iltasyazilim
FD Üye
Beslenme insanların en esas gereksinimidir Bu gereksinimin karşılanması ile yaşamsal fonksiyonları yerine getirebilmek mümkün olur İnsan diyetinde son derece manâlı bir yer tutan karbonhidratlı yiyecekler, beynin ve dolayısıyla beyin komutasındaki vücudun fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi açısından enerji sağlar
Kimyasal bileşen olarak karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan karbonhidratlı gıdalar organik bir bileşiktir Enerji elde edilmesi açısından organik bileşenler vücutta yakıma yani yıkım reaksiyonlarına girerler Bu işlemlerde en basit parçalanabilen ve parçalanması ağızda amilaz enzimi ile başlayan karbonhidratlı besinler, karoser kendisi üretemediğinden dışardan gerekli olarak alınması zorunlu bileşenlerdendir
Karbonhidratlar, genel cümle parçası ile şeker adı bahşedilen monomerlerden oluşur Irk için tartma içeren karmaşık şeker içerikli karbonhidratlı gıdalar, yavaş sindirilmesinin yanı sıra kana yavaş karışması sebebiyle ağırlık kazanmıştır Bu şekilde adlandırılan gıda ürünlerine misal verilecek olursa; lifli yapısıyla uyarı çeken meyve ve sebzeler, bununla beraber bütün tahıllı gıdalar ve bakliyatlar öne çıkmaktadır Kandaki şeker seviyesini düzenleyerek fazla yükselmesini veya fazla düşmesini engelleyen ve böylelikle dengelenmiş bir düzende tutan bu lifli gıdalar, kalp ve damar hastalıklarının risklerini azaltır, sindirim sistemini korur
Perhiz yapanlar açısından da varlığı ya da yokluğu nedeniyle oldukça kayda değer bir yer tutan karbonhidratlar diyet listelerinden adamakıllı kaldırılmamalı, her besin çeşidinden vücudun yararlanabilmesi adına sağlıklı bir zayıflama süreci için karbonhidratlar da diyet programlarına eklenmelidir
Bazı Karbonhidratlı Gıdaların Özellikleri
1) Kepek Ekmeği: Ekmeklerin kalori ve karbonhidrat hesapları sıradan 1 dilim üzerinden yapılmaktadır Çok ince ya da fazla kalın olmamak üzere, 1 dilim kepek ekmek ortalama 15 gram karbonhidrat ve 60 kalori içermektedir Günlük lif ihtiyacının %7 ’sini karşılamaktadır Sindirime asistan olması ve bağırsağa olumlu etkileri ile öne meydana çıkan bir gıda ürünüdür
2) Tam Buğday Ekmeği: Tanıdık en kayda değer ve en fazla öne meydana çıkan karbonhidratlı yiyecek bileşenidir Bütün buğday ekmeğinde sıradan olarak yaklaşık %50 oranında karbonhidrat bulunur bununla birlikte lifli gıdalardan olan bu ekmeğin yapısını %18 oranında lifler oluşturur Tam buğday ekmeğinin kayda değer özellikleri aralarında kilo almanızın önüne geçebilecek yapısının olması ve kabızlığı giderici etkisi yer almaktadır
3) Patates: Adet üzerinden hesaplama yapıldığında, ne büyük ne de küçük denebilecek boyuttaki bir patates ortalama 28 gram karbonhidrat içermektedir Bu değerdeki bir patatesin ortalama kalori değeri 150 dir
4) Darı: Bir adet değeri üzerinden bakıldığında orta boy haşlanmış mısırın bünyesindeki karbonhidrat miktarı ortalama 26 gramdır Mısırın kalori değerini hesaplarken haşlanmış darı baz alınacağından, 100 gramında yaklaşık 107 kalori bulunmaktadır
5) Soğan: Adet üzerinden incelendiğinde, orta boy 1 soğan sıradan 12 gram karbonhidrat ve 3035 kalori bulunmaktadır Bünyesinde %18 oranında lif barındırmaktadır Doğal antioksidant olarak da sayılabilecek olan soğan, C vitamini açısından da zengindir
