Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Karides nasıl temizlenir ve ayıklanır? Karidesi evde pişirme yöntemleri! Karides tava

Karides nasıl temizlenir ve ayıklanır? Karidesi evde pişirme yöntemleri! Karides tava
0
44

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
69
F-D Coin
71
karides_nasil_temizlenir_ve_ayiklanir_karidesi_evde_pisirme_yontemleri_karides_tava_1598082549_2799.jpg

Sevilen deniz mahsulü ürünlerinden olan karides, hangi boyutlarda olursa olsun temizleme şekli aynıdır. Biraz kalamara benzeyen karides, ayıklaması da temizlenmesi de sanıldığı kadar zor değildir. Karidesi pişirmeden veya haşlamadan önce kabuklarını ve sırtındaki ince ipliği almak gerekir mi? gibi soruların yanıtını sizler için cevapladık.

Kabuklu deniz canlılarından biri olan karides, düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır. Böceğe benzeyen görünümü nedeniyle pek fazla tercih edilmeyen karides, tadına bakıldığında vazgeçilmez bir lezzet olarak hafızalara kazınır. Karides; güveç, börek, çorba ya da sotede kullanılacak ise kabukları soyulduktan sonra pişirilmelidir. Karides tarifi, şayet salatada kullanılacak ise, söğüş olarak tüketilecek ise önce karidesi haşlamak, sonra kabuklarını soymak doğrusudur. Soğuk denizlerde yaşayan karides, kalabalık bir grup içinde kendi türleri ile birlikte yaşar. Antioksidan vitamin ve mineral içeriğinden dolayı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kansere karşı vücudu koruyan karides günümüzde çok popüler olmaya başladı. Yoğun karoten özelliği ile cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanma, kırışıklık ve mat görünüm gibi istenmeyen belirtilerin önüne geçiyor. 

rIbNc_1598083154_6777.jpg

Karides; güveç, börek, çorba ya da sotede kullanılacak ise kabukları soyulduktan sonra pişirilmelidir. Karides tarifi, şayet salatada kullanılacak ise, söğüş olarak tüketilecek ise önce karidesi haşlamak, sonra kabuklarını soymak doğrusudur.

►AHTAPOT NASIL TEMİZLENİR VE NASIL PİŞER?

XWs3u_1598083046_0545.jpg

KARİDES NASIL TEMİZLENİR?

Karides ayıklama işleminden önce bol su ile yıkayın.

Yıkanan karideslerin baş ve kol kısımları çekilerek gövdeden ayırın. Daha sonra karidesin kabuğu gövdeden çıkarın.

khAZb_1598083077_0758.jpg

Karidesin kabuğu çıkarılırken özen gösterilmesi gereklidir çünkü ete zarar verilebilir. Kabuk çıkartıldığında küçük lif şeklinde uzantılar oluşur. Bu uzantılarında temizleyin.

Karides temizleme işleminde son aşama ise iç organlarının çıkarılmasıdır. Karidesin karnı hafifçe yarılarak iç organları çay kaşığı ya da parmak yardımı ile dışarı çıkarın. Karides tarif edildiği gibi temizlenirse sorunsuz bir şekilde pişirebilirsiniz.



7hAqn_1598083099_2305.jpg

KARİDES HAŞLAMA

Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır. Haşlama suyuna kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, karabiber ekleyerek değişik tatlar yakalayabilirsiniz.

KARİDES TAVA NASIL YAPILIR?

PyI9H_1598083413_1051.jpg

MALZEMELER

Yarım kilo temizlenmiş ve dondurulmuş karides
3 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (olmasa da olur)
1 çay kaşığından az karabiber
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı limon suyu

Süslemek için;

roka veya maydanoz

1nf58_1598083399_954.jpg

YAPILIŞI

Karidesleri çözülmeden yıkayın ve süzün. Bu sırada çözülecekler zaten. Sarımsakları küçük bölümde rendeleyin.

Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın. Sarımsakları, pul biberi ve toz biberi atıp 1 dakika karıştırın.

Yıkanıp süzülmüş karidesleri ve limon suyunu ekleyip baharatlarla iyice karışana kadar karıştırın.

Yaklaşık 5-6 dakika kavrulana kadar karıştırın. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.

Maydanoz veya roka yapraklarıyla karıştırıp sıcakken servis edin.

Afiyet olsun...
 

Similar threads

MasterChef Türkiye yeni bölümde yarışmacılar en güzel Kadayıflı karides hazırlamak için yarıştı. İzleyiciler de kendi mutfaklarında Kadayıflı karides hazırladı. Peki, Kadayıflı karides tarifi nasıl yapılır? Kadayıflı karides nedir? Kadayıflı karides nasıl yapılır, Kadayıflı karides yapılırken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Balık restoranlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan karides ülkemizde çok sevilerek tüketiliyor. Daha önce karidesin tadına bakmayanlar için turşusunu denemek muhteşem olacaktır. Bugünkü yazımızda karides turşusunun tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Turşu deyince eminim bir çoğumuzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Bilindiği Üzere güzelbir yemekte salata olmazsa olmazlarlardandır arkadaşlar bazen salata iştah açıcı olarakta yenile bilinir bazı bayanlar hatta sadece salatayla öğünlerini geçire bilmekteler hem sağlık açısından hemde tat açısından salatanın masadaki yeri büyüktür Bugday Salatasi ; 3 su...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Deniz ürünleri arasında en kıymetliler arasında yer alan ahtapot, sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkıyor. Evde pişirmek biraz zor ve zahmetli olsa da düşkünleri mutlaka öğrenip ekendi elleriyle pişirmek istiyor. Peki ahtapot evde nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? En kolay ahtapot...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Sokak lezzetlerinin en çok sevileni ve satılan atıştırmalığı olan midye dolma adeta satış rekorları kırıyor. Deniz ürünlerini sevenlerin vazgeçemediği midye üzerine bol limonla yenilen bir sahilde uzun uzun dinlenenlerin favori yiyeceğidir. Peki midye nasıl temizleniyor ve midye dolma nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
858,496Konular
981,640Mesajlar
29,723Kullanıcılar
mikelSon üye
Üst Alt