Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabaharı yaprakları ile kaynatıp suyunu içerseniz ne olur?

Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabaharı yaprakları ile kaynatıp suyunu içerseniz ne olur?
0
75

dadaş

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,091
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
70
karnabaharin_faydalari_nelerdir_karnabahari_yapraklari_ile_kaynatip_suyunu_icerseniz_ne_olur_1635421712_0061.jpg

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karnabaharın insan sağlığına inanılamaz faydaları var. Kendine has kokusu olan karnabahardan birçok yemek yapılır. Ekim ayından itibaren pazarlardaki yerini alan karnabahar, lif bakımından zengin bir sebzedir. Peki Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabaharı yaprakları ile kaynatıp içerseniz ne olur?



Turp ailesine ait olan karnabahar, çiçeklerinde etli bir yapısı vardır. Bir bütünü tüketilebilen nadir sebzelerdendir. Doğu Akdeniz bölgesinde daha rahat yetişen karnabahar, otsu bir bitkidir. En alt katmanındaki yaprakları koyu yeşil renklidir. İçindeki kısım ise beyazdır. Kış sebzesi olan karnabahar yaprakları açılmayana kadar yeşil lahanaya benzer. Son yıllarda içeriğinde renk enjekte ederek farklı renklerde de yetiştirildi. Uzmanlar karnabaharı haşlarken özellikle göbek kısmında bulunan yapraklarının konulması gerektiğini vurguluyor. Bunun nedeni de faydasının iki kat artmasını sağladığı araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Kansere karşı vücudu bir zırh haline getiren karnabaharın ayrıca diğer hastalıklara karşıda vücudu koruduğu bilinir. Amerika'da yapılan bir araştırmada kalın bağırsak ve mesane kanseriyle mücadelede son derece etkili olduğu ortaya çıkarılmış. Ancak karnabaharın etkili olması için yeşil yaprakları ile beraber kaynatıldığında vücudun ihtiyacı olan E vitamini, caffeic asit, kaempfreol, phytic asit ve rutin adlı maddelerinin etkisinin artığı vurgulanmıştır. İçeriğinde alfa profiterole, caffeine, physic, ve vitaminler barındıran karnabahar; ana yemek, salata ve turşu olarak tüketilir. 

qvRUn_1635421554_3899.jpg
karnabahar sindirimi düzenleyen güçlü bir besindir


KARNABAHARIN FAYDALARI NELERDİR?
  • Bir ay boyunca düzenli tüketildiğinde sindirimi düzenleyerek vücutta zararlı bakterilerin birikmesini önler. Metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Ancak aşırı tüketilmesi önerilmez. Aksi halde aşırı gaz sıkışmasına neden olur.
     
  • Sinir sistemindeki deforme olmuş hücreleri yenileyerek stres ve depresyon riskini azaltır. Kronik uykusuzluk için karnabahar suyu tavsiye edilir. Uyku hormonunun da dengeleyerek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar. 
     
  • Yüksek miktarda içerdiği A vitamini sayesinde katarak hastalığını önler. Özellikle bu besinin suyu ergenlik ve hamilelik dönemlerinde içilmesi uzmanlar tarafından önerilir.
     
  • Karnabahar suyunun içerisinde yapraklarından da ötürü thaiamin maddesi oldukça yüksektir. Bu madde alzheimer hastalığına karşı beyin sağlığını korur. İleri yaş hastalıklarından biri olan unutkanlığa zemin hazırlayan durumların şiddetini neredeyse yok eder. 
     
  • K vitamini bakımından zengin olan karnabahar, kemik ve kas yapısını da güçlendirir. 
     
  • İdrar yolu enfeksiyonları ve regl dönemindeki sancılara karışı bu suyun düzenli tüketilmesi gerekir. Ayrıca mesane torbasında taş ve kum oluşumunun önüne geçer. 
     
  • Ayrıca pürüzsüz ve sivilcesiz bir cilde sahip olmak için karnabahar suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Karnabaharın hücre yenileyici özelliği sayesinde cilt yüzeyindeki ölü hücreleri yeniden canlandırarak yaşlanmayı ve kırışmayı önler.
KARNABAHAR SUYU NASIL HAZIRLANIR?

400 gram karnabaharı yaprakları ile beraber kaynatınız. Sabah - akşam birer bardak olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz bardağın içerisine 3-4 damla limon sıkabilirsiniz. Bu durum daha rahat içmenizi sağlar.

tVFZq_1580566186_5969.jpg
karnabahar besin değeri


KARNABAHARIN ZARARI VAR MIDIR?

Çok fazla tüketildiğinde bağırsaklarda gaz sıkışmasına neden olur. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde alerjik reaksiyon yaşanır. Özellikle bağırsak ya da sindirim sisteminde akut hastalığı olanların tüketmesi önerilmez. İçeriğinde ürik asit olduğundan böbreklerin fonkisyonlarını olumsuz etkiler. 


 

Similar threads

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karnabaharın insan sıhhatine inanılamaz yararları var. Kendine has kokusu olan karnabahardan birçok yemek yapılır. Ekim ayından itibaren pazarlardaki yerini alan karnabahar, lif bakımından güçlü bir sebzedir. Pekala Karnabaharın yararları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
Kış ayları denilince akla ilk gelen sebzeler arasında yer alan karnabaharın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor musunuz? Kaynatıldığında kötü koku yaymasından dolayı çoğu kişi tüketmez ancak karnabahar yüzyıllardır şifa amaçlı özellikle sindirim hastalıkları için tüketildi. Peki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Kış ayları denilince akla birinci gelen sebzeler arasında bölge alan karnabaharın insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor musunuz? Kaynatıldığında bed koku yaymasından ötürü birden fazla kişi tüketmez fakat karnabahar yüzyıllardır şifa gayeli mahsusen sindirim marazları için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey, karnabaharın 10 faydasını PembeNar okurları için anlattıkarnabaharin10faydasi5c43cd9e8f4cejpegalt Karnabaharın 10 faydası·         Diyabete karşı etkiliGünümüzde şeker hastalığı hastalarının sayısı çabuk artıyor Diyabet hastalığına karşısında etkin olduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
73
Karnıbaharın (Karnabaharın) Sağlığa Faydaları Besin Değeri Karnabahar sayısız miktarda sahip olduğu sağlığa yararlarıyla dünyanın birçok bölgesinde üretilen harika sebzelerden birisidir. Karnabaharın bilimsel ismi Brassica Oleracea Botrytistir. Brassicaceae ailesinden Brassica türüne aittir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
858,496Konular
981,666Mesajlar
29,737Kullanıcılar
ey4781Son üye
Üst Alt