imageskaridescokfaydali5ad5933154dbc
Deniz urunleri kolesterol ve yağ acısından genelde tedbirli davrandığımız ve tuketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur Ancak
Balık restoranlarına gidildiğinde eğer sağlığınız icin dikkatli ve formuna ozen gosteren gruptaysanız genel davranış balık dışında kalan diğer deniz urunlerini temkinli tuketmek olur Deniz urunlerinden balık, tum sağlıkcıların gozdesidir Mutlaka her hafta 2 3 kez tuketilmesi onerilir Deniz urunleri ise kolesterol ve yağ acısından genelde tedbirli davrandığımız ve tuketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur
Karides deniz urunleri icinde en sevilenlerden biridir Guvecte karides, ızgara karides, karides salatası gibi birbirinden lezzetli ve ozel pişirme şekilleriyle cıkar karşımıza Karidesin besin oğelerine baktığımızda, iyi bir protein, selenyum ve B12 kaynağı olarak yuz guldurucudur Duşuk yağlı ve duşuk kalorili denilebilir ancak yuksek kolesterol icerir
Proteine alternatif
Karides hayvansal proteine lezzetli bir alternatiftir 100 120 gram karides yaklaşık 237 gram protein (gunluk ihtiyacın yuzde 30 40’ı) sağlarken sadece 112 kalori enerji verir ve bir gramdan az yağ icerir
Vitamin ve mineral zengini
Karides ayrıca D vitamini ve B12 vitamini icin de harika bir kaynaktır Sadece 100 120 gram karides yiyerek gunluk B12 vitamini ihtiyacınızın yuzde 282’sini almış oluyorsunuz B12 vitamini, damar duvarlarına doğrudan hasar veren ve kardiyovaskuler hastalıklar icin onemli bir risk faktoru olarak gorulen homosistein seviyesini duşuk tutmak icin gereklidir Bunlara ek olarak karidesler omega 3 yağ asitleri icin de iyi bir kaynak Karidesin yine 100 120 gramı gunluk selenyum ihtiyacının yuzde 642’sini karşılıyor Araştırmalar selenyum ile kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu gosteriyor yani selenyum kansere karşı koruyucu
Bircok kişinin kafası karidesin yağ ve kolesterol iceriği ile ilgili karışık olabilir Karides oldukca az total yağ iceriyor ancak kolesterolu maalesef yuksek 100 gram veya yaklaşık 12 adet haşlanmış karideste 200 miligram kadar kolesterol var Bu sebeple bazı kişiler yuksek kolesterol iceriği nedeniyle karides yemekten kacınırlar Ancak karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatınızdan tamamen cıkarmanın gereksiz olduğunu gosteriyor
Kolesterole etkisi
Yapılan bir araştırmaya gore her gun 300 gram karides yiyen kişilerde LDL (kotu kolesterol) seviyesi yuzde 7 yukselirken, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yuzde 12 arttığı goruldu Trigliserid (kan yağı) seviyeleri ise yuzde 13 duştu
Ozetle karides seviyorsanız ogun yoğun kolesterol iceren diğer hayvansal gıdaları aynı oğunde tuketmeyin Et, sut, peynir ve yoğurdun yağsız olanlarını tuketin Ozellikle aynı oğunde hayvansal yağ tuketmeyin Pişirme yontemi olarak da tereyağlı karides tercih etmeyin Sebzeli, fırınlanmış veya haşlanıp salataya eklenmiş veya ızgara şeklinde tuketmeye ozen gosterin Yanında bol yeşillik tuketin
Alıntı
Deniz urunleri kolesterol ve yağ acısından genelde tedbirli davrandığımız ve tuketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur Ancak
Balık restoranlarına gidildiğinde eğer sağlığınız icin dikkatli ve formuna ozen gosteren gruptaysanız genel davranış balık dışında kalan diğer deniz urunlerini temkinli tuketmek olur Deniz urunlerinden balık, tum sağlıkcıların gozdesidir Mutlaka her hafta 2 3 kez tuketilmesi onerilir Deniz urunleri ise kolesterol ve yağ acısından genelde tedbirli davrandığımız ve tuketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur
Karides deniz urunleri icinde en sevilenlerden biridir Guvecte karides, ızgara karides, karides salatası gibi birbirinden lezzetli ve ozel pişirme şekilleriyle cıkar karşımıza Karidesin besin oğelerine baktığımızda, iyi bir protein, selenyum ve B12 kaynağı olarak yuz guldurucudur Duşuk yağlı ve duşuk kalorili denilebilir ancak yuksek kolesterol icerir
Proteine alternatif
Karides hayvansal proteine lezzetli bir alternatiftir 100 120 gram karides yaklaşık 237 gram protein (gunluk ihtiyacın yuzde 30 40’ı) sağlarken sadece 112 kalori enerji verir ve bir gramdan az yağ icerir
Vitamin ve mineral zengini
Karides ayrıca D vitamini ve B12 vitamini icin de harika bir kaynaktır Sadece 100 120 gram karides yiyerek gunluk B12 vitamini ihtiyacınızın yuzde 282’sini almış oluyorsunuz B12 vitamini, damar duvarlarına doğrudan hasar veren ve kardiyovaskuler hastalıklar icin onemli bir risk faktoru olarak gorulen homosistein seviyesini duşuk tutmak icin gereklidir Bunlara ek olarak karidesler omega 3 yağ asitleri icin de iyi bir kaynak Karidesin yine 100 120 gramı gunluk selenyum ihtiyacının yuzde 642’sini karşılıyor Araştırmalar selenyum ile kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu gosteriyor yani selenyum kansere karşı koruyucu
Bircok kişinin kafası karidesin yağ ve kolesterol iceriği ile ilgili karışık olabilir Karides oldukca az total yağ iceriyor ancak kolesterolu maalesef yuksek 100 gram veya yaklaşık 12 adet haşlanmış karideste 200 miligram kadar kolesterol var Bu sebeple bazı kişiler yuksek kolesterol iceriği nedeniyle karides yemekten kacınırlar Ancak karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatınızdan tamamen cıkarmanın gereksiz olduğunu gosteriyor
Kolesterole etkisi
Yapılan bir araştırmaya gore her gun 300 gram karides yiyen kişilerde LDL (kotu kolesterol) seviyesi yuzde 7 yukselirken, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yuzde 12 arttığı goruldu Trigliserid (kan yağı) seviyeleri ise yuzde 13 duştu
Ozetle karides seviyorsanız ogun yoğun kolesterol iceren diğer hayvansal gıdaları aynı oğunde tuketmeyin Et, sut, peynir ve yoğurdun yağsız olanlarını tuketin Ozellikle aynı oğunde hayvansal yağ tuketmeyin Pişirme yontemi olarak da tereyağlı karides tercih etmeyin Sebzeli, fırınlanmış veya haşlanıp salataya eklenmiş veya ızgara şeklinde tuketmeye ozen gosterin Yanında bol yeşillik tuketin
Alıntı