6) Fasulye: Yeniden taneli sebzelerden olduğu için ortalama 100 gram üzerinden hesaplama yapılması gereken haşlanmış fasulye, bünyesinde 32 gram karbonhidrat ve 127 kalori barındırmaktadır Kemiklere yararlı olan fasulye, bağırsaklara ve yürek damar hastalıklarına karşısında koruyucudur
7) Mercimek: Baklagiller içerisinde bulunan ve taneli olduğu için sıradan 100 gram üzerinden hesaplama yapılan mercimekte 5 gram karbonhidrat ve 116 kalori mevcuttur Lifli bir gıdadır ve bağışıklık sistemine olumlu katkısı bulunur Yeni doğum yapmış ve emziren anneler için de yararlı olan mercimek anne sütünü arttırmakta, bununla birlikte kansızlık yani kansızlık yaşayanlara da olumlu tesir yaratmaktadır
8) Elma: Koskocoman veya minik olmamak kaidesiyle, orta yükseklik 1 elmada 25 gram karbonhidrat ve 95 kalori bulunmaktadır Bu meyveyi diğerlerinden ayıran en manâlı nitelik ise, alınan kalorinin tamamının karbonhidrattan gelmesi olmaktadır Kandaki insülin seviyesini koruyan elma, oldukça sağlıklıdır
9) Muz: Yine adet üzerinden hesaplama yapıldığında, ne büyük ne de küçük denebilecek boyuttaki bir muzda sıradan olarak 25 gram karbonhidrat bulunmaktadır
10) Böğürtlen: Böğürtlen ufak bir meyve olduğu için, yeniden 100 gram üzerinden değerlendirme yapılmaktadır Sıradan olarak 100 gram alınan böğürtlen 13 gram karbonhidrat barındırmaktadır 100 gramında yer alan kalori değeri ise sıradan 52‘dir
Dengeli beslemek fazla önemlidir Karbonhidratlı gıdalar kilo aldırıyor diye düşünülerek uzak durulmasına karşın, her gıdadan eksik eksik ve yeterli miktarda almak insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır
Kaynakça:
iyigelenyiyeceklercomkarbonhidraticerengidalar
Kimyasal bileşen olarak karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan karbonhidratlı gıdalar organik bir bileşiktir Enerji elde edilmesi açısından organik bileşenler vücutta yakıma yani yıkım reaksiyonlarına girerler Bu işlemlerde en basit parçalanabilen ve parçalanması ağızda amilaz enzimi ile başlayan karbonhidratlı besinler, karoser kendisi üretemediğinden dışardan gerekli olarak alınması zorunlu bileşenlerdendir
Karbonhidratlar, genel cümle parçası ile şeker adı bahşedilen monomerlerden oluşur Irk için tartma içeren karmaşık şeker içerikli karbonhidratlı gıdalar, yavaş sindirilmesinin yanı sıra kana yavaş karışması sebebiyle ağırlık kazanmıştır Bu şekilde adlandırılan gıda ürünlerine misal verilecek olursa; lifli yapısıyla uyarı çeken meyve ve sebzeler, bununla beraber bütün tahıllı gıdalar ve bakliyatlar öne çıkmaktadır Kandaki şeker seviyesini düzenleyerek fazla yükselmesini veya fazla düşmesini engelleyen ve böylelikle dengelenmiş bir düzende tutan bu lifli gıdalar, kalp ve damar hastalıklarının risklerini azaltır, sindirim sistemini korur
Perhiz yapanlar açısından da varlığı ya da yokluğu nedeniyle oldukça kayda değer bir yer tutan karbonhidratlar diyet listelerinden adamakıllı kaldırılmamalı, her besin çeşidinden vücudun yararlanabilmesi adına sağlıklı bir zayıflama süreci için karbonhidratlar da diyet programlarına eklenmelidir
Bazı Karbonhidratlı Gıdaların Özellikleri
