Kaysı Reçeli Tanımı İçin Materyaller
- 3 kilogram kayısı
- 3 kilogram şeker
- 4 bardak su
- Yarım yemek kaşığı limon tuzu yarım limon suyu
- 500 gram sönmemiş kireç (Küçük küçük taş üzere olanlar)
Kaysı Reçeli Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle kireç suyunu hazırlayalım. İnşaatlarda kullanılan bildiğimiz kireç lakin taş formunda olan olmalı yani sönmemiş kireç olması kıymetli büyük genişçe bir kaba kireci koyup üzerine çıkacak kadar 3-4 litre su koyalım.
- Kireç büsbütün eriyecek ve suyu durulacak durulan suyu öbür bir kaba alıp bekletiyoruz. Tortusunu mutlaka almıyoruz.
- Sıra kaysıları hazırlamaya geldi öncelikle kayısının sert olması çok kıymetli kayısıları bıçak yardımıyla soyuyoruz soyduğunuz kayıtların çekirdeklerini şiş yardımıyla çıkarıyoruz.
- Kayısıların bütünlüğünü bozmamaya dikkat ediyoruz. Çekirdeklerini çıkardığımız kayısıları süzülmüş kireçli suyun içine atıyoruz ve bir gece bekletiyoruz.
- Bir gece bekleyen kaysılarımızı kireçli sudan çıkarıp 3-4 su yıkıyoruz kayısıların sertleştiğini göreceksiniz. Şekeri suyu yarım limon suyunu koyup kanatıyoruz
- Kaynayan şerbetin içine kaysıları ekliyoruz. Birlikte 4o dakika pişirip limon tuzunu ek edip 5 dakika daha kaynatıp ateşten alıyoruz. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp zıt çeviriyoruz. Afiyet olsun.