Latice adı Berberis Vulgaris olan karamuk bitkisi, sarı ya da turuncu çiçekli bir bitkidir. Bitkilerdeki tohumlar olgunlaştıkça kırmızı ve mor meyveler ortaya çıkar. Bazı kitaplarda kadın tuzluğu olarak geçen karamuk meyvesindeki asit limon ve elmada bulunanlarla aynıdır. Bu yüzden antioksidan bakımından oldukça güçlüdür. Karamuk bitkisinin faydaları nelerdir? Karamuk bitkisinden çay nasıl yapılır? Karamuk bitkisi hakkında merak edilen her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
Ülkemizde Doğu Anadolu'da sıklıkla rastlanan karamuk bitkisi güneşli alanlarda iyi yetişir. Kışın yaprak döken bu bitki ilk keşfedildiği zamanlarda soğuk algınlığına ilaç olarak kullanılırdı. Kan şekerini düşürmede etkili olan berberin maddesi bakımından oldukça zengindir. Yüzde 5 şeker ve yüzde 6 organik yağ içerir. Haziran ayında toplanıp kullanılır. 100 gramında vücudun ihtiyacı olan E vitamini sağlayan karamuk bitkisi çok az kişi tarafından faydası biliniyor. Karanfil ailesine ait olan bitki büyüdükçe çalı şeklinde olur. Hoş bir kokusu olan karamur çay olarak tüketildiğinde mayhoş bir tadı var. Reyhan şerbetinin tadı ile benzerlik gösterir. Tohumları zehirli olan karamurun meyvesi tüketilir. Kaynatılarak elde edilen şurubu soğuk algınlığına doğal ilaçtır. İçeriğinde pektin, selüloz, kül ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca flavonoidler içerdiğinden güçlü bir vücut temizleyicidir. Mor, kırmızı ve pembe renkleri mevcuttur.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Kaynatılıp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde kan akışını düzenler. Kanı temizler damar tıkanıklığını önler. Uzmanlar bu yüzden özellikle kalp rahatsızlığı olanların tüketebileceğini öneriyor.
- Bağırsak hastalıkları arasında yaygın olan ishal vücudun aşırı sıvı kaybetmesine neden olur. Altermatif tıp uzmanları karamuku kaynatıp içine limon sıkılarak tüketildiğinde bağırsak florasının dengelendiğini ve ishal gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önlediğini vurguluyor.
- Mevsim geçişlerinde artan soğuk algınlığı hastalıkları için karamuk çayı önerilir. Karamuk sinüsleri ve boğazı temizler. Aynı zamanda yemek borusu, mide ve bağırsaklarda biriken besin atıklarını atmada yardımcı olur.
- İştahsız çocuklar için doğal ilaç olan karamuk, iştahı açarken bağışıklığı da güçlendirir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturur.
- Bağışıklık sistemini temizlediğinden vücudun ısısını kontrol altına alır. Ani ateşlenmeyi düşürür. Ter bezlerinin daha doğal işlemesini destekler.
- Fonksiyonu azalan karaciğerin sağlığını olumlu etkiler. Toksinlenmesini engeller. Bu sayede vücudun yağ tutmasını önler. Cilt altı derinin bakteri kapmasınının önüne geçer. Dolaylı yoldan sivilcelenme ve akne gibi cilt sorunlarının yaşanmamasını sağlar.
- Menopoz ve adet dönemlerinde yaşanan şikayetleri azaltır. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen varis problemlerine de iyi gelir.
KARAMUK BİTKİSİNDEN ÇAY NASIL YAPILIR?
Tohumları zehirli olan karamur bitkisinin meyvelerinden elde edilen çay tüketilir. 4 su bardağı kaynamış suya 15 gram karamuk dikeni, kökü ve meyvesi eklenir. 5 dakika demlendikten sonra yemeklerden önce bir iki bardak tüketilebilir. Aynı zamanda bu su tonik olarak da kullanılabilir.