Kış ayları denilince akla birinci gelen sebzeler arasında bölge alan karnabaharın insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor musunuz? Kaynatıldığında bed koku yaymasından ötürü birden fazla kişi tüketmez fakat karnabahar yüzyıllardır şifa gayeli mahsusen sindirim marazları için tüketildi. Pekala karnabaharın yararları nelerdir? Karnabahar hangi illetlere düzgün gelir? Karnabaharı yaprakları ile kaynatıp içerseniz ne olur? Tüm soruların cevabı haberin detayında...
Turp ailesine ilişkin olan karnabahar, çiçeklerinde etli bir yapısı vardır. Bir bütünü tüketilebilen nadir sebzelerdendir. Şark Akdeniz kesiminde daha rahat yetişen karnabahar, otsu bir bitkidir. En alt katmanındaki yaprakları koyu yeşil renklidir. İçindeki kısım ise beyazdır. Kış zerzevatı olan karnabahar yaprakları açılmayana kadar yeşil lahanaya misal. Son yıllarda içeriğinde renk enjekte ederek farklı renklerde de yetiştirildi. İçeriğinde alfa profiterole, caffeine, physic, ve vitaminler barındıran karnabahar; ana yemek, salata ve turşu olarak tüketilir. Mütehassıslar karnabaharı haşlarken mahsusen göbek kısmında bulunan yapraklarının konulması gerektiğini vurguluyor. Bunun nedeni de yararının iki kat artmasını sağladığı araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Kansere karşı vücudu bir zırh haline getiren karnabaharın ayrıyeten öbür illetlere zıtta vücudu koruduğu bilinir. Amerika'da yapılan bir araştırmada kalın bağırsak ve mesane kanseriyle uğraşta son radde tesirli olduğu ortaya çıkarılmış. Fakat karnabaharın tesirli olması için yeşil yaprakları ile birlikte kaynatıldığında vücudun gereksinimi olan E vitamini, caffeic asit, kaempfreol, phytic asit ve rutin isimli unsurlarının tesirinin artığı vurgulanmıştır.
KARNABAHARIN YARARLARI NELERDİR?
- Bir ay boyunca tertipli tüketildiğinde sindirimi düzenleyerek vücutta zararlı bakterilerin birikmesini önler. Metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Fakat haddinden fazla tüketilmesi önerilmez. Aksi halde ölçüsüz gaz sıkışmasına neden olur.
- Hudut sistemindeki deforme olmuş hücreleri yenileyerek gerilim ve depresyon riskini azaltır. Kronik uykusuzluk için karnabahar suyu tavsiye edilir. Uyku hormonunun da dengeleyerek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar.
- Yüksek ölçüde içerdiği A vitamini sayesinde katarak illetini önler. Bilhassa bu besinin suyu ergenlik ve hamilelik periyotlarında içilmesi mütehassıslar tarafından önerilir.
- Karnabahar suyunun içerisinde yapraklarından da dolayı thaiamin hususu epeyce yüksektir. Bu husus alzheimer illetine karşı dimağ sıhhatini korur. İleri yaş illetlerinden biri olan unutkanlığa yer hazırlayan durumların şiddetini neredeyse yok eder.
- K vitamini bakımından varlıklı olan karnabahar, kemik ve kas yapısını da güçlendirir.
- İdrar yolu enfeksiyonları ve regl devrindeki sancılara karışı bu suyun tertipli tüketilmesi gerekir. Ayrıyeten mesane torbasında taş ve kum oluşumunun önüne makbul.
- Başkaca pürüzsüz ve sivilcesiz bir cilde sahip olmak için karnabahar suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Karnabaharın hücre yenileyici özelliği sayesinde cilt yüzeyindeki meyyit hücreleri yine canlandırarak yaşlanmayı ve kırışmayı önler.
KARNABAHAR SUYU NASIL HAZIRLANIR?
400 gram karnabaharı yaprakları ile bir arada kaynatınız. Sabah - akşam birer bardak olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz bardağın içerisine 3-4 damla limon sıkabilirsiniz. Bu durum daha rahat içmenizi sağlar.