karbonmonoksit zehirlenmeleri
karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri
komur zehirlenmesi
soba zehirlenmesine dikkat
imageskarbonmonoksitzehirlenmesinedikkat5aff2139d5127
Cevre ve Orman Bakanlığınca, kaliteli komur kullanılmamasının, sobaların usulune gore yakılmamasının, boru ve bacaların tekniğe uygun olmamasının ve baca temizliğinin yapılmamasının karbonmonoksit zehirlenmeleri riskini artırdığıuyarısı yapılarak, vatandaşlardan belirlenen kurallara uymaları istendi
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, komur ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmamasıyla ortaya cıktığı belirtildi
Soba zehirlenmelerinin bazı kurallara dikkat edilerek onlenebileceği vurgulanan acıklamada, soba ve kullanılan yakıtın seciminden başlayarak, sobanın kurulması, yakılması, baca temizliğiyle alakalı bu kuralların herkes tarafından bilinmesi gerektiği anlatıldı Acıklamada, dikkat edilmesi gerekli kurallar şoyle sıralandı:
Soba, ısıtılacak odanın buyukluğune uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır Oksijen eksilme sensoru bulunmayan sobalar ve piknik tuplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır Soba kurmadan once baca temizliği yapılmış olmalıdır Fazla dirsek kullanmaktan kacınmalıdır Yatay borular bacaya yuzde 10 eğimle yukseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır Dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalıdır Komur ve odun sobaları ustten yakılmalıdır
Sobanın iyi calışıp calışmadığını anlamak icin, sobanın ust kısmına bir yuzey termometresi yerleştirilerek soba icindeki ateşin derecesi izlenir Yuzey ısısı 150250 derece arasında ise soba etkili calışıyor ve odun tam yanıyor demektir
Soba katalitik ise, katalizorun temiz olduğu ve bypass valfının serbestce calışıp calışmadığı kontrol edilmelidir
Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır cunku sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, cop, renkli kağıtlar yakılmamalıdır
Lodosa Dikkat
Soba zehirlenmelerinde onemli etkenlerden birinin de lodos olduğuna işaret edilen acıklamada, bacadan cıkan duman ve gazların kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yukselebildikleri, sıcak bir ruzgar olan lodosun, dış ortam sıcaklığını arttırdığı bacanın cekiş gucunu buyuk olcude azalttığı ifade edildi
Kış aylarının gelmesiyle ısınmak icin soba kullanılan evlerde her yıl yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından cok sayıda vatandaşın zehirlendiği veya hayatını kaybettiği anımsatılan acıklamada, Kalitesiz komur kullanımı, sobaların usulune gore yakılmaması, boru ve bacaların tekniğinin uygun olmaması ve baca temizliğinin yapılmaması komur sobalarında riski artırmaktadır Netice olarak; kış aylarında sıklıkla rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarını onlemek, bilincli soba kullanımı ile mumkunduruyarısında bulunuldu
karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri
komur zehirlenmesi
soba zehirlenmesine dikkat
imageskarbonmonoksitzehirlenmesinedikkat5aff2139d5127
Cevre ve Orman Bakanlığınca, kaliteli komur kullanılmamasının, sobaların usulune gore yakılmamasının, boru ve bacaların tekniğe uygun olmamasının ve baca temizliğinin yapılmamasının karbonmonoksit zehirlenmeleri riskini artırdığıuyarısı yapılarak, vatandaşlardan belirlenen kurallara uymaları istendi
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, komur ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmamasıyla ortaya cıktığı belirtildi
Soba zehirlenmelerinin bazı kurallara dikkat edilerek onlenebileceği vurgulanan acıklamada, soba ve kullanılan yakıtın seciminden başlayarak, sobanın kurulması, yakılması, baca temizliğiyle alakalı bu kuralların herkes tarafından bilinmesi gerektiği anlatıldı Acıklamada, dikkat edilmesi gerekli kurallar şoyle sıralandı:
Soba, ısıtılacak odanın buyukluğune uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır Oksijen eksilme sensoru bulunmayan sobalar ve piknik tuplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır Soba kurmadan once baca temizliği yapılmış olmalıdır Fazla dirsek kullanmaktan kacınmalıdır Yatay borular bacaya yuzde 10 eğimle yukseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır Dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalıdır Komur ve odun sobaları ustten yakılmalıdır
Sobanın iyi calışıp calışmadığını anlamak icin, sobanın ust kısmına bir yuzey termometresi yerleştirilerek soba icindeki ateşin derecesi izlenir Yuzey ısısı 150250 derece arasında ise soba etkili calışıyor ve odun tam yanıyor demektir
Soba katalitik ise, katalizorun temiz olduğu ve bypass valfının serbestce calışıp calışmadığı kontrol edilmelidir
Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır cunku sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, cop, renkli kağıtlar yakılmamalıdır
Lodosa Dikkat
Soba zehirlenmelerinde onemli etkenlerden birinin de lodos olduğuna işaret edilen acıklamada, bacadan cıkan duman ve gazların kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yukselebildikleri, sıcak bir ruzgar olan lodosun, dış ortam sıcaklığını arttırdığı bacanın cekiş gucunu buyuk olcude azalttığı ifade edildi
Kış aylarının gelmesiyle ısınmak icin soba kullanılan evlerde her yıl yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından cok sayıda vatandaşın zehirlendiği veya hayatını kaybettiği anımsatılan acıklamada, Kalitesiz komur kullanımı, sobaların usulune gore yakılmaması, boru ve bacaların tekniğinin uygun olmaması ve baca temizliğinin yapılmaması komur sobalarında riski artırmaktadır Netice olarak; kış aylarında sıklıkla rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarını onlemek, bilincli soba kullanımı ile mumkunduruyarısında bulunuldu