Sindirim sistemini en süratli çalıştıran besinlerden biri olan kayısıyı çay formunda tüketmekte bir o kadar yararlıdır. İçeriğinde yüksek oranda lif barındıran kayısı çayının zayıflamada yarar sağlaması için uzmanlar çoklukla yatmandan evvel tüketilmesini tavsiye eder. Ayrıyeten antioksidan tesiri olan kayısı çayı bağışıklığı güçlendirir. Kayısı çayının yararları nelerdir? Kayısı çayı nasıl yapılır?
Akdeniz meyveleri ortasında yer alan kayısı etli bir meyvedir. İçeriğinde çekirdeği olan kayısının çabucak hemen her kısmı yararlı olduğu üzere çekirdeği de yararlıdır. Çiçeksi daha sonra meyveye dönen kayısı açık yeşil, sarı daha sonra turuncu renge bürünür. Ülkemizde Malatya topraklarında en fazla çeşidi ve kalitelisi yetişir. İçeriğindeki lif epeyce fazladır. Bunun yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum ve C vitamini barındırır. Bu sayede bağışıklığı güçlendiren kayısı çayını uzmanlarda önerir.
- Lifler bağırsakları hareketlendirir.
- Kalsiyum sayesinde kemik ve kas yapısı güçlenir.
- Cilt bariyerinin gereksinimi olan C vitamini bakımından varlıklı olduğundan cilt yüzeyini yeniler.
- Kayısı çayı tıpkı vakitte A vitamini barındırdığından görme yetisini güçlendirir.
- Katein bileşeni bakımından varlıklı olan kayısı çayı akşam yatılmadan evvel tüketildiğinde bağırsakların faaliyet göstermesini takviyeler. Kayısı çayının gün içinde tüketilmesi bedenin muhtaçlığı olan toksin ya da iltihap atma faaliyetini gerçekleştirmez. Bunun için bedenin uyku hali değerlidir. Uzmanlar bu yüzden akşam tüketilmesini tavsiye eder.
- Kayısı çayı makûs kolesterolü düşürerek kalp damar sıhhatini da korur. İçerdiği potasyum sayesinde de kalp kaslarının uyarıcılarını denetim eder.
- Kayısı çayı bağışıklık sistemi zayıf ve daima üst teneffüs yolu hastalıklarına karşı bünyesi zayıf olan insanlara da yarar sağlar.
- Yapılan araştırmalarda kayısı çayının bedendeki özgür radikalli hücreleri temizleyerek hücrelerin yenilenme ve mutasyona uğrama durumunu azaltır.
- Boşaltım sistemini güçlendirerek besin atıklarının birikmesini ve kilo alımını pürüzler. Günde yalnızca yatmandan bir bardak tüketilmelidir.
KAYISI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kurutulmuş kayısıdan bir tatlı kaşığını bir cezveye boşaltın. İçerisine bir buçuk su bardağı su ekleyin. 5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp 5 dakika da demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek tüketin. Bunun birebir sıra da kapalı süzme kaplarına bir tatlı kaşığı kuru kayısı koyun. Üzerine kaynar su boşaltın. 5 dakika sonra tüketin.