Düşük kalorili olması ve lifli yapısı nedeniyle birçok insanın severek tükettiği kayısı, daha fazla zayıflamak isteyenlerin tercihidir Kilo kontrolünü temin etmek ve bağırsakların düzenli çalışmasını isteyenler, kayısıyı ahenkli olarak yemektedirler Uzmanlar bu meyvenin kurusunu da yaş halini de önermektedir İçerisinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamakta, kabızlık ve hemoroid gibi sorunların önüne geçmektedir Kayısı hemen hemen dünyanın her uygun yetiştiriciliği yapılan bir meyvedir Ülkemizde ise Malatya yöresinde yetişen kayısılar son derece meşhurdur Aşina altı adet çeşidi bulunmaktadır Kayısının keza meyvesi ayrıca çekirdeği sağlık için faydalıdır Yetiştiriciliği basit olan kayısı, evlerin bahçelerinde bile yetişebilmektedir Kayısı ağacının çiçekleri yaklaşık olarak Nisan sonuna doğru açmaktadır Çiçekli süreci iki ay dek geçirdikten sonra Haziran ayı ortalarında meyve vermeye başlar Dut Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Kayısı ağaçlarının bakımı da son derece kolaydır Çoğu süre doğal olarak kendi kendine bile büyüyebilirler Fakat yağıştan en fazla etkilenen kibar ağaçlardan bir tanesidir Kayısı ağacını bu etkilerden korumanın bir yolu yoktur Özellikle çiçeklenme döneminde yağmura, doluya yakalanan ağaçlarda meyve miktarı azdır Meyve oluştuktan daha sonra gelen yağışla meyvelerde zedelenmeler olabilir Kayısı ülkemizde meyve olarak tüketilmekle beraber reçel, marmelat şeklinde tatlılar hazırlanarak, suyu elde edilerek tüketilmektedir Kayısı Nedir? img Kayısı Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldataskayisinedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2d3bb987648 700 300Kayısı, Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan kayısı (Prunus armeniaca), orta boylu bir meyve ağacıdır Ağaç üzerinde oluşan meyveleri cevizden birazcık kocaman boyuttadır ve turuncuya yakın sarı renktedir Yapısına kadar sulu, sert ve tatlı olabilir Meyvenin çekirdeği bir adettir ve iç çekirdek de tüketilebilir Ağaçta meyve oluşmadan önceki çiçekler pembe veya beyaz renklerdedir Kayısının Özellikleri Nelerdir? img Kayısının Özellikleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataskayisinedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2d3bb9a61a0 700 300Kayısı ağacının boyu 4 metre ila 6 metre arasında değişmektedir Nadir olarak 10 metreye dek çıktığı olabilmektedir Ağacın meyve öncesi sürecinde yapraklardan önce çiçekler oluşmaktadır Meyveler oluştuğunda yeşil renktedir ve bu dönemde çağla olarak isimlendirilir Olgunlaştığında sarıya döner ve üzerinde pembemsi tonlar görülebilir Keza yeni çıktığında keza olgunlaştığında meyvenin üzeri hafif tüylüdür Bitkinin yaprakları mızrak sanki bir formda, hafif uzun, kenarları dişlidir Daha fazla Akdeniz ’e yakın ülkelerde, Asya ve Avrupa kıtalarında yetişmektedir Türkiye dünya kayısı üretiminde birincil sıralarda yer almaktadır Bizi İspanya, daha sonra da İtalya gibi ülkeler izlemektedir Ülkemizde; Malatya, Erzincan, Elazığ, Kars, Iğdır, Mersin, Muş ve Hatay kayısı yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı illerdir Şekerpare, Tokaloğlu, Şam, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey ve Darende gibi çeşitleri olan kayısı çoğu vitamin açısından varlıklı bir içeriğe sahiptir Kayısı Nasıl Yetiştirilir? img Kayısı Nasıl Yetiştirilir?src http:bilgilihocamcominternaldataskayisinedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2d3bb9b8266 700 300Bol ışık ve güneşi seven kayısı ekimi, daha fazla güney yamaçlarda yapılmaktadır Toprak olarak kumlu, humuslu, kireçli topraklarda daha iyi yetişmektedir Dikilen kayısı ağaçlarından verim alabilmek için, bahçenin ilkbaharda hazırlanıp, sonbahara dek dinlenmeye bırakılması gerekir Her ağaç aralarında ortalama 10 metre tembellik bırakılmalıdır Dünyanın az kalsın tamamında yetişebilen kayısı, Akdeniz civarında oldukça çok yetişir Ülkemiz, dünyada kayısı yetiştiriciliğinde %15 ’lik oran ile birincil sırada yer almaktadır Türkiye ’yi İspanya ve İtalya takip etmektedir Ülkemizde başta Malatya olmak üzere Erzincan, Elazığ, Mersin, Hatay ve Ege ile Marmara bölgelerinde kayısı yetişmektedir çoğunlukla bakıldığında Akdeniz ’e yakın olan Avrupa ve Asya ülkelerinde yetiştiği bilinmektedir Kayısı Çeşitleri Nelerdir? img Kayısı Çeşitleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataskayisinedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2d3bb9c8994 700 300Kayısının tanınmış birkaç çeşidi bulunmaktadır Madador bilhassa erken tufanda meyve veren, ağacı bodur olan çeşididir Madadorun yetiştirilmesi için Akdeniz Bölgesi ’nde bilhassa