Katmer Tanımı İçin Gereçler
- 1,5 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 3, 5-4 su bardağı un
- 150 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Katmer Tanımı Yapılışı
- Suyun içine tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Unu denetimli bir halde ekleyin ve en az 4-5 dakika yoğurun. Hamurunuz mümkün olduğu kadar yumuşak olmalı.
- Yoğurma süreci bitince hamurun üzerini pak bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru hafif unlanmış tezgahın üzerine alın ve ortalama mandalina büyüklüğünde bezelere bölüp yuvarlayın.
- Bezelerin unlanmış bir tepsine alıp üzerlerine de hafif un serpin ve pak bir poşete koyup 15 dakika dinlendirin.
- Bu sırada tereyağını eritip sıvı yağla karıştırın. Sonrasında bir bezeyi tezgaha alıp altını ve üstünü unlayıp ister merdane, ister oklava ile açabildiğiniz kadar açın. Çok ince olmasın çok kalın da olmasın.
- Açtığınız hamurun her tarafını güzelce yağlayın. Bir tarafını ortaya gerçek katlayın ve üzerini yağlayın. Öbür tarafı da onun üzerine katlayıp yağlayın.
- Öbür uçları da birebir halde içe katlayın. 15 dakika dinlendirin. Hamurların her birini merdane ile çok bastırmadan biraz açıp kenara aldıktan sonra çabucak pişirmeye başlayın.
- Bir tavayı ocağa alıp ısıtın. Katmeri tavaya alın, kabarcıklar oluşmaya başlayınca gerisini çevirin. Bir kaç defa çevirerek iki tarafı güzelce kızarınca havlu kağıt üzerine alın.
- Bir katmerin pişme müddeti ortala 1, 5-2 dakika kadardır. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.