Kavanozda Konut Yoğurdu Tanımı İçin Materyaller
- 3 lt çiğ süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt mayası
Kavanozda Konut Yoğurdu Tanımı Yapılışı
- Sütümüzü kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını en kısık ateşe alıp 10 dk boyunca 2 3 dakikada bir karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
- 10 dk sonunda ocağın altını kapatıp kaynamış sütümüzü soğumaya bırakıyoruz.
- Soğutma sırasında muhakkak aralıklarla sütünüzü karıştırarak, havalandırarak daha süratli soğumasını sağlayabilirsiniz.
- Sütü soğuturken mayalamak için kullanacağınız 1 yemek kaşığı yoğurdu bir kaseye alıp biraz çırpıyoruz. Isınması için buzdolabında değil dışarıda tutuyoruz.
- Sütü mayalamak için sıcaklığın 40-42 derece olması gerekmektedir.
- Şayet meskende termometre yoksa annelerimizi yaptığı üzere serçe parmağımızla sütün sıcaklığını ölçmemiz gerekiyor.
- Şayet sıcaklığı hissediyorsanız fakat 8 sn kadar parmağınızı çekecek kadar yakmıyorsa ülkü sıcaklığa erişmişsinizdir. (1001, 1002 formunda saymalısınız ).
- Kâfi sıcaklığa gelen sütümüzden bir kepçe yardımıyla daha evvelce oda sıcaklığına gelen maya yoğurdumuza ekliyoruz.
- Kasenin içinde süt ile maya yoğurdun birbirine karışmasını sağlıyoruz.
- Kasenin içindeki süt maya karışımını yavaş yavaş tenceremizdeki sütümüze, sütü karıştırarak ekliyoruz.
- Tenceremizde süt ve maya karışımımızı kavanozlara dağıtıyoruz.
- Kavanozların üzerini ince bir tülbentle kapatıp, kapakları üzerine oturtuyoruz, kapatmıyoruz üzerine koyuyoruz yalnızca.
- Kavanozlarımızın üzerini bir örtü ile kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz.
- Yaklaşık 5 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış oluyor. Örtüyü kavanozlarımızın üzerinden kaldırıp şayet hala sıcaksa oda sıcaklığına gelene kadar dolap dışında bekletiyoruz.
- Oda sıcaklığına gelince yoğurdunuzu kapakları yalnızca oturarak dolapta dinlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 2 saat sonra kapakları tam kapatabilirsiniz.