iltasyazilim
FD Üye
Karışık Turşu Tarifi İçin Malzemeler
*1 kilo küçük yeşil domates
*1 kilo küçük salatalık
*4 adet havuç
*1 orta boy küçük lahana
*Küçük boy brokoli
*Yarım kilo köy biberi
*1 baş sarımsak
*1, 5 su bardağı üzüm sirkesi
*2 limon ince dilimlenmiş
*1, 5 avuç nohut
*Kereviz yaprağı
*1 demet maydanoz
*Yaklaşık 13 bardak kaynatılmış soğutulmuş su
*1, 5 yemek kaşığı toz şeker
*8 yemek kaşığı turşuluk tuz
Karışık Turşu Tarifi Yapılışı Öncelikle lahanayı çok küçük olmayacak şekilde bölerek normal sofra tuzu olan suda 4 saat bekletelim Tuzlu suda beklettikten sonra bol su ile tekrar yıkayalım Bu arada domatesleri iyice yıkayıp 4 eş parçaya bölelim Yeşil domatesleri küçük boy kullandım Havuçları iyice yıkayıp dış kabuğunu soyup küçük dilimlere ayıralım Köy biberleri iyice yıkayıp içlerini çıkarıp üç eş parçaya bölelim Brokolileri ince dallarına ayırıp bol suda yıkadıktan sonra sirkeli suda bir 10 dakika bekletelim Sonra tekrar sudan geçirelim Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra uç kısımlarını bıçakla keselim Salatalıkları kesmeden bıçak ile gövdesine delikler açalım Bir baş sarımsağı ayıklayıp yıkayalım Kereviz ve maydanozları ayıplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip tekrar sudan geçirelim Ben bu malzemelerle bir tane 5 litrelik, bir tane de 2 litrelik kap kullandım 5 litrelik kabın içine bir avuç nohut ve 4 5 adet sarımsak atalım Lahanalardan, salatalıklardan, domateslerden, havuçlardan, brokolilerden ve biberlerden yerleştirelim Üzerine sarımsak ve limon dilimleri koyarak tekrar sıkıştıra sıkıştıra malzemelerden doldurmaya devam edelim Her kat sonunda sarımsak ve limon dilimi koyalım 5 litrelik kap tam dolduğunda 9 bardak kaynamış soğutulmuş suya bir bardak üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 5 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz ekleyerek malzemeleri iyice karıştırıp kaba boşaltalım Kap tamamen dolduğunda üzerine kereviz sapı ve maydanoz karışımından koyarak buzdolabı poşeti ve üzerine biraz su koyarak sıkıca kapatalım 2 litrelik kap için de yarım avuç nohutu ve 4 adet sarımsağı kabın dibine koyalım Malzemeleri aynı şekilde yerleştirip ara katlara sarımsak ve limon dilimi ekleyelim Bütün kap dolduğunda 4 bardak kaynatılmış soğutulmuş suyun içine yarım bardak üzüm sirkesi, yarım yemek kaşığı toz şeker ve 3 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz koyarak karıştıralım Kabın tamamını dolduralım Üzerine kereviz sapı ve maydanoz koyarak en üstte buzdolabı poşeti ve biraz su koyarak sıkıca kapatalım 20 gün sonra açıp servis yapalım
Not: Bu turşu tarifi için Cahide Hanım’a ve Ayşenur Altan’a teşekkürler
*1 kilo küçük yeşil domates
*1 kilo küçük salatalık
*4 adet havuç
*1 orta boy küçük lahana
*Küçük boy brokoli
*Yarım kilo köy biberi
*1 baş sarımsak
*1, 5 su bardağı üzüm sirkesi
*2 limon ince dilimlenmiş
*1, 5 avuç nohut
*Kereviz yaprağı
*1 demet maydanoz
*Yaklaşık 13 bardak kaynatılmış soğutulmuş su
*1, 5 yemek kaşığı toz şeker
*8 yemek kaşığı turşuluk tuz
Karışık Turşu Tarifi Yapılışı Öncelikle lahanayı çok küçük olmayacak şekilde bölerek normal sofra tuzu olan suda 4 saat bekletelim Tuzlu suda beklettikten sonra bol su ile tekrar yıkayalım Bu arada domatesleri iyice yıkayıp 4 eş parçaya bölelim Yeşil domatesleri küçük boy kullandım Havuçları iyice yıkayıp dış kabuğunu soyup küçük dilimlere ayıralım Köy biberleri iyice yıkayıp içlerini çıkarıp üç eş parçaya bölelim Brokolileri ince dallarına ayırıp bol suda yıkadıktan sonra sirkeli suda bir 10 dakika bekletelim Sonra tekrar sudan geçirelim Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra uç kısımlarını bıçakla keselim Salatalıkları kesmeden bıçak ile gövdesine delikler açalım Bir baş sarımsağı ayıklayıp yıkayalım Kereviz ve maydanozları ayıplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip tekrar sudan geçirelim Ben bu malzemelerle bir tane 5 litrelik, bir tane de 2 litrelik kap kullandım 5 litrelik kabın içine bir avuç nohut ve 4 5 adet sarımsak atalım Lahanalardan, salatalıklardan, domateslerden, havuçlardan, brokolilerden ve biberlerden yerleştirelim Üzerine sarımsak ve limon dilimleri koyarak tekrar sıkıştıra sıkıştıra malzemelerden doldurmaya devam edelim Her kat sonunda sarımsak ve limon dilimi koyalım 5 litrelik kap tam dolduğunda 9 bardak kaynamış soğutulmuş suya bir bardak üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 5 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz ekleyerek malzemeleri iyice karıştırıp kaba boşaltalım Kap tamamen dolduğunda üzerine kereviz sapı ve maydanoz karışımından koyarak buzdolabı poşeti ve üzerine biraz su koyarak sıkıca kapatalım 2 litrelik kap için de yarım avuç nohutu ve 4 adet sarımsağı kabın dibine koyalım Malzemeleri aynı şekilde yerleştirip ara katlara sarımsak ve limon dilimi ekleyelim Bütün kap dolduğunda 4 bardak kaynatılmış soğutulmuş suyun içine yarım bardak üzüm sirkesi, yarım yemek kaşığı toz şeker ve 3 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz koyarak karıştıralım Kabın tamamını dolduralım Üzerine kereviz sapı ve maydanoz koyarak en üstte buzdolabı poşeti ve biraz su koyarak sıkıca kapatalım 20 gün sonra açıp servis yapalım
Not: Bu turşu tarifi için Cahide Hanım’a ve Ayşenur Altan’a teşekkürler