Karnabahar Köri Tanımı İçin Gereçler
- 1 orta uzunluk karnabahar
- 1 kuru soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 3 kol taze soğan
- 5 diş sarımsak
- 1-2 kol maydanoz
- 1 bardak sıcak su
- 1 çay bardağı süt ( özgününde 5, 6 kaşık krema vardı ben süt koydum)
- Zeytinyağ
- 3 tatlı kaşığı köri
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı toz acıbiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 4 adet karanfil
- 1 çay kaşığı yenibahar ( konutta yoktu diye yerine tarçın, karanfil ve muskattan çok az karıştırarak kullandım)
Karnabahar Köri Tanımı Yapılışı
- Karnabaharı ortadan ikiye kesip elimizle küçük çiçeklerine ayırıyoruz. Kök kısımlarını da ince ince doğruyoruz.
- Tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağı koyup, 1 çay kaşığı yenibahar ve 4 tane karanfili de ekleyip kısık ateşte baharatları kavuralım.
- 1 orta uzunluk soğanı yemeklik doğrayalım ve tavaya ekleyip kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra bu karışımı farklı bir tabağa alıyoruz.
- Birebir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip karnabaharları ek ediyoruz. Karnabaharlar kahverengileşmeye başladığında 1 su bardağı haşlanmış nohut ve uzunlamasına kesilmiş 5 diş sarımsağı tavaya ekleyip beş dakika kadar daha kavuralım.
- Kavrulmuş soğanları tavaya geri ekleyip üzerine 3 tatlı kaşığı köri, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı toz acı biber, 1 çay kaşığı kimyon ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyelim.
- Baharatların güzelce karışması ve tavanın tabanındaki lezzetleri kazımak için 1 su bardağı kadar sıcak su ek edip karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp 5-6 dakika kadar pişirelim.
- 3 kol taze soğanı çok ince olmayacak biçimde doğrayalım.
- Tavaya birinci olarak taze soğanları akabinde 1 çay bardağı sütü ekleyelim, bir yahut iki dakika çevirip altını kapatalım.
- Son olarak maydanoz ( isterseniz kişniş) ekleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.