Karpuzun faydaları karpuzun faydaları, nelerdir, ve zararları hakkında bilgiler burada arkadaşlar Bir yaz meyvesi olan ve yaz sıcaklarında harareti dindirip serinleten, herkes göre oldukça sevilen karpuzun, faydaları hakkında bilgiler paylaşıyoruz bu makalemizde Melek'ler 1549352572 1549352572 karpuzunfaydalari5c593e840f81bkarpuzunfaydalari5c593e840f81bkarpuzunfaydalari5c593e840f81b Erciyes Üniversitesi Atatürk Afiyet Yüksek Okulu Gıda ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu aşina laykopen maddesinin, karpuzda çokça bulunduğunu belirtti Yaz mevsiminde bol miktarda bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara oldukça çok karpuz tüketmelerini nasihat ettiklerini kaydetti Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşısında koruma sağladığını açıklayan Çiçek, şu bilgileri verdi: ''Karpuz, kansere aleyhinde koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği baştan sona, özgür radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar bu nedenle karpuz, kansere aleyhinde koruma karşılayan en önemli besinlerden biridir'' Vücudu kansere aleyhinde en fazla koruduğu tanıdık maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini andıran Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşısında koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı'' KARPUZUN ÖTEKI FAYDALARI Karpuzun beslenme değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta irtifa bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 64 gram kanbonhidrat, bir arz protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini bildirdi Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece yardımcı olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti: ''Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler kadar vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, yürek işlevleri düzenlenir ve yürek krizi riski azaltılır Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı basit olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna yan olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar''
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.