AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu, Erdoğan'ın Cumhur İttifakı'na ortak olmayı teklif ettiğini lakin bunu kabul etmediklerini açıkladı. Erdoğan'ın 'Biz bir arada olmalıyız' dediğini belirten Karamollaoğlu, 'Denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dayanak vermemiz mümkün değil” dedik” diye konuştu.
Erdoğan ile 10 Kasım'da 2 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Karamollaoğlu, görüşme sonrası Erdoğan'ın 50+1 sisteminden şikayet ettiğini lisana getirmişti. Ancak bu sözler Erdoğan tarafından yalanlamıştı.
Karamollaoğlu o görüşmeye ilişkin
Sözcü'den
Ruhat Mengi'ye açıklamalarda bulundu.
Röportajın ilgili kısımları şöyle:
- Sayın Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenizle ilgili olarak “Sadece yüzde 50+1 konusu gerçek, öteki söyledikleri gerçeği yansıtmıyor” dedi. Sayın Erdoğan cumhurbaşkanının yüzde 50+1 oy çoğunluğuyla seçilmesini kendisi istemişti, artık neden bu kadar eza duyuyor sizce?
Yüzde 50+1'i Tayyip Beyefendi istedi, ne için istedi, “Nasıl olsa benim dışımda bunu yakalayacak kimse olmaz” kanaatiyle istedi. Fakat artık görüyor ki kendisine takviye verenlerin sayısı azalıyor. O vakit bu 50+1 sorun çıkarıyor, bundan ötürü da diyor ki “En fazla oyu alan şahıs kim ise o cumhurbaşkanı olabilmeliydi”, söylediği bu. Alternatifler şu olur, seçime gidersiniz, seçimde 3-5 aday çıkar, bunların hiçbiri yüzde 50'yi geçemez lakin sona kalan iki kişi içinde bir tercihte bulunulur, kim daha fazla oy almışsa o seçilmiş olur. Bunların hepsine istek gösterilebilir fakat temel problem cumhurbaşkanı kim olursa olsun denetlenebilmelidir, sorguya çekilebilmelidir, hesap verebilmelidir.
- Tahminen de bütün muhalefet partilerinin bu sisteme ve kendisine karşı birleşeceği aklına gelmemişti. Sizin için “50+1 dışında söyledikleri gerçeği yansıtmıyor” dedi, siz de “Ne söylemişim de hakikat değil” dediniz, sonra size iade-i ziyaret yapmaktan vazgeçtiği haberi duyuldu. Pekala, hakikaten 50+1 dışında aranızda nasıl bir konuşma geçti de sizin konuşmanıza bu kadar reaksiyon gösterdi?
“Bu kontrol sıkıntısı önemlidir” dedim. Yani, Başkanlık Sistemi sorununda bu olmadan olmaz. Ne olursa olsun başta bulunan kişi, daha doğrusu bütçeyi yapan, emanet edilen parayı harcayan kişi kesinlikle denetlenebilmeli. Bu kontrol halk tarafından, sizin üzere gazeteciler vasıtasıyla da yapılır, sorular sorulur fakat temel denetlemeyi bir kontrol konseyi olan Sayıştay yapar. Bütün hesapları önüne koyar, inceler, burada bir usulsüzlük, yolsuzluk var mı ona bakar.
- Evet, lakin merak edilen şu; siz onun hangi kelamını yanlış yansıtmış olabilirsiniz?
Hiçbir şey yok ki. O lafı da kendisi direkt doğruya açıklamadı, bir toplantıda söylenmiş diye aktarıldı. Dolaylı olarak deniyor ki “Bunun dışında hiçbir şeyi hakikat söylemedi”, pekala neyi hakikat söylememişim (gülüyor), bunu kendisinin söylemesi lazım o vakit. Dostça bir toplantı oldu, pek rahat biçimde konuştuk. Ben kaygılarımı lisana getirdim, kendisi de kaygılarımın yersiz olduğunu, Türkiye'de ne işsizlik, ne de geçim sorunu diye bir sorun olduğunu söyledi. Bunun dışında “SİHA'lardan (silahlı insansız hava aracı) ötürü savunma sanayiinde dayanılmaz bir atağımız var, satıyoruz, bu bize döviz de getiriyor”, “Cezayir'den 1 milyar 400 milyon dolarlık bir yatırım gelecek”, “Birleşik Arap Emirlikleri'yle aramız düzeliyor” filan dedi. Bunların dışında da olmayan bir şey söylemedim ki, yalnızca anlaşamadığımızı söyledim. Yok, “Biz anlaştık” dediyse onu bilmiyorum.
- Cumhurbaşkanı'nın size ittifak teklif ettiği ancak kabul etmediğiniz argümanı lisana getirildi. Bu gerçek mu?
“Biz bir arada olmalıyız” dedi kendisi. Ben de dedim ki; “Bizim itirazımız sistemin denetlemez olmasından. Denetlenmeyen bir sistemin içinde bulunmayı biz istek etmeyiz.” Geçen sefer de bu türlü oldu, Başkanlık Sistemi referandumundan evvel konuştuk, “Denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dayanak vermemiz mümkün değil” dedik.
- Mevcut sisteme itirazınıza karşın bu ziyarette size kapalı bir “ittifak” teklifi yapmış fakat onu söylüyorsunuz.
İşte bu halde yaptı…Tabii, olağan bir cümleyle fakat ben de bu karşılığı verdim, “Böyle bir sistemde yer alamayız” dedim.'
Röportajın tamamına
buradan ulaşabilirsiniz.