Katmer Poğaça Tanımı İçin Gereçler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1.5 yemek kaşığı şeker
- 1 paket yaş maya
- Tatlı kaşığı tuz
- 2 yumurta (sarıları üzerine akı içine)
- 6 su bardağı un
- 100 gr tereyağı eritilmiş soğutulmuş
- 2 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- 1 çay kaşığı sıvı yağ
Katmer Poğaça Tanımı Yapılışı
- Ilık su süt, şeker ve mayayı karıştırıp eritelim.
- Sonra sırasıyla öbür materyalleri karıştırarak ekleyelim ve son olarak da yavaş yavaş un ilavesiyle ele çok az yapışan yumuşak bir hamur yapalım.
- Hamuru hiç dinlendirmeden 14 bezeye ayırıp üstlerini kapatıp 15 dk dinlendirelim.
- Tereyağını eritip soğutalım.
- Dinlenen bezelerin ortalarına eritilmiş yağdan sürüp elimizle tatlı tabağı büyüklüğünde genişletip üstüne azıcık yağdan sürüp 7 beze üst üste koyup bitirelim.
- Kalan bezeleride 7 beze olarak yapıp bitirelim.
- Bu kümeleri farklı başka elimizle bastırarak azıcık büyütüp 14 bezeyi üst üste koyalım.
- Merdaneyle azıcık servis tabağı büyüklüğünde açıp üstüne streç çekip buz dolabında 20 dk bekletip sonra da çıkarıp merdaneyle yufka büyüklüğünde açalım.
- Evvel 4 e kesip 4 parçayı da 5 ve 6 kesime bölelim.
- Uç kısımlarına peynir koyup rulo formunda saralım.
- Tepsiye aralıklı olarak dizelim.
- Üstlerine yumurta sarısı pekmez karışımından sürüp evvelden ısıtılmış fırında 175 derecede kızarana kadar pişirelim.