Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

karbonhidratlı besinler nelerdir

karbonhidratlı besinler nelerdir

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
karbonhidratlı yiyecekler,
karbonhidratlı gıdalar nelerdir,
karbonhidratlı gıda çeşitleri,

Karbonhidratlı ve proteinli yiyecekler


Vücudun temel enerjisini tedarik eden karbonhidratlar, yapılarında C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) yer alan besin öğeleridir

Karbonhidratlar çoğunlukla; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak üçe ayrılır Kolay şekerler olarak adlandırılan monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz olarak ayrılır Disakkaritler; sükroz, maltoz ve süt şekeri olarak ayrılırken, polisakkaritler içinde, nişasta ve posa yer alır

Sindirimleri ağızda başlayan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parçalanır Örneğin nişasta gibi bir polisakkaritin ağızda başlayan sindirimi, bir monosakkarit olan glikoza parçalana değin sürer Vücudun tüm hücrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılacak olan üzüm şekeri, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır
Monosakkaritler, kana çabuk geçtiği için şeker hastaları kadar kullanılmamalıdır
Vücuda besinlerle giren karbonhidratlar, kolay ve kompleks olarak ikiye ayrılır Karbonhidratların fazlası, vücutta yağ olarak depolanır

ŞEKER

Şekerler kolay yapıdaki karbonhidratlardır Dekstroz, früktoz, galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler Mesela dekstroz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak tanıdık sakaroz şeker formunu oluştururlar Şeker, fazla çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden titiz tüketilmesi gerekmektedir Besinler ile alınan bütün karbonhidratlar kolay yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler Böylelikle bütün hücrelerin kullanabileceği bir güç kaynağı olarak kullanılırlar Üzüm Şekeri hem gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazırlanmış enerji kaynağı olarak karaciğerde, kaslarda depolanır Özellikle beyin, enerji kaynağı olarak yalnızca gilikozu kullanır Beyin, kan şekeri seviyesini gözetmek için arzu hissini oluşturur ve arzu giderilinceye kadar vücutta depolanan öteki enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar

Beslenme kaynakları
Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru üzüm, dondurma, meyve

NİŞASTA

Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta, öteki adıyla polisakkarid formunu oluştururlar Daha fazla bitkisel gıda kaynaklarında bulunurlar Gövde tarafından kullanılabilir enerji kaynağına, öteki bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha pozitif süre almaktadır Bu sebeple kan şekeri seviyesini çabuk bir şekilde yok de yavaşça arttırırlar

Besin kaynakları
Buğday, patates, pirinç, muz, yer fıstığı, havuç, mısır


LİF

Lif, sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler Çözünebilen besin lifleri, kan şekerinin teftiş edilmesine ve fena kolesterol seviyesinin düşmesine tezgâhtar olur Çözünemeyen gıda lifleri ise daha fazla dışkının hacim kazanmasını sağlar ve sütun kanserini önler Çalışmalar, günlük alınması gereken lif miktarının 2035 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen gıda alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ama yarısının tüketildiği göstermektedir

Gıda kaynakları

Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuç, pirinç kepeği, arpa, turunçgiller, çilek, muz Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği, esmer pirinç, arpa, lahana, pancar, şalgam, karnabahar, sebze ve meyve kabukları *
 
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,718Kullanıcılar
MercestgSon üye
Üst Alt