Kek Kalıbında Haşhaşlı Çörek Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşı tuz
- 1 paket kuru maya yahut yaş maya
- 4-5 su bardağı un 4 su bardağından sonra denetimli ekleyelim.
- 1 büyük çay bardağı haşhaş
- Yarım küçük çay bardağı sıvı yağ (haşhaşı açmak için yağ oranı haşhaşın kıvamına nazaran değişebilir)
Kek Kalıbında Haşhaşlı Çörek Tanımı Yapılışı
- Yoğurma kabına ılık süt şeker ve maya alınır güzelce karıştırılır akabinde öteki materyaller eklenir .
- En son un denetimli bir halde ek edilir bilhassa 4 su bardağı undan sonra yavaş yavaş eklenir .
- Hamura nazaran ek edilir hamur pek yumuşak ele yapışmayan bir kıvam almalı özleşene kadar yoğuralım.
- Hamur 15 dk kadar dinlendirilir akabinde 7 beze ye bölünür yemek tabağı büyüklüğünde açılır .
- Bezeler 5 dakika dinlenir ise daha rahat açılır çok kural değil fakat rahat ve hoş açılmasını sağlar.
- Bir taraftan haşhaş ve sıvı yağ başka bir kapta güzelce karıştırılır.
- Bezeler merdane ile tabak büyüklüğünde açılır açma süreci bittikten sonra hamurların ortalarına haşhaşlı karışımdan yaklaşık birer yemek kaşığı ek edilir.
- Güzelce her tarafına gelecek biçimde sürülür en son hamur katına haşhaş sürülmez.
- Hamurlar merdane ile önlü artlı güzelce dikdörtgen bir biçimde açılır geniş tarafından rulo biçimde sarılarak iki ucu birleştirilip kek kalıbına yerleştirilir üzeri streclenerek mayalanmaya bırakılır yaklaşık 40-50 dk kadar.
- Fırının ısısı evvel 180 derece de olacak formda ayarlanır haşhaşlı çörek fırına verilir yaklaşık 20 dk kadar pişirilir.
- Kızarmaya başladıktan sonra fırın ısısını 150 dereceye alınıp 5 -10 dk dakika kadar pişirilir .
- İçini daha hoş çekmesi için hamur kalmaması bu süreç yapılır ( bu dakikalar büsbütün değişebilir her fırının pişirme süreci farklıdır ) denetimli olmakta yarar var.
- Fırından çıkardığımız mis üzere çöreğimiz hazır ????????.