karadut olarak tanımlanır Öteki dutlardan ayrılan en keskin özelliği bol sulu ve benzersiz şeker asit dengesi yani aromasıdır Karadutun yöresel isimlerinde de çeşitlilik gözlenir Örneğin karadut; TokatErbaa taraflarında “ekşiare, Kahramanmaraş, Malatya ve çevrelerinde “urumdut, Manisa dolaylarında “şurupluk dut ve HatayAntakya civarında “tuti olarak adlandırılır Pakistan ’da Urduca dilinde “toot olarak, ingilizcede ise tekrar karadut anlamında “black mulberry olarak adlandırılır Karadutun taze tüketimi raf ömrünün sınırlı olmasından nedeniyle çok azdır Daha çok meyve suyu, reçel, marmelat, bilhassa Kahramanmaraş ’da dondurma ve Şebinkarahisar ’da karadut pekmezi yapılarak değerlendirilir Bu amaçla hasattan daha sonra meyveler hemencecik işlenmeyecekse şoklama ünitelerinde kullanılacağı zamana dek bekletilir
Karadut meyvesi fazla güçlü bir antioksidan içer Bu dinç antioksidanlar bağımsızlık radikalleri etkisiz ışık halkası getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir İçerdiği flavonoidler bir uçtan bir uca kalbi koruyucu , yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunuyor
Karadut Pekmezi;
Karadut bitkisi böceklenmeyen tek organik bitkidir Betakaroten (A vitamini) ihtiva eder Ama mevsimi fazla çabuk geçtiği için en bol olan zamanlarında kaynatılarak karadut pekmezi yapılır Sıhhat ve gençlik iksiri olan karadut pekmezi ‘ni düzenli olarak harcamak sağlığımız açısından epeyce önemlidir Karadut Pekmezinin faydaları saymakla bitmez İçerisinde yüksek miktarda Demir elementi vardır
Karadut Pekmezinin Faydaları;
* Yüksek miktarda demir ( Fe ) içerdiğinden kansızlıkta destekleyici yiyecek olarak kullanılmaktadır
* Anne sütünü artırır
* Halsizliği, fazla yorgunluğu giderir
* Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına nasihat edilir
* Kanı temizler anemi hastalarına öğüt edilir
* Kan basıncını düşürür
* Sindirim sistemi kronik hastalığına faydalıdır
* Mide salgılarını arttırır
* Sindirim sistemini düzenler
* Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar
* Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir *
Karadut Pekmezi Nelere İyi Geliyor?Karadutun Faydaları,Karadut Şurubu, Karadut Faydaları
Karadut Pekmezi Ve Faydaları
Karadut, Az olgun meyveleri kırmızı ve koyu kırmızı, çok olgun meyveleri siyahımsı kırmızı olan sulu, asidikEkşi dutlar “Karadut olarak tanımlanır Öteki dutlardan ayrılan en keskin özelliği bol sulu ve benzersiz şeker asit dengesi yani aromasıdır Karadutun yöresel isimlerinde de çeşitlilik gözlenir Örneğin karadut; TokatErbaa taraflarında “ekşiare, Kahramanmaraş, Malatya ve çevrelerinde “urumdut, Manisa dolaylarında “şurupluk dut ve HatayAntakya civarında “tuti olarak adlandırılır Pakistan ’da Urduca dilinde “toot olarak, ingilizcede ise tekrar karadut anlamında “black mulberry olarak adlandırılır Karadutun taze tüketimi raf ömrünün sınırlı olmasından nedeniyle çok azdır Daha çok meyve suyu, reçel, marmelat, bilhassa Kahramanmaraş ’da dondurma ve Şebinkarahisar ’da karadut pekmezi yapılarak değerlendirilir Bu amaçla hasattan daha sonra meyveler hemencecik işlenmeyecekse şoklama ünitelerinde kullanılacağı zamana dek bekletilir
Karadut meyvesi fazla güçlü bir antioksidan içer Bu dinç antioksidanlar bağımsızlık radikalleri etkisiz ışık halkası getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir İçerdiği flavonoidler bir uçtan bir uca kalbi koruyucu , yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunuyor
Karadut Pekmezi;
Karadut bitkisi böceklenmeyen tek organik bitkidir Betakaroten (A vitamini) ihtiva eder Ama mevsimi fazla çabuk geçtiği için en bol olan zamanlarında kaynatılarak karadut pekmezi yapılır Sıhhat ve gençlik iksiri olan karadut pekmezi ‘ni düzenli olarak harcamak sağlığımız açısından epeyce önemlidir Karadut Pekmezinin faydaları saymakla bitmez İçerisinde yüksek miktarda Demir elementi vardır
Karadut Pekmezinin Faydaları;
* Yüksek miktarda demir ( Fe ) içerdiğinden kansızlıkta destekleyici yiyecek olarak kullanılmaktadır
* Anne sütünü artırır
* Halsizliği, fazla yorgunluğu giderir
* Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına nasihat edilir
* Kanı temizler anemi hastalarına öğüt edilir
* Kan basıncını düşürür
* Sindirim sistemi kronik hastalığına faydalıdır
* Mide salgılarını arttırır
* Sindirim sistemini düzenler
* Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar
* Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir *