Yüksek proteine sahip kaz, etinin ve yağının insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Vücudu yenileyen illetlere karşı güçlendiren kaz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Pekala kaz etinin yararları nelerdir? Kaz yağı ne işe yarar ve yararı var mıdır? Haberin detayında kaza dair her şeyi bulabilirsiniz.
Ördek ailesine ilişkin olan kaz, ördeğe orantıyla daha iridir. Erkek ve dişisi de birebir büyüklük ve genişliktedir. Ördek ailesine ilişkin olmasına karşın onlar üzere beslenmezler. Şark Anadolu Yerinde yaygındır. Soğuk havaları seven bu hayvanların etini de lezzetli yapan iklim koşullarına nazaran vücutlarında biriktirdikleri yararlı yağdır. Otla beslenen kazlardan kimileri yumuşak böcek, solucan üzere hayvanları da tüketir. Gagaları hayli güçlüdür. Bu da düşmanlarına karşı kullandıkları birinci silahtır. İkincisi ise kanatlarıdır. Hudutlu anlarında boyunlarındaki tüyler kabartır ve korna sesine benzeri sesler çıkartır. Umumiyetle göl kenarlarında yuva yaparak burada yumurtlayan kazlar, iki ay sonra yavruları yumurtadan çıkar. Yüksek nispette protein içerdiklerinden 50 gramı bile vücudu güçlendirir. Yağ orantısı ziyadedir. Ama yağı hayli yararlıdır. Yörede pişirildiğinde ek yağ kullanılmaz. Kaz etinin lezzeti kendi yağında pişmesindedir. Vücudun muhtaçlığı olan A vitaminini tek başına karşılayan güçlü bir ettir.
KAZ ETİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Vücudun deforme olmuş hücrelerini güzelleştirir. Yeni hücre dokularını artırarak genç hücre sayısını çoğaltır. Ayrıyeten içerdiği protein vücuttaki oksijen ölçüsünü istikrarlar.
- Doymamış yağ bakımından güçlü olan kaz eti beğenilmeyen kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen seviyeye gelen kolesterol damar ve kalp illetlerinin yaşanmasını önler.
- İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
- Vücut içi organların performansı için B vitamini kompleksine gereksinim vardır. Kaz eti B vitaminleri bakımından hayli zengindir.
- Kalsiyum deposu olduğundan kemik ve diş sıhhatini güçlendirir.
KAZ YAĞI NE İŞE YARAR VE YARARI VAR MIDIR?
Kazların etek ve boyun kısımlarında bulunur. İçeriğinde A, D, E ve K vitaminleri vardır. Tıpkı vakitte esansiyel yağ asitleri bakımından da epeyce zengindir. Bu yağ asidi vücuttaki vitamin bedellerini hem korur hem de sayılarını artırır. Doymuş yağ orantısı az olan kaz yağı bu yüzden birçok yararı vardır. Kars yöresinde sıklıkla tüketilen bu hayvanın yağlarından yararlanmak için kar sonrası tüketilir. Bunun nedeni ise kar sırasında yağ nispetlerinin artar ve böylelikle daha lezzetli olur.
- Bağışıklığı güçlendiren esansiyel husus sayesinde kış aylarında tüketilerek marazlara karşı vücudun direncini artırır.
- Doymamış yağ asidi içermediğinden kolesterolü düşürerek kalp ve damar sıhhatini korur.
- Büyümeyi olumlu etkileyen kaz yağını eksperlere gebe hatunların ve evlatların tüketmesini öneriyor. kemik gelişimine ek sağlayarak ileri yaşlarda yaşanan kemik sıkıntılarının yanı sıra yaşanan kemik kırılması ya da incinmesi sırasında tedaviyi hızlandırır.
- Tam bir kuvvet kaynağı olan kaz yağı gerilim ve depresyon üzere sıhhat meselelerinin yaşanmasını azaltır. Bunun yanı sıra kalori bakımından az olduğundan diyetisyenlerin önerdiği yağlar arasında konum alır.
- Teneffüs yolu marazları sırasında ayak tabanına ince bir tabaka halinde kaz yağı sürüldüğünde hem yaşanan öksürüğü hem de illetin şiddetini azaltır. Bu formül eski çağlarda sıklıkla kullanılırmış.
- Topuk çatlağı ya da soğuktan ötürü çatlayan vücut ortamlarına sürüldüğünde buradaki cilt tabakasını yeniler. Meyyit hücrelerin yok olmasını sağlar.
- Antioksidan bakımından güçlü olan soğan ile kaz yağı karıştırılıp hazırlanan kürü boğaz ve göğüs kısmına sürünüz. Üzerine de ısıttığınız bir havluyu seriniz. Bu sistem göğüsteki tüm iltihabı balgam olarak vücuttan atmanıza yardımcı olacaktır.
- Bu yağı tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yüksek ısıda ay çiçek yağı üzere yanmaz sıhhate hayli yarar sağlar.
- Bilirkişiler günlük bu yağı erkeklerin 100 gram hatunların ise 76 gram tüketmelerini öneriyor.