Mersin ili idealdir Renginin güzel olması ve güzel koku oranının yüksek olması dolayısıyla ayrıca iç pazarda keza de ihraçta yoğun istek görmektedir Tirintina kayısı çeşidi, ilk ürünlerini 34 yaşlarında vermeye başlamaktadır Ağacın meyvesinde şeker oranı eksik olduğu için tatsızdır Buna rağmen dirençli ve kocaman olduğu için seçim edilir Septik türü kayısı ise dayanıklılığı az ama çekirdeği tatlı olan bir çeşittir Çekirdeği ve kendisi tatlı olan bir diğer kayısı türü İtalyan tokalıdır Bu cins öteki çeşitlere tarafından daya dayanıklıdır Karacabey kayısısı sezon sonunda mahsul vererek mevsim sonunda hala kayısı tüketimine olanak verir Oysa meyvesi ekşimsi, dayanıklı ve serttir Çekirdekleri acı ve tatlı olabilmektedir En sevilen kayısı türü ülkemizde de bilinen şekerparedir Şekerpare kayısının meyveleri miniktir ve nakliyat için dayanıksız yapıdadır Bunlardan diğer; Darende, Tokaloğlu, Şam, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey gibi çeşitleri de bulunmaktadır Kayısının Faydaları Nelerdir? img Kayısının Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataskayisinedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2d3bb9d8e69 700 300Ahenkli olarak, zamanında tüketilen kayısı kansere yakalanma riskini azalmaktadır Özgürlük radikallerin oluşturduğu kirliliği değil ederek vücudu korumaya alır Kabızlık konusuna tanıdık en leziz ve zekice çözüm kayısı meyvesindedir Kayısı öylece yenebileceği gibi suyu elde edilerek içilebilir de İçeriğinde yer alan yoğun C vitamini ile kalbi farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklara karşı korur Şeftali Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Yeniden içeriğindeki yüksek demir oranı ile anemi tedavisinde tüketilmesi gereken bir meyvedir Kayısı çekirdeğinden elde edilen yağı deri bakımında faydalıdır Besleyici bir özelliği olduğundan iştah açıcı özelliği bulunmaktadır Ama bununla birlikte bağırsakları düzneli çalıştırdığı için kilo kontrolünü sağlamak isteyenlerin en fazla tercih ettiği meyveler aralarında yer almaktadır Kayısının sağlığa olan faydalarını şu şekilde ayrıntılı bir şekilde sıralayacak olursak; Hücrelere zarar veren özgürlük radikallerle savaşır, bu nedenle kanser oluşumunu önler UV ışınlarının verdiği zararları azaltır Yine kanser hücreleriyle savaşan A ve C vitaminleri açısından varlıklı bir içeriğe sahiptir Kayısı çekirdeği dinç bir antioksidandır Yüksek selüloz ve lif içerdiğinden kabızlık ve hemoroid gibi bağırsak sorunlarının önüne geçer Bu sayede kolon kanseri riskini azaltır Demir açısından zengin bir meyve olduğu için kan hücreleri oluşumunu destekler, bu şekilde anemi sorununun oluşmasını engeller Bildiğiniz gibi demir eksikliği anemi hastalığına sebep olur Kayısı ise vücudun ihtiyacı olan demiri karşılamaktadır bunun dışında vücudun sıcaklığını artırır, hemoglobin üretimini destekler Her gün sabahtan aç karnına yenen kayısı kansızlık hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltmaktadır Likopen maddesi ve C vitamini açısından varlıklı olduğu için kardiyovasküler sistemin sağlığını korur, yürek krizi riskini azaltır, fena kolesterolü düşürür Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur Göz sağlığına iyi kazanç, karotenoid bakımından zengin olduğundan göz problemlerinin oluşmasını engeller Bronşit, astım, verem gibi hastalıkların semptomlarını hafifletir Sabahtan aç karnına tüketilen birkaç kayısı, astım ataklarının hafif şekilde atlatılmasını sağlar Yine kendisi kadar suyu da solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır Kayısı suyu içine bir miktar bal konup içilirse, yüksek ateşin düşürülmesine asistan olur Kalsiyum açısından zengin bir meyvedir bu nedenle kemik sağlığına iyi gelir Gebelik boyunca tüketilen kayısı, annenin ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali karşılamaktadır Cilt ve saç sağlığı için faydalıdır Cildi aşırı yağlı olanlar kayısı içerikli nemlendirici ve şampuanlar kullanabilirler Kayısı çekirdekleri dövülerek cilde peeling şeklinde uygulanırsa ölü hücrelerden arınmasına tezgâhtar olmaktadır Kayısı suyu beyin ve sinir sistemi üstünde olumlu etkiler yaratır, gövde sağlığı için son derece faydalıdır Kuru kayısı fazla yağların atılmasına asistan olur, kanın pıhtılaşmasını engeller ve kas oluşumunu destekler Kayısı yağı cilde yumuşaklık ve parlaklık kazandırır Cildi besleyerek daha dinç bir görünüme kavuşmasını sağlar Şampuanın içerisine konulan veya tek başına masaj yapılarak saç diplerine uygulanan kayısı yağı, saçların sağlıklı ve aydınlık bir şekilde uzamasını sağlamaktadır sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur