nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
KEKİK VE FAYDALARI
Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek gibidir kekik göstermek Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir Kekik uçucu yağının ırk aralarında kullanımı baya yagındır Kekik suyu kullanımı (aslen bu su kekiğin yağ altı suyudur) bu senelerde daha da artmıştır Özellikle bayanlar kilolarını saklamak biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar
Doğanın şifalı elinin tekrar tekrar üstümüzde olduğunun minik bir göstergesi kekik Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla sevimlilik katmamıştır Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır Özellikle et yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de hoş yakışır Salata sosuna karıştırılan bir parça kekik damağımızda ne de güzel bir tat bırakır
kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla Hepimizin içine aramosını yayarYapısı gereği de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir Sıcak topraklarda yetişir Bodur bir bitkidir Türkiye'nin her uygun yetişebilen bir bitkidir Her yörenin kekiği bambaşka yapıdadır İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine kadar değişmektedir fakat genel özellikler aynıdır
Kekik çok sıcacık bulunabilen bir bitkidirOrmana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan yaş halde alıp kurutabilir veya marketlerden kurutulmşunu alabilirsinizEvinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz
Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş;
Çayının yapımı fazla basit ve serinletici bir etkisi var, sinirleri düzeltici, mideyi rahatlıcıdır Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını öğüt ederim
Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete geçtiğini hissedeceksiniz Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için kendimce
Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği Bronşit ve öksüreğe iyi gelir Ağız yaralarını geçirmeye birebirdir Mutlaka deneyin faydası olacaktır İster nehir gibi için, ister gargara yapın Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir Ders çalışanlara tavsiye, zekanızı başlatmak için kekik kullanabilirsiniz Çayını alışılagelmiş demleme biçiminde yaparsanız daha hoş olur
Içki bağımlılığına karşıda kullanımı vardır sara hastalığında kullanılabilinir
Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir cılız ve beti benzi kaçmış Çocukara kekik banyosu yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler
UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkin madde olan eterli buharlaşan yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir vakit kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır) kullanmaması nasihat edilir Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur Lakin kekik yağının doğru kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması nasihat edilmektedir Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz
Kullanım biçimleri:
Nehir düzenlemek: Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 810 dakika demlendirilir ve süzülür Günde 23 kadeh yeni demlenmiş olarak, aç karnına ya da öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir
Kekik Banyosu: 70100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 23 litre soğuk suya eklenir Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir Banyo suyu sıcaklığı 3738 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 1520 dakikayı aşmamalıdır Bu vakit baştan başa küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir
Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak ya da 3540 derecelik etil alkol, bitkilerin üzerine çıkana kadar eklenir14 gün boyunca, nadiren çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonradan tülbentten geçirilerek süzülür Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır
Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikiliryatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Misal : Kaloriferin üstünde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üzerine koyulur
Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür
Karışım: Öksürüğe aleyhinde, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason ayrıntılarıyla karıştırılır Bir tatlı kaşığı bitki Dere Sıralamakbaşlığı aşağı belirtildiği şekilde demlenir ve balla tatlandırılarak, ufak yudumlarla içilir *
Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek gibidir kekik göstermek Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir Kekik uçucu yağının ırk aralarında kullanımı baya yagındır Kekik suyu kullanımı (aslen bu su kekiğin yağ altı suyudur) bu senelerde daha da artmıştır Özellikle bayanlar kilolarını saklamak biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar
Doğanın şifalı elinin tekrar tekrar üstümüzde olduğunun minik bir göstergesi kekik Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla sevimlilik katmamıştır Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır Özellikle et yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de hoş yakışır Salata sosuna karıştırılan bir parça kekik damağımızda ne de güzel bir tat bırakır
kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla Hepimizin içine aramosını yayarYapısı gereği de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir Sıcak topraklarda yetişir Bodur bir bitkidir Türkiye'nin her uygun yetişebilen bir bitkidir Her yörenin kekiği bambaşka yapıdadır İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine kadar değişmektedir fakat genel özellikler aynıdır
Kekik çok sıcacık bulunabilen bir bitkidirOrmana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan yaş halde alıp kurutabilir veya marketlerden kurutulmşunu alabilirsinizEvinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz
Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş;
Çayının yapımı fazla basit ve serinletici bir etkisi var, sinirleri düzeltici, mideyi rahatlıcıdır Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını öğüt ederim
Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete geçtiğini hissedeceksiniz Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için kendimce
Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği Bronşit ve öksüreğe iyi gelir Ağız yaralarını geçirmeye birebirdir Mutlaka deneyin faydası olacaktır İster nehir gibi için, ister gargara yapın Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir Ders çalışanlara tavsiye, zekanızı başlatmak için kekik kullanabilirsiniz Çayını alışılagelmiş demleme biçiminde yaparsanız daha hoş olur
Içki bağımlılığına karşıda kullanımı vardır sara hastalığında kullanılabilinir
Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir cılız ve beti benzi kaçmış Çocukara kekik banyosu yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler
UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkin madde olan eterli buharlaşan yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir vakit kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır) kullanmaması nasihat edilir Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur Lakin kekik yağının doğru kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması nasihat edilmektedir Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz
Kullanım biçimleri:
Nehir düzenlemek: Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 810 dakika demlendirilir ve süzülür Günde 23 kadeh yeni demlenmiş olarak, aç karnına ya da öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir
Kekik Banyosu: 70100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 23 litre soğuk suya eklenir Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir Banyo suyu sıcaklığı 3738 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 1520 dakikayı aşmamalıdır Bu vakit baştan başa küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir
Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak ya da 3540 derecelik etil alkol, bitkilerin üzerine çıkana kadar eklenir14 gün boyunca, nadiren çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonradan tülbentten geçirilerek süzülür Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır
Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikiliryatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Misal : Kaloriferin üstünde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üzerine koyulur
Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür
Karışım: Öksürüğe aleyhinde, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason ayrıntılarıyla karıştırılır Bir tatlı kaşığı bitki Dere Sıralamakbaşlığı aşağı belirtildiği şekilde demlenir ve balla tatlandırılarak, ufak yudumlarla içilir *