1) Kepek Ekmeği: Ekmeklerin kalori ve karbonhidrat hesapları sıradan 1 dilim üzerinden yapılmaktadır Çok ince ya da fazla kalın olmamak üzere, 1 dilim kepek ekmek ortalama 15 gram karbonhidrat ve 60 kalori içermektedir Günlük lif ihtiyacının %7 ’sini karşılamaktadır Sindirime asistan olması ve bağırsağa olumlu etkileri ile öne meydana çıkan bir gıda ürünüdür
2) Tam Buğday Ekmeği: Tanıdık en kayda değer ve en fazla öne meydana çıkan karbonhidratlı yiyecek bileşenidir Bütün buğday ekmeğinde sıradan olarak yaklaşık %50 oranında karbonhidrat bulunur bununla birlikte lifli gıdalardan olan bu ekmeğin yapısını %18 oranında lifler oluşturur Tam buğday ekmeğinin kayda değer özellikleri aralarında kilo almanızın önüne geçebilecek yapısının olması ve kabızlığı giderici etkisi yer almaktadır
3) Patates: Adet üzerinden hesaplama yapıldığında, ne büyük ne de küçük denebilecek boyuttaki bir patates ortalama 28 gram karbonhidrat içermektedir Bu değerdeki bir patatesin ortalama kalori değeri 150 dir
4) Darı: Bir adet değeri üzerinden bakıldığında orta boy haşlanmış mısırın bünyesindeki karbonhidrat miktarı ortalama 26 gramdır Mısırın kalori değerini hesaplarken haşlanmış darı baz alınacağından, 100 gramında yaklaşık 107 kalori bulunmaktadır
5) Soğan: Adet üzerinden incelendiğinde, orta boy 1 soğan sıradan 12 gram karbonhidrat ve 3035 kalori bulunmaktadır Bünyesinde %18 oranında lif barındırmaktadır Doğal antioksidant olarak da sayılabilecek olan soğan, C vitamini açısından da zengindir
6) Fasulye: Yeniden taneli sebzelerden olduğu için ortalama 100 gram üzerinden hesaplama yapılması gereken haşlanmış fasulye, bünyesinde 32 gram karbonhidrat ve 127 kalori barındırmaktadır Kemiklere yararlı olan fasulye, bağırsaklara ve yürek damar hastalıklarına karşısında koruyucudur
7) Mercimek: Baklagiller içerisinde bulunan ve taneli olduğu için sıradan 100 gram üzerinden hesaplama yapılan mercimekte 5 gram karbonhidrat ve 116 kalori mevcuttur Lifli bir gıdadır ve bağışıklık sistemine olumlu katkısı bulunur Yeni doğum yapmış ve emziren anneler için de yararlı olan mercimek anne sütünü arttırmakta, bununla birlikte kansızlık yani kansızlık yaşayanlara da olumlu tesir yaratmaktadır
8) Elma: Koskocoman veya minik olmamak kaidesiyle, orta yükseklik 1 elmada 25 gram karbonhidrat ve 95 kalori bulunmaktadır Bu meyveyi diğerlerinden ayıran en manâlı nitelik ise, alınan kalorinin tamamının karbonhidrattan gelmesi olmaktadır Kandaki insülin seviyesini koruyan elma, oldukça sağlıklıdır
9) Muz: Yine adet üzerinden hesaplama yapıldığında, ne büyük ne de küçük denebilecek boyuttaki bir muzda sıradan olarak 25 gram karbonhidrat bulunmaktadır
10) Böğürtlen: Böğürtlen ufak bir meyve olduğu için, yeniden 100 gram üzerinden değerlendirme yapılmaktadır Sıradan olarak 100 gram alınan böğürtlen 13 gram karbonhidrat barındırmaktadır 100 gramında yer alan kalori değeri ise sıradan 52‘dir
Dengeli beslemek fazla önemlidir Karbonhidratlı gıdalar kilo aldırıyor diye düşünülerek uzak durulmasına karşın, her gıdadan eksik eksik ve yeterli miktarda almak insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır
Kaynakça:
iyigelenyiyeceklercomkarbonhidraticerengidalar
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.